Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Riscăm sau nu să trecem printr-o criză alimentară? Iată ce spune Ion Perju

© Sputnik / Rodion ProcaIon Perju
Ion Perju - Sputnik Moldova
Abonare
Grindina și seceta a lăsat mulți fermieri din țară fără recoltă. Unii dintre ei au pierdut 80 și chiar 100 de procente din recolta de cereale. Ce soluții propune statul și care este probabilitatea ca să ajungem într-o criză alimentară?
Riscăm sau nu să trecem printr-o criză alimentară? Iată ce spune Ion Perju

Fermierii s-au pomenit într-o situație dificilă, iar în urma calamităților naturale unii dintre ei au înregistrat pierderi de milioane de lei. Cele mai afectate sunt cerealele din prima grupă precum grâul orzul, rapița, mazărea, însă și recola culturilor cerealiere de grupa a II-a precum este porumbul și floarea-soarelui au avut de suferit. Această situație însă nu va afecta sectorul alimentar, iar statul vine cu măsuri urgente în acest domeniu, susține ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

"Am efectuat pe arii extinse evaluarea semănăturilor culturilor de toamnă pe o suprafață de 250 mii de hectare. În cea mai mare parte a fost afectat sudul țării unde unii agricultori au avut o recoltă nu mai mare de 200 kilograme la hectar, dar sunt și cei care au cules o roadă de 4-5 tone la hectar de grâu. Nici în nordul țării situația nu este foarte îmbucurătoare. Nu este o situație simplă, însă criză alimentară nu va fi. Noi vom fi în stare să asigurăm securitatea alimentară a țării", a declarat într-un interviu pentru Sputnik ministrul Agriculturii.

În acest sens, Ion Perju a menționat că Guvernul a alocat 200 milioane de lei pentru acoperirea pagubelor provocate de secetă, iar începând cu data de 1 august curent, agricultorii pot solicita compensații prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru a acoperi prejudiciile cauzate de calamitățile naturale.

Valeriu Praporșcic - Sputnik Moldova
Agricultorii spun că Guvernul oferă prea puțini bani pentru acoperirea pierderilor
"Aceste ajutoare financiare, cum li se mai spune, vor fi oferite agenților economici, fermierilor, producătorilor agricoli, unde pierderile pentru câmpurile de culturi cerealiere din prima grupă sunt mai mari de 60 la sută. Producătorii agricoli pot depune dosarele la Agenția de Intervenție și plăți pentru Agricultură, iar mărimea compensației se stabilește de către instituție, în baza actelor de constatare și acordului prezentat de minister", a subliniat el.

De asemenea, ministrul Agriculturii a spus că, în toamnă, Guvernul va veni cu un supliment de 100 milioane de lei pentru a compensa pierderile înregistrate pentru culturile cerealiere de grupa a II-a.

Amintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, Guvernul a aprobat regulamentul care stabilește mecanismul de acordare a ajutoarelor pentru agricultorii care au rămas fără recoltă din cauza secetei și grindinei. Potrivit Ministerului Agriculturii, din cele aproape 415 mii de hectare semănate în toamnă cu culturi cerealiere din prima grupă, în jur de 200 mii au fost afectate de secetă - în proporție mai mare de 60 la sută, iar 200 mii au fost însămânțate din nou.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0