Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministrul Pușcuța, despre soarta proiectelor de infrastructură pe timp de criză

© SputnikSergiu Pușcuța
Sergiu Pușcuța - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța spune că indiferent de criza pandemică proiectele legate de infrastructura rutieră vor fi realizate, iar dacă ele nu vor fi finalizate în anul curent aceste proiecte vor continua în anul viitor.
Ministrul Pușcuța spune ce soartă vor avea proiectele de infrastructură pe timp de criză

Sergiu Pușcuța a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre situația complicată legată de pandemie și care are repercursiuni asupra demarării lucrărilor de renovarea infrastructurii rutiere din Moldova. Chiar și așa, spune Pușcuța, statul deja finalizează procedurile legate de organizare a licitațiilor conform cadrului legal. Pentru modernizarea infrastructurii drumurilor în Bugetul de stat sunt prevăzute aproximativ 4 miliarde de lei.

”Este necesar de a menține componenta investițională din buget în mod special în infrastructura rutieră nu doar sub aspectul de comoditate, de consum social pentru cetățeni, dar și ca un instrument foarte eficient care permite injectarea lichidităților în sectorul real al economiei naționale. Dacă nu vom valorifica aceste surse financiare perioada de relansare din criză pentru Moldova riscă să fie una lungă durată. La moment, pentru infrastructura drumurilor în Bugetul de Stat sunt prevăzuți circa 4 miliarde de lei”, a precizat Segiu Pușcuța.

Ministrul Finanțelor mai spune că situația complicată legată de pandemie va modifica orarul de executare a lucrărilor pentru modernizarea drumurilor din Moldova, iar mediul de afaceri trebuie să fie gata să poată absorbi aceste surse financiare de 4 miliarde de lei. Totuși, ministrul Pușcuța nu exclude că o parte din lucrări ar putea să nu fie executate în anul curent, acestea urmând să fie amânate pentru anul viitor.

”Apare riscul ca în perioada rămasă de timp pentru anul în curs să nu putem valorifica pe deplin un volum de lucrări atât de mare, ca mediul de afaceri să fie pregătit să asimileze o astfel de sursă financiară. Autoritățile organizează mai repede licitațiile, în limita cadrului legal, pentru a da posibiltate businessului să beneficieze de aceste injecții financiare. În cazul în care aceste proiecte nu vor putea fi realizate pe deplin,  pe parcursul anului 2020, așa cum este prevăzut în buget, sursele financiare care rămân se vor utiliza pentru anul viitor”, a precizat Sergiu Pușcuța.

Din cauza crizei pandemice, autoritățile au revizuit planurile de reconstrucție a drumurilor din țară și costurile pentru implementarea proiectelor de infrastructură. Anterior, premierul Ion Chicu a declarat că în anul 2020 se va încerca repararea a circa 1400 de kilometri de drumuri pe cele mai importante artere din țară. Valoarea totală a acestor proiecte era de aproximativ 1,4 miliarde de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0