Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Moldova se va confrunta cu cea mai mare criză economică de la Independență încoace

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Volnițchi
Igor Volnițchi - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională a suspendat ratificarea acordului de împrumut din partea Federației Ruse, la doar câteva ore de votarea acestuia în Parlament. Astfel, în data de 7 mai, CCM urmează să i-a o decizie finală.
Expert: Moldova se va confrunta cu cea mai mare criză economică de la independență încoace

După starea de urgență, Republica Moldova se va confrunta cu cea mai gravă criză economică de la Independență încoace.

Nicolae Osmochescu - Sputnik Moldova
Unii judecători constituționali sunt filați? Cum ne-am pomenit într-o astfel de situație
Iată de ce, statul trebuie să atragă toate sursele posibile pentru a depăși situația actuală cu minime pierderi. De această părere este jurnalistul și comentatorul politic Igor Volnițchi.

”Curtea Constituțională trebuie să i-a în calcul doar aspectul pur constituțional. Însă, avem o situație ieșită din comun. Nu vreau să se înțeleagă că luarea mea de atitudine e o încercare de a influența onorata Instanță, dar eu judec și din punctul de vedere și al cetățeanului Republicii Moldova. Țara noastră, în perioada de după starea de urgență, se va confrunta cu o criză economică mult mai mare decât cea din 1998, 2008-2009 sau oricare altă criză prin care am trecut în cele trei decenii de la Independență. Pentru a depăși cu minime pierderi criza respectivă vom avea nevoie de foarte mulți bani”, a declarat, într-un interviu pentru Sputnik Moldova, jurnalistul și comentatorul politic Igor Volnițchi.

Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova
Decizia CSM privind sesizarea lui Vasile Bolea era previzibilă? Ce spune Teodor Cârnaț
Totodată, expertul a menționat că judecătorii Curții Constituționale nu sunt obligați să țină cont de această opinie, însă argumentează că dacă o eventuală decizie a CCM va bloca alocarea acestor bani, atunci situația nu va fi buna deloc pentru țară.

”Chiar și marele puteri ale lumii intră într-o perioadă în care vor avea nevoie de foarte mulți bani și caută soluții de pe acum. Republica Moldova nu va putea face față crizei doar cu banii de la FMI, UE, BM sau resursele interne, ci sunt necesare toate sumele ce pot fi accesate. Dacă sunt anumite probleme legate de procedura de negociere a memorandului cu Federația Rusă, trebuie să fie înlăturate, dar acești bani e nevoie să ajungă în Republica Moldova, altfel ne vom împotmoli rău de tot”, susține Igor Volnițchi.

Ședința Curții Constituționale în care va fi examinată constituționalitatea acordului de creditare din partea Federației Ruse va avea loc pe data de 7 mai. Precizarea vine din partea Curții, după ce anterior a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind contractarea împrumutului de 200 de milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0