Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Turneul european al lui Pompeo: cu ce a venit acesta în Europa și cu ce a plecat?

© REUTERS / LISI NIESNERГоссекретарь США Майк Помпео
Госсекретарь США Майк Помпео  - Sputnik Moldova
Abonare
Secretarul de stat al SUA a vizitat din nou Europa - patru țări au fost pe ordinea de zi. Ghevorgh Mirzayan, profesor asociat la Departamentul de Științe Politice al Universității Financiare din Rusia, a analizat discuțiile și rezultatele obținute în timpul vizitei.

Secretarul de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, a vizitat patru țări din Europa de Est: Cehia, Austria, Slovenia și Polonia. Și dacă nu ar fi fost întâmpinarea călduroasă din ultimul punct al destinației, atunci acest tur ar putea fi considerat un adevărat eșec.

Au semnat din respect?

Secretarul de Stat al SUA a pornit în această călătorie înarmat cu mituri despre „O Europă de Est corectă”. Fiind convins că anume această parte a Europei împărtășește temerile americanilor în privința a două amenințări cheie, în viziunea Washingtonului, la adresa lumii libere - China și Rusia.

Встреча главы МИД РФ С. Лаврова с госсекретарем США М. Помпео - Sputnik Moldova
Lavrov și Pompeo au discutat problema epidemiei de coronavirus

În ceea ce privește China, nu este un secret pentru nimeni faptul că Beijingul este foarte activ în Europa de Est, după cum se dovedește, de exemplu, prin zvonuri active despre cumpărarea de către sârbi a unui analog chinez al sistemului S-300. Mai mult, investitorii chinezi devin din ce în ce mai importanți pentru țările europene.

Washingtonul consideră că acest lucru este inacceptabil - și nu numai pentru că aceste regiuni reprezintă „curtea” Statelor Unite. Washingtonul încearcă să atragă blocul NATO în confruntare cu Beijingul, ceea ce înseamnă că nu le poate permite țărilor membre ale acestui bloc să depindă de RPC și de tehnologiile înalte din China. De exemplu, în ceea ce privește rețelele 5G - până la urmă, dacă companiile chineze le vor instala, atunci, potrivit Washingtonului, Beijingul va primi toate informațiile care trec prin aceste rețele.

Și s-ar părea că țările din Europa de Est împărtășesc aceste temeri cu americanii. În timpul vizitei lui Pompeo, Statele Unite au semnat un acord cu Slovenia, în cadrul căruia aceasta din urmă se angajează să fie selectivă în alegerea furnizorilor de tehnologie 5G, să evalueze componenta morală, ca să spunem așa, a acestor furnizori, precum și dependența acestora de agențiile guvernamentale.

В цехе ЭТЕРНО ПАО Челябинский трубопрокатный завод - Sputnik Moldova
Rusia
Nord Stream 2: „Inițiativa politică a Washingtonului cere un răspuns politic”

Acorduri similare au fost semnate cu alte țări din Europa de Est, inclusiv Cehia și Polonia. În înțelegerea americanilor, acești pași, potrivit cuvintelor lui Pompeo, „nu vor permite chinezilor să controleze popoarele, informațiile și economiile noastre”.

Cu toate acestea, conținutul acordului poate fi interpretat și într-un alt mod.

"De fapt, aceasta este o declarație de intenție, Slovenia nu și-a asumat obligații stricte pentru a refuza cooperarea cu compania chineză Huawei. Autoritățile slovene, de fapt, și-au pus semnătura pentru a nu jigni oaspetele american. Slovenia este o țară destul de prosperă. Nu are nevoie de pomeni din Statele Unite precum Polonia, statele baltice și România (care au semnat și un acord cu Washingtonul în privința Huawei)”, a declarat expertul RIAC, Vadim Truhacev.

Cehii au luat o poziție similară cu slovenii. De exemplu, premierul ceh Andrei Babich a declarat că nu vede probleme în cooperarea cu Rusia și China cu privire la tehnologiile cibernetice sau în problema construirii de noi unități pentru centrala nucleară cehă.

Eșecul unui front comun

În privința aspectului rusesc al vizitei, Mike Pompeo a avut trei sarcini majore. Să convingă aceste țări să nu cumpere gaz rusesc, să discute despre posibilitatea de a disloca soldați americani în acestea și, de asemenea, să-și exprime clar poziția asupra crizei politice din Belarus.

Военный парад в ознаменование 75-летия Победы - Sputnik Moldova
Trupe pe insulele Comandore și Tu-160 în Anadîr – răspunsul rusesc “partenerilor”

De exemplu, americanii încearcă de mult timp să-i convingă pe europeni să cumpere gaz de la oricine, în afară de ruși.

"Pentru securitatea națională a Statelor Unite, este foarte important ca Europa să-și diversifice sursele de energie. Astfel ca ... aceasta să nu depinde de Rusia în privința aspectului energetic”, a declarat Pompeo.

Adică, de ce să cumperi de la cineva când există Statele Unite?

Cu toate acestea, nici Austria, nici Cehia, nici Slovenia nu au acceptat argumentele Washingtonului. În principiu, Europa era pregătită să se angajeze în diversificarea aprovizionării și, mai devreme, chiar a făcut niște pași în acest sens. Cu toate acestea, realitățile geopolitice de astăzi au arătat că acești pași au fost o greșeală strategică. Iar cel mai important este că toate alternativele la cele rusești de aprovizionare dintr-o Europă stabilă și non-ostilă sunt într-un fel sau altul legate de Turcia agresivă.

Anume turcii sunt cei care controlează acum toate rutele alternative pentru livrarea de hidrocarburi către UE din sud-est. Turcia, printr-un acord privind împărțirea zonelor economice exclusive cu guvernul libianez și disputele teritoriale cu Grecia, a obținut oportunitatea de a bloca construcția unei conducte de gaz către UE din câmpurile din estul Mediteranei. În sfârșit, Turcia, prin pretențiile sale de a controla Libia însăși (mai exact, ceea ce a mai rămas din ea) și alte țări din Africa de Nord, vrea să obțină controlul și asupra aprovizionărilor alternative cu hidrocarburi din sud.

Президент Беларуси Александр Лукашенко - Sputnik Moldova
Politică
Lukașenko a îngenuncheat în fața mulțimii: Nici mort nu voi permite cedarea țării

În ceea ce privește furnizarea de hidrocarburi din Statele Unite, acestea sunt mult mai scumpe decât gazoductul rusesc. Astfel, nu este surprinzător faptul că Austria este un hub de tranzit pentru distribuția gazului rusesc în Europa și, prin urmare, un beneficiar important al acestor aprovizionări, precum este și Republica Cehă și Slovenia (de fapt, magazinele de asamblare ale Uniunii Europene cu o economie orientată spre export) nu sunt gata să schimbe gazul rusesc ieftin și de încredere care le asigură competitivitatea produselor lor, cu cel american care este mai scump și mai puțin sigur.

Și oricum, cine știe ce se va întâmpla mâine cu piața americană de hidrocarburi (dacă Biden va ajunge la putere, Statele Unite ar putea închide o serie de puncte de producție periculoase pentru mediu, precum și, din nou, ar putea înăspri legislația în ceea ce privește exporturile de hidrocarburi pentru a asigura prețuri scăzute pe piața internă).

Cererea lui Pompeo privind dislocarea trupelor americane nu a fost înțeleasă nici în Austria, nici în Republica Cehă și nici în Slovenia, cu scopul de „îngrădire a Rusiei” (SUA, după cum știți, își retrag o parte a contingentului din Germania și ar dori să le redistribuie în alte țări europene).

În această privință, nu ar putea miza pe Austria - este o țară neutră, unde influența Statelor Unite este relativ mică. Dar pentru celelalte două - Republica Cehă și Slovenia - existau anumite speranțe.

”SUA doreau să le includă într-un front comun anti-rusesc, împreună cu Polonia, statele baltice și România”, explică Vadim Truhacev. Scandalul din jurul demolării monumentului mareșalului Konev de la Praga i-a putut convinge pe unii dintre politicienii americani că elitele cehe trăiesc într-o lume plină de rusofobie.

Cu toate acestea, realitatea i-a dezamăgit - nici Republica Cehă și nici Slovenia nu au fost de acord cu dislocarea soldaților americani, nedorind să devină ținte potențiale pentru rachetele rusești.

Fericirea poloneză

Singura bucurie a lui Pompeo a fost Polonia. Polonezii au fost de acord cu totul - atât în privința gazelor, cât și în ceea ce privește suplimentarea soldaților. Secretarul de stat american a semnat un acord privind dislocarea lor pe teritoriul polonez în timpul vizitei sale la Varșovia („un acord istoric”, așa cum l-a numit ministrul de externe Jacek Czaputovich).

Военнослужащих американской национальной гвардии, архивное фото - Sputnik Moldova
În Polonia a fost încartiruit comandamentul corpului 5 al armatei SUA

Pentru Polonia, acestea nu sunt chestiuni de oportunitate economică, ci de ambiții politice. Varșovia este gata să facă orice pentru a se asigura că Statele Unite o percep ca pe un aliat-cheie și conducător al intereselor americane în Uniunea Europeană. La urma urmei, datorită acestui statut, Polonia, în opinia elitelor sale, poate deveni liderul întregii Europe de Est și să-și garanteze un loc în „consiliul de administrație” al UE, împreună cu Germania și Franța.

De aceea, polonezii vor să-i atragă pe americani la proiectul lor belarus.

Polonia, acționând în tandem cu Lituania, se consideră ca un manager și, în cazul unor mâini bune, și un ghid al politicii occidentale în partea europeană a spațiului post-sovietic. Principalul expert pe Ucraina și Belarus, prin care trebuie să treacă toate proiectele pentru sprijinirea „societății civile” din aceste țări. Prin urmare, a fost important pentru ea să-și sincronizeze poziția cu Mike Pompeo, care i-a sprijinit pe protestatarii din Belarus în timpul șederii sale la Varșovia.

Флаги США, Эстонии и НАТО рядом с истребителем F-35A Lightning II ВВС США на авиабазе Эмари - Sputnik Moldova
De ce Pentagonul vrea să investească $130 de milioane în baza aeriană Câmpia Turzii
Au reușit să facă asta? Aparent da, din moment ce secretarul de stat al SUA nu a „încoronat-o” unilateral pe Svetlana Tihanovskaia ca Juan Guaido (care a fost numit de state ca președinte ales al Venezuelei). Până acum s-a limitat doar să acuze Minskul că a organizat alegeri ilegale și nedrepte și, de asemenea, a chemat „să înceapă un dialog cu societatea civilă”. Până acum, aceasta este exact poziția UE - polonezii (care lucrează de mult timp cu opoziția din Belarus) înțeleg că acum este cu orice preț necesară păstrarea unității coaliției anti-Lukașenko, formată din mai multe forțe politice. Aceasta înseamnă că nu ar trebui să desemneze în mod deschis natura pro-occidentală a protestului și să solicite de la acesta, la această etapă, să-și demonstreze intenția de a schimba orientarea geopolitică a țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0