Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce Pentagonul vrea să investească $130 de milioane în baza aeriană Câmpia Turzii

© REUTERS / INTS KALNINSФлаги США, Эстонии и НАТО рядом с истребителем F-35A Lightning II ВВС США на авиабазе Эмари
Флаги США, Эстонии и НАТО рядом с истребителем F-35A Lightning II ВВС США на авиабазе Эмари - Sputnik Moldova
Abonare
Apariția unor baze militare americane în țările din vecinătatea Rusiei face ca aceste state să fie, pe timp de pace, ”verigi ale unui lanț” de instabilitate regională, consideră observatorul militar Alexandr Hrolenko.

Ca parte a bugetului militar pentru 2021, Pentagonul a solicitat 130,5 milioane de dolari de la Congresul SUA pentru modernizarea și extinderea celei mai bune baze aeriene din România, Câmpia Turzii, pentru a desfășura acolo trupe importante ale Forțelor Aeriene ale SUA. Acesta este cel mai mare proiect de infrastructură externă al Pentagonului în formatul anti-rusesc al ”Inițiativei europene de îngrădire”, pentru care ar putea fi alocați în total 3,8 miliarde de dolar iîn bugetul militar al SUA pentru anul financiar 2021. Pentru comparație, în Germania, pentru modernizarea bazelor aeriene Rammstein (unde se află sediul Comandamentului SUA în Europa) și Spangdahl, în 2021 Pentagonul are nevoie de doar 36 de milioane de dolari și respectiv 25 de milioane de dolari.

Principalul obiectiv al investițiilor americane este „îngrădirea” militară provocatoare a Rusiei (care nu amenință deloc Bucureștiul).

Baza aeriană Câmpia-Turzii ar putea deveni principala fortăreață al Pentagonului pentru operațiuni în sud-estul Europei și în regiunea Mării Negre. Se planifică instalarea unui sistem modern de control al spațiului aerian, extinderea pistei pentru a primi aeronave grele, construirea de noi zone de parcare pentru a găzdui mai multe avioane de luptă, arsenale suplimentare, rezervoare de combustibil și depozite de echipamente.

Американская военная база в Девеселу - Sputnik Moldova
Pentagonul militarizează România – implicații periculoase

Forța aeriană americană a investit aproximativ 40 de milioane de dolari în modernizarea bazei aeriene Câmpia-Turzii în 2019, dar capacitățile actuale ale acestui obiectiv nu sunt suficiente pentru Pentagon, iar acest lucru „compromite capacitatea de îndeplinire a sarcinilor de luptă și capacitatea de luptă” în Europa de Est.

În ultimii ani, Comandamentul European al Armatei SUA a cheltuit mult și pentru modernizarea bazei aeriene românești M. Kogălniceanu (o suburbie a Constanței), care este folosită în special de armata americană.

Probabil, o nouă etapă în extinderea bazelor aeriene românești este asociată și cu retragerea unei părți a trupelor americane din Germania (12 mii din cele 24 de mii de persoane).

Redislocarea va avea loc în câteva săptămâni, pentru o „stăvilire mai confortabilă a Rusiei” mulți militarii se vor deplasa mai aproape de Marea Neagră. Astfel de proiecte ale Pentagonului accelerează militarizarea statelor din Marea Neagră, duce la creșterea suplimentară a tensiunilor regionale și a amenințărilor militare.

Reacția Rusiei

Moscova urmărește îndeaproape procesul de distrugere a sistemului de securitate în Europa și extinderea activităților militare ale SUA și NATO. Pe 29 iulie, șeful comitetului internațional al Consiliului Federației, Konstantin Kosacev, a amintit că potrivit „Actului Fondator Rusia-NATO” se interzice desfășurarea permanentă a trupelor străine ale Alianței pe teritoriul „noilor veniți”, de aceea „desfășurarea în acel loc al trupelor americane reprezintă o încălcare directă și agresivă a Actului”. Acest lucru se referă în deplină măsură la România, care neglijează securitatea reală a celor 18 milioane de oameni în numele ideii virtuale de peste ocean de  „stăvilire” a puterii nucleare vecine.

Российский атомный подводный ракетоносный крейсер проекта 949А Антей К-410 Смоленск  - Sputnik Moldova
Rusia
Noile submarine rusești sunt „o mare problemă” pentru SUA, precizează Pentagonul

De asemenea, Consiliul Federației a menționat că Rusia va ține cont de planurile militare ale Washingtonului în Europa și „își va îndrepta sistemele sale asupra noilor zone de desfășurare a trupelor americane”, iar acest lucru nu va adăuga securitate nici României, și nici Bulgariei și Moldovei aflate în în vecinătate. Orice țară est-europeană cu baze militare americane devine ostatic al Pentagonului, în special una aflată în apropiere de Federația Rusă la granița maritimă (de la Constanța la Sevastopol sunt doar 390 de km).

Trebuie să explicăm aici că rachetele rusești sunt ațintite asupra țărilor NATO cu baze militare americane nu din cauza „agresivității naturale” a Kremlinului, ci pentru că utilizarea armelor americane pe solul european depind în exclusivitate de deciziile Washingtonului, care nu se corelează întotdeauna cu realitatea (toată lumea își amintește de agresiunile din Afganistan, Irak, Iugoslavia, Libia, Siria și alte câteva țări suverane). Aeronavele de mare tonaj și noile escadrile de luptă ale Forțelor Aeriene ale SUA vor apărea la baza aeriană Câmpia-Turzii, cu tone de arme și un arsenal de rachete și bombe pentru utilizarea în luptă împotriva unui inamic concret. Desigur, aceasta este Rusia.

Federația Rusă reacționează prompt, asimetric și convingător la orice întărire a pozițiilor militare ale SUA și NATO în apropierea frontierelor sale.

Pentru a menține superioritatea strategică în Europa de Est, Moscova este forțată să-și consolideze forțele nucleare strategice, să-și sporească trupele și armele convenționale și o varietate de grupări militare în Crimeea.

Пуск баллистической ракеты ОТРК Искандер-М с полигона Капустин Яр - Sputnik Moldova
Arma rusească: De ce „Iskander” va fi setat asupra țintelor maritime

Gama și eficiența ultimelor arme rusești se află în creștere. Se dezvoltă o modificare la sol a rachetei de croazieră ”Kalibr”, care depășește Tomahawk în multe privințe. În regiunea Mării Negre se află în stare de alertă sistemul de rachete hipersonice ”Kinjal”. Sistemul de rachete operațional-tactice ”Iskander-M” cu o autonomie de până la 500 de km este îmbunătățit tehnologic și este adaptat și pentru forțele maritime. În Crimeea sunt dislocate trei divizii de sisteme antiaeriene S-400 Triumph, care sunt capabile să distrugă ținte aeriene la o distanță de până la 400 de kilometri.

În peninsulă sunt transportate Bombardierele Tu-22M3 cu rază lungă de acțiune cu rachete de croazieră, ceea ce le permite să lovească orice punct din Europa, inclusiv baze aeriene și zona de poziționare a sistemelor de apărare din România. Flota Mării Negre este întărită cu nave de război de suprafață și submarine cu cele mai recente arme cu rachete la bord. Occidentul nu-i lasă Rusiei altă opțiune.

Între timp, baza aeriană românească (de facto americană) Câmpia-Turzii este situată la 300 de kilometri de granițele Moldovei, iar existența ei pun în pericol poporul pașnic din vecinătate.

Acestea este geografia și aceasta este tactica utilizării mijloacelor aeriene de luptă, a sistemelor de rachete bazate la sol și pe mare și a sistemelor de apărare aeriană și anti-rachetă pe distanțe lungi.

Perspectivele "de îngrădire"

În viitorul apropiat, Statele Unite și NATO intenționează să-și orienteze invariabil puterea spre est, să creeze noi structuri, poziții avansate, de apărare împotriva rachetelor în țările vecine ale Rusiei - România, Polonia și Ucraina. Se dezvoltă un proiect pentru crearea unei baze a Pentagonului în Moldova. Șu este de menționat că trupele multinaționale ale Alianței nu se pregătesc pentru misiuni umanitare sau de menținere a păcii, ci pentru operațiuni militare comune (inclusiv „expulzarea trupelor ruse” din Transnistria), pentru un blocaj strategic al Rusiei.

Спуск на воду атомной подводной лодки Белгород в Архангельской области  - Sputnik Moldova
Testarea "Poseidon": Pregătiri pentru prima lansare a ”torpilei Apocalipsei”

Dronele strategice americane MQ-9 Reaper care decolează cu regularitate de la baza românească Câmpia Turzii, în echipamentele de atac reprezintă un echivalent a rachetelor cu rază medie de acțiune, iar în modificațiile de recunoaștere sunt concepute pentru a determina modurile de operare a apărării aeriene și pentru a dezvălui coordonatele obiectelor militare, pentru a evalua capacitățile grupării militare a unui potențial inamic. În cele din urmă - pentru operațiuni militare a căror natură în regiunea Mării Negre nu este greu de prognozat.

În luna iunie, Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europe a confirmat că bombardierele strategice Lancer de pe coasta Crimeii se antrenau în utilizarea rachetelor de croazieră AGM-158C LRASM cu rază lungă de acțiune. Aproximativ în același timp, un reprezentant sus pus al Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Serghei Ruțkoi, și-a exprimat îngrijorarea privind posibila desfășurare a rachetelor de croazieră americane Tomahawk în România. Și, de asemenea, tot mai des apar distrugătoarele americane în Marea Neagră. În regiune se menține un risc constant al primei „trageri involuntare” și o astfel de „stăvilire” nu va duce la nimic bun.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0