Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Așa chiar n-a mai făcut-o nimeni: Ce declară premierul Chicu despre suveranitatea țării

© Sputnik / Miroslav RotariIon Chicu
Ion Chicu - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul Ion Chicu a făcut ceea ce n-a mai făcut niciun alt premier al Republicii Moldova sau un alt demnitar de stat de la noi.

Întrebat de în cadrul unui interviu realizat recent în Studioul Sputnik Moldova, ce crede el despre evoluția Republicii Moldova de după proclamarea suveranității, premierul Chicu a dat un răspuns care pe mulți ar putea să-i șocheze, dar care constituie totuși un adevăr, chiar dacă unii se feresc să-l recunoască.

Первый троллейбус в аэропорт  - Sputnik Moldova
Cum a evoluat infrastructura Moldovei timp de 30 de ani – expert

Pentru că astăzi se împlinesc exact 30 de ani din momentul în care a fost proclamată suveranitatea Republicii Moldova, vom reproduce mai jos declarația făcută de premierul Chicu.

El a punctat două chestiuni. Mai întâi, el a spus că moldovenii și-au recăpătat statul lor independent.

"Principala realizare este că moldovenii și-au recăpătat statul lor independent, recunoscut, inclusiv pe plan internațional. Aceasta este principala realizare", a declarat premierul în studioul Sputnik Moldova.

Ca mai apoi să constate ceea ce este o evidență: tot mai mulți dintre conaționalii că noștri își pierd încrederea în acest stat: "Dar cea mai mare problemă este că tot mai mulți dintre noi pierdem treptat încrederea între noi, în capacitatea noastră de a ne autoguverna și, undeva, încrederea în statul nostru".

Chicu susține că politicienii au erodat încrederea oamenilor în statul Republica Moldova

Și, spune premierul, de această stare de fapt se face vinovată clasa politică.

Парламент Parlament - Sputnik Moldova
Mită pentru răsturnarea puterii: Când cade Guvernul Chicu - mai trebuie doar un vot
"Pe de o parte, avem statul nostru recunoscut. Pe de altă parte, parcă ne îndoim: trebuie, nu trebuie. Aici este problema principală. Și vina cea mai are, 100 de procente, nu este a cetățenilor, ci a forțelor politice care s-au tot perindat, care au încercat diferite procedee să se mențină la putere pentru că, în linii mari, politicienii au un obiectiv, care este firesc, să fii la putere, dar trebuie să faci ceva pentru țară, să contribui la realizarea intereselor țării", a spus premierul.

"Noi suntem printre puține popoare din lume care au statul lor, doar vreo 200 de popoare au statul lor. Sunt mii de popoare care nu au statul propriu. Iată că noi, așa cum suntem, câți am mai rămas, 3,5 milioane de oameni, și ar fi un mare păcat să continuăm să-l distrugem, cum facem în ultimii 30 de ani. De aceea noi trebuie să ne mândrim cu statul nostru, dar și să contribuim la dezvoltarea lui", a punctat.

Ion Chicu: Suntem niște paraziți

Premierul pune degetul pe rană și afirmă un adevăra care este evident pentru toți, dar pe care mulți preferă să-l ocolească: acum cetățenii moldoveni își asigură confortul din contul bunăstării create de generațiile precedente și din contul generațiilor viitoare (contractând credite pentru consum), dar ei înșiși nu sunt producători de bunăstare.    

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Cine va conduce Guvernul până la alegerile prezidențiale: Ce spune Ion Chicu
"Am mai spus: noi, generațiile care trăim în acești ultimii 15-20 de ani, suntem paraziți. Noi beneficiem de ceea ce au creat părinții noștri, generațiile precedente, până în anul 1990, noi ne folosim de școli, spitale, drumuri, toată infrastructura care a fost creată, și în toată perioada, în loc să mai construim ceva pentru copiii noștri, noi ce facem? – noi angajăm credite și le lăsăm să le plătească copii noștri. Suntem generații de paraziți care în perioada respectivă am consumat ceea ce au făcut alții pentru noi și mai mult consumăm ceea ce trebuie să lăsăm noi pentru alții", a punctat premierul.

Astăzi premierul a emis un mesaj cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la proclamarea suveranității în care, chiar dacă s-a exprimat nițel mai diplomatic, a reiterat, de fapt, declarația făcută în studioul Sputnik Moldova. Iată câteva citate.

  • Ajunși la 30 de ani de suveranitate, avem un Produs Intern Brut mai mic decât cel al RSS Moldova.
  • Am pierdut mult în industria alimentară și în sectorul zootehnic, am pierdut uzine producătoare de mașini și calculatoare.
  • Sistemul de sănătate și cel de educație trăiesc pe infrastructura construită până în anul 1990.
  • Părinții și bunicii noștri au știut să construiască fabrici și uzine, școli și universități, grădinițe și spitale, căi ferate și drumuri.
  • Părinții și bunicii noștri au știut să fie uniți și să muncească cot la cot pentru binele lor și al societății.

Ca mai jos să facă paralela cu actuala generație.

Bustul lui Mihai Eminescu - Sputnik Moldova
De la lirica erotică, la opera politică și economică – Cum să-l recitim pe Eminescu

"E timpul să recunoaștem că nu am știut să fim atât de buni și uniți precum părinții și bunicii. Suntem dezbinați și ne macină conflictele interne. E timpul să înțelegem că suntem Un Popor și avem O Țară – Republica Moldova. Sunt mult mai multe lucruri care ne unesc decât cele care ne dezbină. Ne unesc drumurile nereparate și școlile vechi. Ne unesc spitalele îmbătrânite. Ne unește tristețea plecării copiilor care nu au încredere că Moldova poate fi la fel de dezvoltată ca alte țări. E timpul să lăsăm la o parte tot ce ne dezbină și, cot la cot, să reconstruim Moldova", a punctat premierul.

Și pentru că un om de stat este obligat să-și încheie mesajul pe o notă optimistă, așa procedează și premierul.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon, despre cei 30 de ani de suveranitate: ”Am avut și urcușuri, și coborâșuri”
"Lucrând împreună vom construi zi de zi Suveranitatea Republicii Moldova. Vom demonstra dreptul nostru de a dispune liber de soarta noastră și vom convinge partenerii că pot avea încredere în responsabilitatea și înțelepciunea noastră. Vom crește nivelul de viață în toate localitățile Moldovei. Vom deveni mai uniți și mai prietenoși, și vom convinge copiii noștri să aleagă Moldova.

Cred că unitatea națională este ingredientul principal al Suveranității autentice. Cred în noi și în înțelepciunea noastră moștenită de la părinți și bunici. Cred în viitorul nostru și al Republicii Moldova. La mulți ani, Moldova!", a scris ]n mesajul său premierul Ion Chicu.

În loc de concluzii

Acum este mult prea devreme să dăm o apreciere mandatului de prim-ministru al lui Ion Chicu, mai ales că lui i-a revenit dificila misiune să administreze țara într-o perioadă extrem de dificilă: pe epidemie cu Coronavirus. Pentru că nu mai există o majoritate parlamentară care să-i asigure sprijinul, s-ar putea ca curând acest Guvern să pice.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Video: Criza economică se preschimbă în sărăcie lucie – Priviți ce se întâmplă în piață
I se vor aduce mult critici și, evident, unele vor fi întemeiate, cum ar fi, de exemplu, că măsurile restrictive impuse economiei au fost mult prea exagerate, fapt care mai că a dus la moartea acesteia. Așa este, doar că trebuie să se țină cont de faptul că aceste măsuri s-au luat într-o situație nu ordinară, ci extraordinară, când perspectiva de a avea spitalele pline cu bolnavi de COVID-19 părea iminentă.

Dar, atunci când acestui guvern și premierului i se vor trece în revistă și păcatele, și virtuțile, în cea de-a doua categorie trebuie să se spună că Ion Chicu a avut curajul să spună unele adevăruri, să spună unor lucruri pe nume. Aici se încadrează că declarația că actuala generație a moldovenilor apți de muncă este doar consumatoare de bunăstare, nu și creatoare de bunăstare. Și dacă e așa, cine poate să ne spună ce se va întâmpla peste un deceniu, două, cum vom marca atunci aniversarea suveranității și dacă vom mai avea ce marca.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0