Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Video: Criza economică se preschimbă în sărăcie lucie – Priviți ce se întâmplă în piață

© Sputnik / Miroslav RotariЦентральный рынок
Центральный рынок - Sputnik Moldova
Abonare
Criza economică provocată de restricțiile impuse de epidemia de Coronavirus a dus la sărăcirea unor pături largi ale populației.

Lucrul acesta este evident pentru toți cei care au urechi ca să audă și ochi ca să vadă ce se întâmplă în jurul lor, chiar dacă despre asta nu se vorbește sau se vorbește mai puțin la televizor.

Парламент Parlament - Sputnik Moldova
Mită pentru răsturnarea puterii: Când cade Guvernul Chicu - mai trebuie doar un vot
Oamenii au stat închiși în casă, unii din cauza fricii de Coronavirus, alții din cauza restricțiilor și amenzilor extrem de mari aplicate de autorități, iar alții din cauza blocajului din economie provocat de restricțiile ce au paralizat domenii economice întregi. Oamenii nu au lucrat mai bine de trei luni de zile, perioadă în care au consumat rezervele pe care le aveau.

Este vorba de producători agricoli, prestatori de servicii (HoReCa, frizerii, ateliere de reparație auto, de telefonie, de tehnică de uz casnic, de cei care fac reparații în apartamente sau alte imobile), comercianți, precupeți din piețe, intermediari, cei din sectorul construcțiilor, sute de categorii de angajați și angajatori din sectorul de producere, de prestare a serviciilor și din comerț, în special mici și mijlocii, au ajuns fără mijloace de trai.

Întrevederea președintelui Igor Dodon și conducerea Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove - Sputnik Moldova
De ce Dodon are o altă abordare a relației cu creștinii decât cea a lui Chicu și Furtună
Este vorba de o categorie însemnată de oameni, o pătură întreagă, care până acum se descurca pe cont propriu, nu aștepta pomană de la stat sau de la nu știu care donatori străini. Aici îi mai adăugăm și pe cei care au revenit de peste hotare și care au cam rămas fără bani în buzunare, cei pe care noi i-am chemat acasă, dar nu suntem în stare să le oferim un loc de muncă, cel puțin, plătit decent, dacă nu bine plătit.

Există foarte multă lume care a ajuns la disperare, oamenii nu au cu ce-și întreține copiii, bătrânii, rudele bolnave.

Este vorba de multă, de foarte multă lume. În acest moment este practic imposibil să contabilizăm numărul celor care au ajuns în pragul sărăciei sau chiar deja într-o fază avansată a acesteia. Dar ne putem da seama de amploarea sărăciei după un indice care nu minte și acesta este, oricât ar părea de staniu, piața. Iată ce se întâmplă la Piața Centrală din Chișinău, care este cea mai mare și indicatorul cel mai reprezentativ pentru întreaga țară.

Am spus că despre aceste lucruri vorbesc mai puțin mass-media, dar dacă mass-mediat tac, atunci nu tac social-media sau media de socializare online.

Alexandru Gâscă - Sputnik Moldova
În țara noastră, nici consumatorii și nici guvernanții nu sunt solidari cu producătorii
Toți îl cunoscu (dacă nu toți, atunci – mulți) pe activistul civic Alexandru Gâscă. Deja de mai mulți ani el încearcă să promoveze produsele autohtone și să apere drepturile producătorilor locali, naționali. Unele ieșiri ale lui ar putea să pară excentrice (el a fost cel care, mai mulți ani în urmă, a scos în semn de protest porcii în fața Guvernului, în Piața Marii Adunări Naționale), dar convingerea mea este că Alexandru nu doar că este sincer în ceea ce face, dar și înțelege cât de strâmb stau unele lucruri în țara noastră și cum ar trebuie să se revină la normalitate.

Iată că Alexandru Gâscă a mers la Piața Centrală din Chișinău și cu telefonul mobil (fără cameră profesională de luat vederi, satelit, rucsac) a filmat ce se întâmplă acolo. Mai bine zis, a filmat piața pustie în care sunt mai mulți comercianți și precupeți decât cumpărători. Și prețurile mici, foarte mici, de necrezut cât de mici sunt în Piața Centrală din Capitală, care până la epidemie era un adevărat furnicar, plin de oameni și de mărfuri.

Și toate acestea, lipsa cumpărătorilor și prețurile mici, au o singură explicație: oamenii nu mai au bani să facă piața, oamenii au ajuns sărăci. Oamenii nu au bani ca să cumpere un kilogram de ceafă de porc la doar 55 de lei, costiță de porc la doar 35 de lei kilogramul, cartofii noi se vând la doar 10 lei kg și nimeni nu-i cumpără, iar căpșunele la 35 de lei rămân nesolicitate pe tejghea.

Video de mai sus a acumulat peste 20 mii de vizualizări în 24 de ore și încă o să acumuleze. Și nu-i nimic distractiv aici și nici film erotic nu este. De ce a luat atât de mult? Pentru că relatează despre o problemă cu care se confruntă mulți, mulți oameni. Autorul lui, Alexandru Gâscă, a pus degetul pe rană.

Alexandru Gâscă a mai scos în evidență o problemă: regimul de lucru, mai bine zis ziua de lucru prescurtată la Piața Centrală și la alte piețe agricole, inclusiv, angro, din țară. Toată lumea știe că Piața Centrală din Capitală are program doar până la ora 16:00, iar Piața Angro Revenco din Calea Basarabiei nu mai funcționează pe timp de noapte. Asta este o mare problemă pentru comercianți, dar mai ales pentru producători, dat fiind că ultimii veneau noaptea cu marfă proaspătă în piață și tot noaptea de la ei cumpărau marfa precupeții care mergeau dis-de-dimineață să o vândă proaspătă pe tarabele altor piețe care vând cu amănuntul. Acum lucrul acesta nu mai este posibil odată ce piața este închisă pe timp de noapte – un nou impediment în calea producătorului autohton și a cumpărătorului.

Vedeți că filmul de mai jos a acumulat peste 46 de vizualizări timp de 18 ore. Deci, este o problemă care îi afectează pe mulți.

În reportajele pe care le-a făcut în piețele din Chișinău, Alexandru Gâscă a abordat și o altă problemă extrem de importantă: importurile, protecția pieței interne, a producătorului local, național de mărfurile de import. Dar la acest subiect vom reveni cu altă ocazie. Doar atâta vreau să spun aici că eu nu văd o altă posibilitatea la care ar putea recurge autoritățile pentru redresarea economiei țării decât stăvilirea prin mecanisme fiscale a invaziei importurilor străine și înlocuirea mărfurilor de import, în special a celor agricole, cu cele autohtone (acolo unde se poate).

În finalul acestui text vreau să spun următoarele. Eu nu sunt dintre cei care afirmă că pericolul Coronavirusului chiar nu există și că măsurile restrictive care au fost luate constituie un atac premeditat, pentru a distruge economia țării. Deși acum este clar că multe dintre aceste măsuri au fost exagerate, mult exagerate și că a fost o mare greșeală să se pună frâie, piedici unei economii care și așa șchiopăta. Dar înțeleg că autoritățile au procedat astfel de frica de a avea spitalele pline cu bolnavi de COVID-19, de a avea oameni care mor de această infecție fără ca să fi fost internați în spital din cauza suprapopulării instituțiilor medicale, suprapopulare care nu s-a produs, dar care la început de epidemie părea foarte probabilă, constituind o reală amenințare. Cine știe, poate s-ar fi ajuns și în acest punct dacă nu s-ar fi luat niciun fel de măsuri de protecție, de prevenire.

Bustul lui Mihai Eminescu - Sputnik Moldova
De la lirica erotică, la opera politică și economică – Cum să-l recitim pe Eminescu
Dar acum contează mai puțin ce s-a întâmplat, acum trebuie să vedem cum relansăm economia națională ca sărăcia să nu înghită întreaga societate. Acesta este obiectivul. Iar scoaterea tuturor piedicilor din calea, din activitatea producătorului autohton, atât în etapa de producere, cât și de comercializarea a mării, favorizarea lui în raport cu producătorii străini este, în opinia mea, singurul instrument pe care autoritățile îl au în acest moment la îndemână pentru a salva economia țării, pentru a salva țara, pentru a nu admite ca ea să se cufunde într-o sărăcie profundă. Avem nevoie de o astfel de reașezare a lucrurilor. Altfel ne așteaptă zile grele, mult mai rele decât cele de astăzi. Și din săraci cum suntem vom deveni și mai săraci, săraci lipiți pământului. Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să ne bucurăm că nu suntem muritori de foame doar pentru că beneficiem de pomana străinilor cărora li s-a făcut milă de noi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0