Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mită pentru răsturnarea puterii: Când cade Guvernul Chicu - mai trebuie doar un vot

© Sputnik / Rodion ProcaПарламент Parlament
Парламент Parlament - Sputnik Moldova
Abonare
Credeți că este o întâmplare faptul că ieri încă un deputat democrat a părăsit PDM, implicit și majoritatea parlamentară, de a ajuns aceasta la limita după care nu mai este majoritate, ci minoritate, și moțiunea simplă anunțată astăzi de liderul Pro Moldova?

Nu, pentru toți, chiar și pentru cei mai puțin inițiați în dedesubturile tenebroase ale politicii moldovenești este clar că între cele două cazuri există cea mai directă legătură.

Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova
Politică
Încă un deputat a părăsit fracțiunea PDM
Dar să le luăm pe rând. Ieri deputatul Angel Agachi, (un personaj dubios în politica moldovenească - în legislatura trecută el a părăsit PLDM și a trecut la PDM) a anunțat că părăsește fracțiunea Partidului Democrat din Moldova și aderă la grupul parlamentar Pro Moldova, format din foști democrați în frunte cu Andrian Candu.

În felul acesta, fracțiunea PDM a rămas cu doar 14 deputați din cei 30 pe care i-a avut inițial. Plus 37 de deputați socialiști, ajungem să vedem că majoritatea parlamentară are numai 51 de deputați. La limită. Dacă mai pleacă unul – nu mai este majoritate, ci minoritate, respectiv Guvernul Chicu rămâne fără susținere parlamentară și va cădea mai devreme sau mai târziu. Alianța de guvernământ PSRM-PDM ar mai avea în rezervă votul unui deputat independent, dar asta nu este o panacee pentru guvernanți dacă între timp încă un democrat sau doi, sau trei vor fi convinși să plece din PDM, căci până acum au plecat 16!

Андриан Канду  - Sputnik Moldova
Politică
Grupul parlamentar Pro Moldova, cu moțiune simplă în Parlament
Și iarăși pentru nimeni nu est un secret că cei care au părăsit PDM au făcut acest lucru fiind generos stimulați. Altfel spus, li s-au dat bani ca să plece. Cel puțin, acest lucru l-au recunoscut public chiar foștii colegi ai celor plecați: actualul lider al PDM, Pavel Filip, dar și președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, care chiar a și anunțat sumele cu care deputații democrați sunt convinși să părăsească acest partid - în unele cazuri 250 de mii de euro, în altele 500 de mii, adică jumătate de milion de euro! Dar și socialiștii, președintele Igor Dodon a constatat că mai mulți deputați PSRM și PDM au fot abordați de colegii lor din alte formațiuni politice ca să părăsească rândurile partidelor care sunt la guvernare. Este adevărat că Andrian Candu a negat că s-ar fi dat bani, doar că, în opinia mea, a fost foarte neconvingător.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Un an de la căderea regimului Plahotniuc
Deci, pentru toți este evident, dar mai ales pentru oamenii simpli, că unii deputați PDM au fost, sunt sau urmează a fi plătiți ca să părăsească această formațiune și, drept consecință, să răstoarne Guvernul, să schimbe puterea. Și acest lucru nu se întâmplă prima dată. Tot așa au fost cumpărați deputații comuniști și liberal-democrați în fost legislatură ca PDM să-și asigure majoritatea parlamentară și să guverneze.

La Chișinău puterea poate fi instalată sau răsturnată prin mită

Deci am ajuns să constatăm că aceasta este aproape o normă în țara noastră: prin dare de mită un partid poate fi instalat la putere și tot așa poate fi dat jos de la guvernare. Mita a înlocuit votul poporului. Nu mai contează cum votează alegătorii dacă aleșii lui, ajunși în Parlament, sunt mituiți.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Societate
Dodon: Mai mulți deputați au fost abordați pentru a părăsi majoritatea parlamentară
Consecințele acestei situații sunt devastatoare pentru Republica Moldova. Și nu mă refer aici doar la faptul că, dacă va cădea Guvernul Chicu în plină pandemie și criză economică, situația se va înrăutăți. S-a putea să nu fie neapărat așa. Dacă va fi formată rapid o nouă majoritate parlamentară și va fi instalat un guvern mai bun decât al lui Chicu, atunci situația s-ar putea îmbunătăți. Cel puțin teoretic putem admite acest lucru.

Problema este alta: consecințele acestei situații de cumpărare a deputaților depășesc cadrul momentului, a zilei de astăzi. Guvernul Chicu nu este o vacă sfântă, el oricum va pica mai devreme sau mai târziu: dacă nu acum, atunci după alegerile prezidențiale din toamnă (asta ar fi, în opinia mea, situația ideală). Ceea ce contează este cum pleacă acest guvern: în mod firesc, legal, în condițiile unei lupte politice corecte, în urma deciziilor luate de partidele parlamentare care și-au luat niște angajamente în fața alegătorilor sau prin mituirea deputaților din majoritatea parlamentară?

Andrei Năstase - Sputnik Moldova
Politică
Dodon, despre candidatura lui Năstase la funcția de premier: Îl va desemna sau nu?
Dacă este vorba de cel de-al doilea caz, atunci permiteți-mi să vă întreb: cum poți să dezrădăcinezi corupția în cea mai săracă și coruptă țară a Europei, așa cum ni se spune, dacă deputații iau mită pentru a instala sau a demite un guvern, pentru a aduce la guvernare sau a răsturna de la guvernare un partid politic? Cum poți să convingi un medic sau un cadru didactic, sau un funcționar mărunt să nu ia mită dacă acest lucru îl fac aproape deschis deputații - aleșii poporului? Și cum să ai o societate morală, cum să-i determini pe oameni să rămână acasă (în sensul să nu plece peste hotare, nu să nu iasă din casă), să manifeste patriotism, să-și iubească țara dacă în această țară guvernul este demis prin dare și luare de mită? Și cine o să vrea să mai rămână să trăiască într-o astfel de țară?

O sugestie pentru un deputat socialist în căutarea unui idei naționale

În cadrul unui interviu realizat în studioul Sputnik Moldova, deputatul socialist Vasile Bolea a fost întrebat ce-i lipsește Moldovei cel mai mult. El a spus că Moldova are nevoie de un proiect de țară, de o idee națională, la elaborarea căreia trebuie să se țină cont și de părerea societății civile, și a celor care formează opinia publică pentru a-i da contur acestei idei. Procesul de identificare a acestei idei trebuie să devină subiect de ample dezbateri publice, a spus deputatul socialist Vasile Bolea.

Dumitru Diacov - Sputnik Moldova
Diacov, despre voturile ”de aur” pentru a demite Guvernul și la cine se întoarce miliardul
Iată, domnule deputat Vasile Bolea, care poate fi, cel puțin, o componentă de bază a ideii naționale, a unui proiect de țară. Ideea unui proiect de țară poate fi și trebuie să fie o țară în care există măcar un minimum de dreptate, de justiție, de echitate, de moralitate. În cazul nostru, o țară în care un guvern nu poate fi răsturnat prin mituirea deputaților. Altfel nu mai poate fi vorba de o țară.

Știu că socialiștii pregătesc un proiect de lege prin care intenționează să interzică traseismul politic sau aviatorismul politic, cum i se spunea în perioada interbelică, adică să interzică trecerea unui deputat dintr-o fracțiune în alta. Mă tem că cei carte practică acest act de corupție, de mituire politică vor putea să ocolească cu ușurință o astfel de normă legală: imaginați-vă că jumătate din deputații unei fracțiuni votează pentru demiterea guvernului instalat de această fracțiune fără ca să declare deschis că părăsesc rândurile acesteia.   

De ce un medic este cercetat pentru luare de mită, iar un deputat nu?

Apropo, ce face Procuratura? De ce aceasta nu se sesizează și nu verifică care deputat a părăsit majoritatea parlamentară din convingere și care a fost convins cu bani să facă acest lucru? Sau procurorii noștri nu au capacitatea să facă acest lucru, sau se tem, sau, asta ar fi cel mai grav, procurorii nu mai consideră acest lucru o infracțiune odată ce a ajuns un fenomen?

De ce un medic care a luat mită de vreo 50 de euro pentru a trata un pacient este cercetat de CNA, iar un deputat care a luat jumătate de milion de euro pentru a răsturna puterea în țară nu este deranjat de Procuratură? Nu credeți că aceasta este o întrebare pertinentă? Și dacă este, atunci ce facem?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0