Nu, pentru toți, chiar și pentru cei mai puțin inițiați în dedesubturile tenebroase ale politicii moldovenești este clar că între cele două cazuri există cea mai directă legătură.
În felul acesta, fracțiunea PDM a rămas cu doar 14 deputați din cei 30 pe care i-a avut inițial. Plus 37 de deputați socialiști, ajungem să vedem că majoritatea parlamentară are numai 51 de deputați. La limită. Dacă mai pleacă unul – nu mai este majoritate, ci minoritate, respectiv Guvernul Chicu rămâne fără susținere parlamentară și va cădea mai devreme sau mai târziu. Alianța de guvernământ PSRM-PDM ar mai avea în rezervă votul unui deputat independent, dar asta nu este o panacee pentru guvernanți dacă între timp încă un democrat sau doi, sau trei vor fi convinși să plece din PDM, căci până acum au plecat 16!
La Chișinău puterea poate fi instalată sau răsturnată prin mită
Deci am ajuns să constatăm că aceasta este aproape o normă în țara noastră: prin dare de mită un partid poate fi instalat la putere și tot așa poate fi dat jos de la guvernare. Mita a înlocuit votul poporului. Nu mai contează cum votează alegătorii dacă aleșii lui, ajunși în Parlament, sunt mituiți.
Problema este alta: consecințele acestei situații de cumpărare a deputaților depășesc cadrul momentului, a zilei de astăzi. Guvernul Chicu nu este o vacă sfântă, el oricum va pica mai devreme sau mai târziu: dacă nu acum, atunci după alegerile prezidențiale din toamnă (asta ar fi, în opinia mea, situația ideală). Ceea ce contează este cum pleacă acest guvern: în mod firesc, legal, în condițiile unei lupte politice corecte, în urma deciziilor luate de partidele parlamentare care și-au luat niște angajamente în fața alegătorilor sau prin mituirea deputaților din majoritatea parlamentară?
O sugestie pentru un deputat socialist în căutarea unui idei naționale
În cadrul unui interviu realizat în studioul Sputnik Moldova, deputatul socialist Vasile Bolea a fost întrebat ce-i lipsește Moldovei cel mai mult. El a spus că Moldova are nevoie de un proiect de țară, de o idee națională, la elaborarea căreia trebuie să se țină cont și de părerea societății civile, și a celor care formează opinia publică pentru a-i da contur acestei idei. Procesul de identificare a acestei idei trebuie să devină subiect de ample dezbateri publice, a spus deputatul socialist Vasile Bolea.
Știu că socialiștii pregătesc un proiect de lege prin care intenționează să interzică traseismul politic sau aviatorismul politic, cum i se spunea în perioada interbelică, adică să interzică trecerea unui deputat dintr-o fracțiune în alta. Mă tem că cei carte practică acest act de corupție, de mituire politică vor putea să ocolească cu ușurință o astfel de normă legală: imaginați-vă că jumătate din deputații unei fracțiuni votează pentru demiterea guvernului instalat de această fracțiune fără ca să declare deschis că părăsesc rândurile acesteia.
De ce un medic este cercetat pentru luare de mită, iar un deputat nu?
Apropo, ce face Procuratura? De ce aceasta nu se sesizează și nu verifică care deputat a părăsit majoritatea parlamentară din convingere și care a fost convins cu bani să facă acest lucru? Sau procurorii noștri nu au capacitatea să facă acest lucru, sau se tem, sau, asta ar fi cel mai grav, procurorii nu mai consideră acest lucru o infracțiune odată ce a ajuns un fenomen?
De ce un medic care a luat mită de vreo 50 de euro pentru a trata un pacient este cercetat de CNA, iar un deputat care a luat jumătate de milion de euro pentru a răsturna puterea în țară nu este deranjat de Procuratură? Nu credeți că aceasta este o întrebare pertinentă? Și dacă este, atunci ce facem?
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova