Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

COVID-19 Moldova: Ultimele decizii adoptate de Comisia pentru Situații Excepționale

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaPrim-miniștrii Ion Chicu și Viktor Orbán au semnat Declarația Comună pentru Parteneriat Strategic
Prim-miniștrii Ion Chicu și Viktor Orbán au semnat Declarația Comună pentru Parteneriat Strategic - Sputnik Moldova
Abonare
În seara zilei de vineri, Comisia Situații Excepționale s-a convocat și ședință. Iată care au fost principalele decizii adoptate.

CHIȘINĂU, 4 apr - Sputnik. Membrii Comisiei Situații Excepționale s-au întrunit vineri seara într-o nouă ședință unde au fost discutate mai multe aspecte ce țin de situația epidemiologică, precum și despre noile acțiuni întreprinse pentru gestionarea situației de criză provocate de epidemia de coronavirus, fiind adoptată dispoziția cu numărul 13.

Astfel, ministrul Viorica Dumbrăveanu a informat membrii Comisiei despre gradul de dotare cu echipamente și consumabile necesare gestionării situației epidemiologice, dar și despre pregătirea instituțiilor medicale.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Societate
Ion Chicu, despre carantina instituită în trei localități din țară

Ministrul de Externe, Oleg Țulea, a informat despre acțiunile întreprinse de MAEIE pentru organizarea repatrierii cetățenilor Republicii Moldova din statele afectate de epidemie. Au fost discutate tentativele unor companii de a vinde bilete pentru cursele neautorizate de CSE și măsurile luate pentru a preveni asemenea cazuri pe viitor. A fost elaborată lista curselor autorizate pentru următoarele 2 săptămâni și publicată pe pagina web a Autorității Aeronautice Civile, cu detalii despre zboruri.

Conducerea Autorității Aeronautice Civile a prezentat informația despre acțiunile realizate pentru a asigura cetățenilor moldoveni, care își doresc să revină în țară, costuri raționale pentru bilete.

Iată care sunt deciziile adoptate de CSE

Cauzele civile, cu excepția, celor ce se examinează conform legii în lipsa părților, care au fost amânate pentru pronunțare, ce vizează luarea în custodie publică a străinilor și de prelungire a duratei acesteia, se suspendă de drept.

Charles de Gaulle airport - Sputnik Moldova
Societate
Moldoveni blocați în Franța - Chicu: Oamenii au fost induși în eroare de escroci

Persoanele ce traversează frontiera de stat pe cale terestră și aeriană pe sensul de intrare în Republica Moldova, vor completa și semna, în mod obligatoriu, Declarația pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020.

De asemenea a fost decis ca Ministerul de Externe să fie responsabil de informarea persoanele din listele prezentate privind operatorul selectat, datele de contact ale operatorului și orarul zborului.

Operatorii aerieni selectați vor publica pe pagina web informația despre costul și condițiile de călătorie.

Decizii care vizează Centrul COVID–19 Chișinău

Autoritățile administrației publice locale din municipiul Chișinău vor asigura, cu titlu gratuit, alimentația în volum deplin a personalului medical și pacienților, aflați în cadrul Instituției Medico–Sanitare Publice Centrul COVID–19 Chișinău.

Șomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă - Sputnik Moldova
Societate
Cum pot să beneficieze cetățenii de ajutorul de șomaj: Precizări de la Dumbrăveanu

Societatea pe Acțiuni „Moldova–Gaz” și Societatea cu Răspundere Limitată „Chișinău–Gaz” vor asigura, cu titlu gratuit, racordarea, conectarea, furnizarea de gaze naturale Instituției Medico–Sanitare Publice Centrul COVID–19 Chișinău. La necesitate, în baza demersurilor Instituției Medico–Sanitare Publice Centrul COVID–19 Chișinău, Societatea cu Răspundere Limitată “Chișinău–Gaz” va asigura cu titlu gratuit modificarea instalației de gaze (modificarea conductelor interioare) sau schimbarea amplasării rețelelor de gaze (modificarea conductelor exterioare), solicitate de către Instituția Medico–Sanitară Publică Centrul COVID–19 Chișinău.

De asemenea, primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, va asigura aprobarea prin dispoziție a Regulamentului de organizare și funcționare al Instituţiei Medico–Sanitare Publice Centrul Constructorul COVID–19, precum și numirea în funcție a directorului și vicedirectorilor Instituţiei Medico–Sanitare Publice Centrul Constructorul COVID–19.

Instituția Publică „Agenţia Servicii Publice” va asigura din oficiu și cu titlu gratuit, în termen de până la 06 aprilie 2020, ora 16:00, înregistrarea de stat a Instituţiei Medico–Sanitare Publice Centrul Constructorul COVID–19. Instituția Publică „Agenţia Servicii Publice”, va asigura ulterior scutirea Instituţiei Medico–Sanitare Publice Centrul Constructorul COVID–19 de orice taxe legate de înregistrarea de stat a persoanei juridice IMSP Centrul Constructorul COVID–19, precum și scutirea de orice taxe la eliberarea de către I.P. „Agenţia Servicii Publice” al oricărui document solicitat de către IMSP Centrul Constructorul COVID–19.

măști cu flori și buline - Sputnik Moldova
Societate
Măști moderne pe timp de pandemie: Cum se reprofilează designerii în perioada de criză

Agenția Proprietății Publice, în calitate de fondator al Întreprinderii de Stat „Sanatoriul–Preventoriu de Bază “Constructorul”, va asigura transmiterea în folosință temporară, pe perioada stării de urgență, a bunurilor aflate în administrarea Agenției și gestiunea economică Î.S. “Sanatoriul–Preventoriu de Bază „Constructorul”” către Instituţia Medico–Sanitară Publică Centrul Constructorul COVID–19, cu întocmirea documentelor de predare–primire a bunurilor respective.

După încetarea stării de urgență, Primăria municipiului Chișinău, subdiviziunile competente ale acesteia, precum și Instituţia Medico–Sanitară Publică Centrul Constructorul COVID–19, vor asigura transmiterea bunurilor către Agenția Proprietății Publice și Întreprinderea de Stat „Sanatoriul–Preventoriu de Bază „Constructorul”.

Decizii ce țin de alocarea mijloacelor financiare

Compania Naţională de Asigurări în Medicină va asigura finanţarea în mărime de 35,5 mil. lei pentru achiziționarea, în regim de urgenţă, a testelor pentru depistarea infecției cu COVID–19, din:

1) sursele fondului de dezvoltare – 20,0 mil.lei;

2) sursele fondului de rezervă -10,0 mil.lei;

3) sursele fondului măsurilor de profilaxie – 5,5 mil.lei.

Centrul pentru achiziţii publice centralizate în sănătate va asigura desfășurarea procedurii de achizitionare directa a testelor pentru depistarea infecției cu COVID–19 din sursele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Prin derogare de la prevederile Legii finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar–fiscale nr. 181/2014 este permisă plata anticipată (în avans) pentru achiziţia testelor pentru depistarea infecției cu COVID–19.

Oleg Crudu si Igori Dodon - Sputnik Moldova
Societate
Când va primi pacienți centrul de triere de la ''Moldexpo'': Răspunsul lui Oleg Crudu
Decizie privind aprobarea unei curse charter

Se autorizează cursa aeriană charter, care transportă un pasager cu cetățenia Republicii Moldova spre Republica Moldova, operată de către compania aeriană TOYO AVIATION, din 04 aprilie 2020, București - Chișinău – București.

Nerespectarea prevederilor stabilite de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei de tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.

Dispoziția CSE intră în vigoare din momentul emiterii și este publicată pe pagina oficială a Guvernului.

Fluxul de știri
0