Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum pot să beneficieze cetățenii de ajutorul de șomaj: Precizări de la Dumbrăveanu

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Accesați arhiva multimediaȘomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă
Șomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă - Sputnik Moldova
Abonare
Viorica Dumbrăveanu a explicat cum pot să beneficieze cetățenii de ajutor de șomaj în perioada stării de urgență.

CHIȘINĂU, 3 apr - Sputnik. În perioada stării de urgență, persoanele care stau în Moldova, dar și cele revenite de peste hotare, înregistrate cu statut de șomer la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, pot beneficia lunar de ajutor de șomaj în valoare de 2775 de lei. Ajutorul se va acorda chiar dacă persoanele nu au stagiul de cotizare necesar pentru a beneficia de ajutor de șomaj.

”De dreptul de ajutor de șomaj beneficiază persoanele care revin de peste hotarele Republicii Moldova indiferent de faptul dacă au sau nu realizat stagiu de cotizare pe teritoriul Republica Moldova. Dreptul la ajutorul de șomaj se stabilește în baza cererii care este depusă la subdiviziunea teritorială a Agenției Naționale Pentru Ocuparea Forței de Muncă și este determinată în cuantum de 2775 de lei. Această sumă reprezentând echivalentul salariului minim garantat în sectorul real”, a precizat Viorica Dumrăveanu.

Dreptul la ajutorul de șomaj se acordă inclusiv persoanelor care sunt pe teritoriul Republicii Moldova de mai mult timp, dar care la fel nu au un loc de muncă. Acestea trebuie să se înregistreze la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Șomerii care deja beneficiază de ajutor de șomaj sau au obținut dreptul la ajutorul de șomaj în perioada stării de urgență, în cuantum mai mic decât 2.775 lei, vor beneficia de compensarea diferenței dintre cuantumul ajutorului de șomaj acordat și suma de 2.775 lei, până la ridicarea stării de urgență.

”Șomerilor care sunt deja beneficiari de această prestație li se garantează un plafon minim în mărime de 2775 de lei. Acest drept urmând a fi garantat inclusiv persoanelor care au acel stagiu minim de 12 luni pe teritoriul Republicii Moldova și care urmează să se înregistreze în calitate de șomeri”, a precizat Dumbrăveanu.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Șeful statului spune ce pierderi va suporta Moldova în urma crizei declanșate de COVID-19
Pentru a beneficia de ajutor de şomaj, persoanele care nu au statut de şomer urmează să se înregistreze la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia îşi au domiciliul sau reşedinţa, pentru obţinerea statutului de şomer conform legislaţiei în vigoare și solicitarea ajutorului de șomaj.

”Persoana, pentru a primi ajutor de șomaj trebuie să prezinte un set de documente pentru acordarea ajutorului de șomaj. Este vorba de o cerere pentru a solicitata statutul de șomer. Poate să o descarce, să o completeze, să o semneze și să o expedieze la o subdiviziune teritorială conform vizei de reședință. La cererea de solicitare a statutului de șomer, persoana trebuie să anexeze copia buletinului de identitate și să prezinte documentul de studiu sau calificare. Pe lângă aceste documente de bază, fiecare persoană trebuie să prezinte declarații precum că nu are un loc de muncă și nu are venituri” a precizat directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Raisa Dogaru.

Amintim că Guvernul și-a angajat răspunderea asupra instituirea unor măsuri suplimentare de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență. Pentru implementarea măsurilor va fi necesar alocarea suplimentară a 816 milioane de lei.

Международный аэропорт Кишинева  - Sputnik Moldova
Societate
Important pentru moldovenii blocați în alte state: Au fost aprobate noi curse charter

Principalele propuneri incluse în proiectul de lege sunt: majorarea ajutorului de șomaj, suma minimă fiind propusă de 2775 de lei; acordarea ajutorului de șomaj în sumă de 2775 de lei pentru persoanele ce se înregistrează în calitate de șomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de șomaj (extinderea categoriilor de persoane beneficiare).

Susținerea familiilor defavorizate prin majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 de lei până la 1300 de lei, pe perioada stării de urgență, majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 de lei) la 75% (975 de lei), subvenționarea cheltuielilor legate de achitarea salariului/îndemnizației în cazul șomajului tehnic sau staționării, 100%/60% impozite și contribuții aferente salariilor/îndemnizațiilor achitate, în funcție de motivul sistării activității; scutirea de plată pentru patentă a titularilor de patentă care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență etc.

Fluxul de știri
0