Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Europenii i-au cântat Kievului romanțe despre finanțe, dar bani nu i-au dat

© AP Photo / Virginia MayoSteaguri ale Ucrainei și ale UE în clădirea Parlamentului European din Brussell
Steaguri ale Ucrainei și ale UE în clădirea Parlamentului European din Brussell - Sputnik Moldova, 1920, 03.10.2023
Steaguri ale Ucrainei și ale UE în clădirea Parlamentului European din Brussell
Abonare
A lipsă de bani pentru Ucraina a început să mirosea concomitent pe ambele maluri ale Atlanticului: în Dealul Capitoliului, pentru a evita oprirea tuturor plăților guvernamentale, a fost adoptat un buget temporar, care nu prevede deloc asistență pentru Kiev.
Europa, pentru a liniști ”Kievul colectiv”, care își pregătea buzunarele pentru noi miliarde, nu a avut altceva de ales decât să propună un plan viclean. Un gest de sprijin, nu bănesc, ci politic: șefii instituțiilor de politică externă ale statelor membre UE au purces în Ucraina la chemarea șefului lor, Josep Borrell.
Înalta comunitate a decis să demonstreze unitate și hotărâre în a „pune și mai multă presiune asupra Rusiei” și să povestească în același timp despre planurile sale de creație. Sunt o mulțime - pregătirea a zeci de mii de militari, inclusiv piloți pentru F-16, și niște cifre greu de imaginat (dacă știi care este situația actuală cu economia europeană) ale unor noi tranșe de asistență.
Cifrele variau de la câteva miliarde până la zeci de miliarde, dar finalul discuției actuale s-a dovedit a fi, la drept vorbind, unul minor.
Militari americani și tehnică militară care se îndreaptă spre România - Sputnik Moldova, 1920, 02.10.2023
Editoriale
„Ambițioasele” manevre Namejs 2023 cât pe ce să distrugă Letonia
Ajutorul în valoare de „jalnicele” (în comparație cu volumele anterioare de alocări, fără verificări și rapoarte) cinci miliarde de euro nu a putut fi convenit.
Aceasta încă nu este o sirenă de alarmă pentru Kiev, dar primul semnal de la care va începe un nou capitol al așa-zisului sprijin.
Americanii, reci, cu mintea trează și calculați, au început primii, așa cum i se cuvine unui hegemon, să piște ambițiile Kievului. Ei sunt oameni de afaceri. Și pentru fiecare dolar investit în războiul cu Rusia, purtat cu mâinile și cu viețile ucrainenilor, ei cer recompensă. Cel puțin în volum dublu, dar mai bine triplu. Zero rezultat nu le convine. Pentru că în America totul funcționează așa - caritatea și filantropia sunt pentru operă sau pentru un muzeu, iar războiul acolo înseamnă întotdeauna economie.
Europenii sunt, evident, nelămuriții. Judecând după cacofonia care răsuna de îndată ce venea vorba despre sprijinul financiar al Occidentului colectiv pentru războiul cu noi, ei chiar s-au cam pierdut.
Și în continuare această confuzie doar va crește. Europei literalmente i s-au terminat banii. Nu toți desigur, ci fondurile libere, rezerva care permitea realizarea unui spectacol de generozitate fără precedent în privința Ucrainei.
Europei i s-au terminat banii pentru că, de exemplu, industria chimică germană, indiferent ce spune geometricianul, iar prin cumul, un cunoscător al relațiilor internaționale Annalena Bärbock, este la limita prăbușirii. Chimia organică, chimia anorganică, farmaceutica - totul se prăbușește.
În Franța, care nici până acum nu a avut un potențial industrial foarte puternic, situația este și mai complicată. Inflația este de așa natură încât pentru a o ține în frâu va fi nevoie de cel puțin șapte, dacă nu chiar zece ani.
Американские солдаты на боевом танке M1A2 Abrams во время военных учений, Литва - Sputnik Moldova, 1920, 29.09.2023
Editoriale
Tancurile M1A1 Abrams în Ucraina - o podoabă a eșecului FAU și NATO
Da, și încă un moment jenant: toți acei oficiali europeni care acum îi promit Ucrainei munți de aur, noi ”râuri de lapte cu maluri de turtă dulce”, nu poartă nici cea mai mică responsabilitate pentru cele spuse. Mandatul actualilor șefi de la Bruxelles expiră la începutul lunii iunie a anului viitor, pentru calendarul politic asta este practic mâine.
Starea de spirit a alegătorilor care s-au săturat să plătească pentru ceva ce nu au văzut, cuiva pe care nu-l cunosc, pentru scopuri care le sunt absolut indiferente, este de așa natură încât cetățenii europeni ar putea vota în așa fel la alegerile pentru Parlamentul European încât unitatea, cel puțin de fațadă, se va face doar oale și ulcele.
Aceasta este realitatea.Ea fie va trebui acceptată ca un dat, fie ea îi va obliga să o accepte.
Lovind – și lovind dureros.
Donatorii mai perspicace au început să se pregătească pentru lovitură. Și să pregătească destinatarii.
Nu sunt bani azi, nu vor fi bani mâine, dar poimâine, dacă ne vom înțelege, atunci poimâine poate că și vor fi acești bani.
Realitatea s-a schimbat și pentru că nicio sarcină în acest război proxy al Occidentului împotriva noastră nu a fost soluționată. Nici tactică. Nici strategică, nici politică, nici economică.
În Rusia există creștere, așa cum se și cuvine într-o țară suverană și liniștită.
Clădirea parlamentului Serbiei la Belgrad - Sputnik Moldova, 1920, 28.09.2023
Editoriale
Accentul rusesc al expoziției de Apărare „Partener 2023” de la Belgrad
În America agendă internă este haos, scandaluri, confuzie cu bugetul și alegeri.
În Europa - clovni care fură și modifică citatele lui de Gaulle.
În Ucraina este vânzoleală și dorință de a flata deținătorii trezoreriei, adevărat, care este goală deja.
Judecând după toate acestea, a venit deja timpul ca această „Unire a Sabiei și Plugului” să-și anunțe autodizolvarea.
Fluxul de știri
0