Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Ambițioasele” manevre Namejs 2023 cât pe ce să distrugă Letonia

© AP Photo / Michael ProbstMilitari americani și tehnică militară care se îndreaptă spre România
Militari americani și tehnică militară care se îndreaptă spre România - Sputnik Moldova, 1920, 02.10.2023
Abonare
Rezultatele exercițiilor militare Namejs 2023 al Forțelor Armate Naționale ale Letoniei, cu participarea trupelor SUA, Danemarcei, Estoniei și Lituaniei, confirmă rolul destabilizator al NATO în regiunea baltică.
Washingtonul și Bruxellesul împing în mod deliberat Țările Baltice și ale Europei de Nord către un conflict militar fără sens și, fără îndoială, sortit eșecului cu Rusia. Limitrofilor le este pregătit rolul de victime în lupta globală pentru menținerea „hegemoniei” SUA.
Pe întreg teritoriul Letoniei și în spațiul aerian deasupra acesteia, între 5 septembrie și 2 octombrie, au avut loc exerciții complexe și „ambițioase”, după cum au fost definite de presa locală, ale forțelor armate naționale Namejs 2023, cu participarea a 8500 de soldați, inclusiv unități ale SUA, Danemarcei, Estoniei și Lituaniei. Tehnica militară a blocat intens traficul pe drumurile de uz general și chiar pe străzile Rigăi. Pe poligoane răsunau împușcături. Avioanele de luptă ale NATO zburau la altitudini extrem de joase, producând un zgomot infernal.
În Lituania vecină, la baza aeriană Șauliai, NATO a desfășurat avioane de detectare și control radar, de recunoaștere electronică cu rază de acțiune de peste 400 km. Așa învăța armata națională să respingă „agresiunea rusească”.
În cadrul Namejs 2023, au avut loc manevrele anuale Sudraba bulta (judecând după nume - „Săgeata de argint” – ar fi împotriva vampirilor) cu implicarea a 3000 de soldați ai brigăzii de infanterie mecanizată a forțelor terestre ale Letoniei și a contingentelor militare ale SUA şi Poloniei. În felul acesta Riga răspunde „provocărilor de securitate în permanentă schimbare”. În realitate însă, agitația provocatoare în apropierea granițelor Federației Ruse ar fi putut duce la consecințe tragice pentru Letonia și NATO.
Unul dintre cele mai remarcabile episoade ale manevrelor Namejs 2023 a fost pierderea unei drone de către armata letonă în apropierea graniței rusești. Există probabilitatea ca drona să fi căzut pe 23 septembrie pe teritoriul Federației Ruse (https://lv.sputniknews.ru/20230925/latviyskiy-dron-mog-prizemlitsya-v-rossii-riga-zadumalas-o-pryamoy-svyazi-s-voennymi-rf-26081546.html). Accidental sau intenționat – nu asta contează, deoarece acesta este un precedent pentru un răspuns militar al Federației Ruse. UAV-ul NATO „de peste 100 de mii de euro” ar fi putut transporta la bord nu numai echipamente de recunoaștere. În războiul proxy al alianței cu Rusia, nu poate fi deloc exclusă utilizarea „accidentală” a armelor de distrugere în masă.
Potrivit șefului trupelor de protecție împotriva radiațiilor, chimice și biologice ale Forțelor Armate ale Federației Ruse, Igor Kirilov, Statele Unite dezvoltă și folosesc de zeci de ani arme chimice și biologice împotriva diverselor țări. Mai mult decât atât: „Realizarea scenariului de dezvoltare COVID-19 și închiderea de urgență a programului USAID ”Predict” în 2019 permite să facem presupuneri privind caracterul deliberat al pandemiei și implicarea SUA în apariția acesteia”. În imediata apropiere de granițele Federației Ruse se află peste 50 de laboratoare biologice controlate de Pentagon conform „nomenclaturii”: holeră, tularemie, ciumă, febră Congo-Crimeea, hantavirusuri. Există informații despre dezvoltarea în SUA a mijloacelor tehnice de transportare și utilizare a armelor biologice în baza UAV-urilor.
Occidentul nu ar trebui să-și facă iluzii: Rusia este în stare să răspundă atacului biologic al NATO din Țările Baltice cu o lovitură nucleară.

Diferența potențialelor

În clasamentul mondial al puterii militare Global Firepower, Letonia ocupă locul 95 - între Armenia și Uruguay. Forțele armate naționale ale Letoniei numără 6500 de militari activi. În dotarea unităților terestre sunt 38 de sisteme de artilerie, patru MLRS și aproximativ 1900 mijloace de transport (tancuri nu sunt). Marina este reprezentată de dragori de mine și ambarcațiuni de patrulare în număr de 18 unități de luptă. Aviația de luptă a Letoniei – două elicoptere.
Cu astfel de forțe, este un amestec de aroganță și nesăbuință să începi o vânzoleală provocatoare la granițele celei mai mari puteri nucleare din lume, chiar și luând în calcul prezența militară a SUA și NATO în republică.
La exercițiile Namejs 2023 se acordă o atenție deosebită protecției porturilor, deoarece în cazul unui război cu Rusia acestea trebuie să asigure transportarea neîntreruptă a soldaților și tehnicii militare a alianței pe teritoriul leton. însă nici măcar luptătorii din Pentagon nu sunt o „vacă sacră” pentru Forțele Armate ale Rusiei. Potrivit New York Times, în teatrul de operații ucrainean au fost uciși douăzeci de „voluntari” americani, iar zeci de rangeri răniți au fost duși la spital pe teritoriul Germaniei. Evident, listele de pierderi ale NATO se completează în permanență. Cel mai mult a avut de suferit în Ucraina Armata poloneză - aproximativ 2500 de soldați uciși (https://ria.ru/20230226/naemniki-1854460047.html).
După dispariția ciudată a dronei, Ministerul Apărării al Letoniei manifestă o îngrijorare explicabilă. Situația este complicată de activismul serviciilor speciale ucrainene, care profită de prezența unui număr important de refugiați „de-ai lor” în Țările Baltice. Agenții GUR și SBU sunt capabili să organizeze lansarea de drone asupra unor obiective din Rusia din zone slab populate, cum ar fi aceeași Latgalia. În toate cazurile, sunt ridicole speranțele baltice că nu va urma un răspuns adecvat. La fel de periculoase sunt zborurile similare de „recunoaștere” deasupra teritoriului Finlandei, care a devenit un nou cap de pod antirusesc al NATO.
Vânzoleala alianței destabilizează regiunea baltică. Legenda inventată a manevrelor Namejs 2023 și activitatea aparatelor de zbor fără pilot disproporționată în raport cu situația este un nou pas către un conflict militar direct cu Rusia, care este din start sortit eșecului pentru Țările Baltice și Europei de Nord.
Fluxul de știri
0