Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Biolaboratoarele din Ucraina. Ce se știe în prezent despre ele?

© AFP 2024 / THOMAS COEXbiolaborator
biolaborator - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Abonare
În ultima lună, Ministerul rus al Apărării a publicat zeci de documente care dezvăluie detaliile activității laboratoarelor biologice din Ucraina și patronii acestora din Statele Unite. Un rezumat al acestor documente și cele mai teribile fapte - în materialul Sputnik.
Ivan Zuev, Sputnik

Ce a găsit Ministerul Apărării al Federației Ruse?

Pe teritoriul Ucrainei funcționează de câteva decenii peste 30 de laboratoare biologice, care, printre altele, efectuează cercetări privind crearea și dezvoltarea armelor biologice. O demonstrează documentele aflate la dispoziția Ministerului rus al Apărării și pe care, pe 31 martie, a început să le studieze comisia parlamentară de investigare a activităților laboratoarelor biologice din Ucraina.
Obiectul cheie în rețeaua de laboratoare este Centrul Ucrainean de Știință și Tehnologie (CUȘT), înființat în 1993. În toți acești ani, a lucrat îndeaproape cu Departamentul de Stat al SUA și cu Pentagonul.
Biolaboratoarele supravegheate de CUȘT au investigat agenții patogeni ai gripei aviare, ciumei, pestei porcine, antraxului, holerei, tularemiei, brucelozei, febrei Crimeea-Congo, hantavirusurilor, virusului encefalitei transmise de căpușe și leptospirozei.
Testele au fost efectuate pe cadre militare ucrainene, pe populația civilă, inclusiv pe femei, precum și pe pacienți dintr-un spital de psihiatrie din Merefa, lângă Harkov.
În paralel, în Statele Unite se desfășura activitatea pentru a crea mijloace tehnice pentru livrarea diverșilor agenți patogeni de luptă pe câmpul de luptă.
Rumen Radev - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Internațional
Președintele Bulgariei s-a pronunțat categoric împotriva ajutorului militar pentru Ucraina
De asemenea, Ministerul Apărării al Federației Ruse deține date că, după demararea operațiunii speciale a Federației Ruse, loturi mari de material biologic, agenți patogeni periculoși au fost scoși din Ucraina prin Odesa pentru a ascunde urmele de lucru la armele biologice.

Poziția oficială a SUA

La început, Departamentul de Stat al SUA a negat categoric orice implicare a guvernului în activitatea laboratoarelor biologice din Ucraina.
"Guvernul SUA nu are sau nu operează laboratoare biologice în Ucraina. Punct", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, în luna martie.
Cu toate acestea, mass-media occidentală a trebuit să acorde atenție acestei istorii după ce New York Post și Daily Mail au publicat informații că fiul președintelui american Hunter Biden a făcut lobby pentru construirea de noi laboratoare biologice la granița cu Rusia.
Secretarul de stat adjunct al SUA, Victoria Nuland, a corectat în cele din urmă poziția Departamentului de Stat.
„Există locații de cercetare biologică în Ucraina”, a spus ea la o audiere în Senat. „Suntem foarte îngrijorați în acest moment că armata rusă ar putea încerca să preia controlul asupra lor”.

Dovezi ale implicării SUA în activitatea laboratoarelor biologice

Ministerul rus al Apărării insistă că dezvoltarea agenților patogeni de luptă în biolaboratoarele din Ucraina a fost condusă de Pentagon și Departamentul de Stat.
Acest lucru este indicat de corespondența de afaceri dintre un reprezentant al DTRA (o structură a departamentului militar al SUA) cu ministrul Sănătății al Ucrainei, precum și corespondența dintre angajații contractorilor comerciali ai Pentagonului din Metabiota și Black & Veatch cu Departamentul de Stat și specialiști ucraineni, aflată la dispoziția Ministerului rus al Apărării.
Drapel - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Societate
La Chișinău a avut loc ceremonia dedicată Zilei Drapelului de Stat
În cinci laboratoare biologice de lângă Kiev, Ministerul Apărării al Federației Ruse a găsit ordine de la Ministerul Sănătății al Ucrainei din 24 februarie privind distrugerea urgentă a tulpinilor periculoase de virusuri. S-a găsit documentație privind efectuarea de experimente cu cei mai periculoși agenți patogeni și documente însoțitoare pentru exportul urgent în Statele Unite ale unei colecții de viruși și a rezultatelor cercetării.
O notă analitică a angajatului Departamentului de Stat Laura Danlinger „Reducerea riscurilor ca experții ucraineni să treacă de partea oponenților americani” (documentul a fost publicat și de Ministerul rus al Apărării) indică în mod direct că angajații laboratoarelor biologice erau familiarizați cu tehnologiile de producere a armelor de distrugere în masă. În document se menționează că experții din laboratoare „s-au trezit în circumstanțe profesionale și financiare nefavorabile” după ce au părăsit Ucraina odată cu demararea operațiunii speciale a Rusiei. În același timp, nota indică și numărul lor aproximativ. Acesta este de la 1000 la 4000 de oameni.
Ministerul Apărării al Federației Ruse a publicat o serie de documente despre activitatea laboratoarelor biologice ucrainene (originalele pot fi vizualizate aici). Cele mai semnificative dintre ele:
o solicitare din partea uzinei ucrainene „Motor Sich” către producătorul turc de drone „Bayraktar” cu o rugăminte de dotare a aeronavelor cu mecanisme de pulverizare a aerosolilor și containere de 20 de litri;
un set de brevete pentru producerea de proiectile care pot livra arme biologice;
brevete pentru crearea de drone și proiectile pentru livrarea de arme biologice;
un brevet de invenție a unui vehicul aerian fără pilot pentru distribuirea insectelor într-o anumită zonă;
patente pentru muniție goală în interior.

De unde au apărut boli exotice în regiunea Lviv

Unul dintre cele mai mari studii ale laboratoarelor biologice ucrainene, conform Ministerului Apărării al Federației Ruse, este proiectul UP-8 - studiul anticorpilor împotriva febrei hemoragice Crimeea-Congo (CCHF).
În cadrul UP-8, 966 de persoane, inclusiv 611 femei, au fost testate pentru anticorpi împotriva febrei Crimeea-Congo. În același timp, au fost de fapt găsite la 1,7% dintre persoanele testate, deși nu au fost observate focare ale acestei boli în regiunea Lvov de la mijlocul secolului al XX-lea.
Pe baza rezultatelor lucrărilor la proiect, la sfârșitul anului 2020, publicația științifică Frontiers Media SA a publicat o lucrare care a atras atenția specialiștilor din Ministerul rus al Apărării și comisiei parlamentare de investigare a activității laboratoarelor biologice din Ucraina.
Președintele departamentului sinodal pentru relațiile bisericii cu societatea și presa al Patriarhatului Moscovei, Vladimir Legoida - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Internațional
Legoida: Presa occidentală se face a nu vedea genocidul rușilor în Donbas
Nivelurile de anticorpi ale populației, care au fost citate în articol, pot indica un focar al bolii în zona în care a fost efectuat studiul, spune Alexei Anpilogov, președintele Fundației pentru Sprijinirea Cercetării Științifice și Dezvoltarii Inițiativelor Civile. Potrivit expertului, încă nu este clar dacă a fost o scurgere de la un laborator biologic, un fel de experiment științific sau dacă mercenarii sau forțele de menținere a păcii ucrainene care lucrează în întreaga lume au adus accidental febra din regiuni endemice.
„Acesta este un studiu foarte ciudat. Proiectul de cercetare propus este o încercare de a detecta anticorpi la CCHF sau virușii care provoacă HFRS (febră hemoragică cu sindrom renal). Prezența anticorpilor ar indica un contact fără ambiguitate cu CCHF sau hantavirusuri. Era planificat să se preleveze 100-1000 de mostre de la personalul militar din patru regiuni. Dar acesta este un fapt descris în însuși articolul: în locul studiului declarat asupra personalului militar, s-a pus accentul pe realizarea unui studiu pe civili - în plus, cu o preponderență clară a eșantionului față de femei”, explică Alexei Anpilogov pentru Sputnik.
În același timp, notează el, vorbim despre un distribuitor foarte patogen, care are o rată a mortalității de 15%.
Studiul anticorpilor la CCHF a fost comandat de Agenția de Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării din SUA, cu o cooperare activă cu campaniile internaționale ale Black & Veatch Special Projects Corp și Metabiota, Inc. și susținut de Institutul de Cercetare Medicală a Bolilor Infecțioase din Armata SUA. Acest lucru este menționat direct în materialul de pe portalul Frontiers Media.
La scurt timp după finalizarea studiului și după lansarea publicației pe Frontiers, autoarea Olena Nesterova de la Black & Veatch Special Projects Corp a preluat conducerea Institutului Ucrainean de Cercetare în Sănătate Civilă, fără a avea vreo licențiere în domeniu.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Politică
Polonia și Bulgaria au rămas fără gaze naturale rusești: Iată motivul
Fluxul de știri
0