Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

La Chișinău a avut loc ceremonia dedicată Zilei Drapelului de Stat

© Sputnik / Mihai CarausDrapel
Drapel - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Republica Moldova marchează la 27 aprilie Ziua Drapelului de Stat. Astăzi, conducerea de vârf a ţării a participat la ceremonie festivă și a făcut declarații.
CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. De Ziua Drapelului de Stat, la Chișinău a avut loc o ceremonie festivă de arborare a Drapelului de Stat. La eveniment au participat președintele țării, Comandant Suprem al Forțelor Armate, Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Maia Sandu, în discursul său, a menționat că, „conform legislației noastre, drapelul este „un simbol oficial major al suveranității și independenței Republicii Moldova”.

"Cu tricolorul începe istoria Republicii Moldova. Cetăţenii noştri, indiferent de ocupaţie, de limbă, etnie şi vârstă, încap sub tricolorul Republicii Moldova, însă pe lângă etichetă şi ritual avem nevoie de consolidare. Suntem un popor al democrației şi libertății", a declarat Maia Sandu.

Ceremonia dedicată Zilei Drapelului de Stat a finalizat cu onor militar la Tricolor.
Amintim că Ziua Drapelului de Stat a fost instituită de Parlamentul de la Chișinău la 23 aprilie 2010. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului Parlament, fiind arborat în aceeași zi pe clădirea Parlamentului. În anul 2012, cu prilejul Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova, marcată pentru a treia oară, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, pe un catarg de 30 de metri înălţime, a fost arborat un drapel imens, cu dimensiunile de 7×3,5 metri, în cadrul unei ceremonii solemne.
Drapelul de Stat reprezintă o pânză dreptunghiulară, cu proporţia dintre înălţimea şi lungimea pânzei de 1:2, tripartită vertical egal, începând de la lance în culorile albastru, galben şi roşu, şi având în mijlocul câmpului galben imaginea Stemei de Stat a Republicii Moldova, a cărei lăţime constituie 1/5 din lungimea drapelului.
drapel - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Infografic
Drapelul de Stat al Republicii Moldova: Istorie și semnificație
Fluxul de știri
0