Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Livrările de anticariat „ofensiv” Kievului: războiul va înghiți totul

© AFP 2024 / SERGEI SUPINSKYPreședintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Slovaciei Eduard Heger și Josep Borrell în Bucea
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Slovaciei Eduard Heger și Josep Borrell  în Bucea - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2022
Abonare
Statele Unite și NATO pariază pe escaladarea și prelungirea conflictului din Ucraina. Acest lucru este dovedit de planurile Washingtonului de a oferi regimului de la Kiev un nou pachet de asistență militară în valoare de 800 de milioane de dolari
„Deversarea” masivă a armelor învechite la prețuri exagerate către regimul de la Kiev va permite țărilor europene din NATO să își modernizeze armatele mai repede, complexul militar-industrial american va profita mai mult de pe urma noilor comenzi. Ucraina va trebui să plătească pentru această „sărbătoare a vieții” Occidentului colectiv timp de decenii, pentru că împrumutul-închirierea (lend-lease) nu este un cadou, ci un împrumut. O afacere foarte periculoasă.
Statele Unite și NATO pariază pe escaladarea și prelungirea conflictului din Ucraina. Acest lucru este dovedit de planurile Washingtonului de a oferi regimului de la Kiev un nou pachetde asistență militară în valoare de 800 de milioane de dolari (la fel ca o săptămână mai devreme), declarația Pentagonului privind transferul avioanelor de luptă de către aliați către Forțele Armate ale Ucrainei, apelul cancelarului german de a împiedica Rusia să câștige în Ucraina.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 19.04.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Franța va continua să furnizeze armament în Ucraina
Comandamentul ucrainean a negat în grabă informațiile despre furnizarea de avioane de vânătoare pregătite de luptă, presupunând că acestea sunt piese de schimb sau „constructor”. Cu toate acestea, ce-a ieșit din gura purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby - nu o vrabie, dacă a zburat - nu o mai prinzi. Conform ratingului Global Firepower Western al puterii militare, înainte de începerea operațiunii speciale ruse, Forțele Aeriene Ucrainene aveau 98 de avioane de atac și 32 de avioane de transport militar.
Până pe 20 aprilie, sistemele rusești de apărare aeriană au distrus 140 de avioane ale regimului de la Kiev. Apariția pe cerul ucrainean a zece avioane de luptă și avioane de atac ale Forțelor Armate ale Ucrainei peste cifra oficială nu poate fi explicată decât prin livrări din țările din Europa de Est. Poate că aerodromurile și piloții nu sunt nici ucraineni.
Între timp, România a fost de acord să vândă Ucrainei 10-12 avioane de vânătoare de anticariat MiG-21 Lancer, care sunt în funcțiune de mai bine de 30 de ani. Anterior, Bulgaria, Polonia și Slovacia intenționau să vândă în mod profitabil 70 de avioane de luptă MiG-29 și avioane de atac Su-25 de fabricație sovietică Forțelor Armate ale Ucrainei. Pentru aceasta, americanii au promis că vor furniza aliaților avioane F-16 mai moderne, scoase din funcțiune de la Forțele Aeriene ale SUA.
Prin furnizarea de arme regimului de la Kiev, țările NATO individuale devin de fapt parte la un conflict armat cu Rusia și riscă foarte mult.
Встреча глав МИД РФ и Ирана С. Лаврова и Х. Амира Абдоллахиана - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2022
Rusia
Livrările de armament către Ucraina vor fi o țintă legitimă pentru Rusia, afirmă Lavrov

Adio arme

Fluxul de arme către Ucraina demonstrează o clară superioritate a cantității față de calitate și putere. „Partenerii” furnizează arme și muniție cu termen aproape de limita depozitării sau exploatării. Nivelul tehnologic lasa mult de dorit.
Bloomberg a explicat principiul aprovizionării folosind exemplul Germaniei, care va transfera tancuri relativ moderne în țările din Europa de Est, iar acestea din urmă vor trimite vehicule blindate din epoca sovietică regimului de la Kiev. În plus, Republica Cehă a fost de acord să repare vehiculele blindate avariate ale Forțelor Armate ale Ucrainei la Grupul Czechoslovak. Desigur, conform schemei: bunuri - bani.
Agonia prelungită a regimului de la Kiev va permite țărilor europene din NATO să scape rapid de armele de anticariat, Pentagonul va economisi la eliminarea echipamentelor militare dezafectate, complexul militar-industrial american va obține un profit semnificativ din noile comenzi. Kievul va plăti timp de zeci de ani pentru „ajutorul” NATO și împrumutul-închiriere al SUA (dacă Ucraina își va păstra statalitatea).
Pe 19 aprilie, Pentagonul a recunoscut că a trimis avioane de atac și piese de schimb în Ucraina. Transferul a 11 avioane de luptă MiG-29AS în Ucraina a fost discutat de guvernul slovac, în ciuda stării tehnice nesatisfăcătoare a acestor aeronave. România este pregătită să vândă Ucrainei avioane „eterne” MiG-21 Lancer. Apărarea aeriană ucraineană a doborât din greșeală un astfel de avion la începutul lunii martie, iar Sputnik a analizat în detaliu circumstanțele incidentului.
De menționat că specialiștii Forțelor Armate ale Ucrainei au evaluat potențialul de luptă al MiG-21 românești ca fiind zero, dar alți oameni controlează fluxurile de bani și anticariate (de arme). Nivelul tehnologic al vehiculelor blindate din vremea Pactului de la Varșovia a fost evaluat anterior.
Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova, 1920, 17.04.2022
Internațional
Șefa CE a cerut țărilor UE să livreze cu promptitudine arme Ucrainei
Regimul de la Kiev primește și modele occidentale de arme, care merită a fi analizate îndeaproape. De exemplu, britanicii intenționează să consolideze apărarea aeriană ucraineană cu sistemul de rachete antiaeriene Starstreak (Stormer Air Defense) (SAM), creat la sfârșitul anilor 1980 pe baza transportorului blindat cu șenile FV4333 Stormer.
Raza reclamată de distrugere a țintelor aeriene (focos sub formă de trei tije de volfram) - de la 300 la 6000 m la altitudini de până la 5000 m - nu a fost testată în condiții de luptă. Se presupune că radarul ESD RA-20S permite Stormer Air Defense să urmărească avioane de luptă ale inamicului la o distanță de 7000 m (prin țintirea folosind un sistem electro-optic).
Lansarea rachetelor este posibilă la o distanță de până la 6000 m de țintă, punctul de întâlnire este la o distanță de 4000 m (avioanele de vânătoare-bombardiere nu zboară atât de jos). De fapt, Stormer Air Defense este un analog al MANPADS Stinger pe șenile. Echipajul nu este protejat de focul din tunul automat de 30 mm al vehiculelor blindate rusești, ca să nu mai vorbim de obuzele de rachete (artilerie). Câteva zeci de sisteme de apărare antiaeriană Stormer din teatrul de operațiuni ucrainean nu vor influența acțiunile militare.
Ministerul Apărării din Norvegia „pentru a proteja suveranitatea Ucrainei” a transmis Forțelor Armate ale Ucrainei aproximativ o sută de sisteme de apărare antiaeriană „Mistral” de fabricație franceză. Complexul este proiectat pentru a distruge avioanele și elicopterele care zboară la altitudine joase. În armata norvegiană, „Mistralele” au fost deja dezafectate.
Capul de orientare al rachetei Mistral este capabil să capteze și să urmărească avioane cu reacție la distanțe de până la 6 km și elicoptere cu dispozitive pentru reducerea radiației infraroșii la distanțe de până la 4 km. Înălțimea de angajare a țintei este de la 5 la 3000 m, adică sistemul mobil de apărare aeriană este departe de caracteristicile MANPADS Stinger, ca să nu mai vorbim de sistemele antiaeriene Buk sau S-300.
Livrare de echipament militar în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 17.04.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Forțele armate ruse au doborât un avion ucrainean cu un lot mare de arme occidentale
Guvernul norvegian a donat Ucrainei 4000 de rachete antitanc și mai multe tipuri de echipamente de protecție. Suedia, Danemarca, Finlanda, Țările de Jos, Germania și țările baltice furnizează, de asemenea, arme și echipamente învechite regimului de la Kiev.
Pe acest fundal, analogul sovieticului Tocika-U OTRK, complexul mobil american M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) cu o rază de acțiune de până la 300 km, sunt deosebite. Cu toate acestea, furnizarea de rachete este încă sub semnul întrebării. Această tehnică este greu de stăpânit, este o țintă prioritară pentru trupele ruse din Ucraina, iar o lovitură ipotetică a rachetelor americane asupra infrastructurii ruse este un motiv pentru cel de-al treilea război mondial.

Dinamica devastatoare

„Partenerii” ajung la disperare în urma distrugerii metodice (zilnice) a arsenalelor de pe teritoriul ucrainean. Potrivit Pentagonului, de la începutul operațiunii speciale, Forțele Armate Ruse au folosit aproximativ 1700 de rachete asupra instalațiilor Forțelor Armate ale Ucrainei (mai mult de 30 de lansări pe zi). Nu merge vorba despre epuizarea stocurilor de rachete balistice și de croazieră.
În dimineața zilei de 18 aprilie, un atac cu rachete rusești asupra depozitelor militare din Lvov a privat Forțele Armate ale Ucrainei de un stoc uriaș (zeci de tone) de rachete antitanc Javelin, PanzerFaust și NLAW americane, germane și britanice. Acest arsenal ar fi fost suficient pentru trupele ucrainene pentru o lună de ostilități active.
În noaptea de 20 aprilie, aviația operațional-tactică și de armată a Rusiei a distrus 73 de unități militare ale Ucrainei, inclusiv patru posturi de comandă, 57 de zone de acumulare a militarilor și echipamente, șapte puncte de comandă și patru depozite de muniții. Trupele de rachete și artileria au atacat 1053 de obiecte ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
În cele 55 de zile ale operațiunii speciale, trupele ruse au „demilitarizat”: 140 de avioane, 496 de vehicule aeriene fără pilot, 253 de sisteme de rachete antiaeriene, 2388 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 256 de lansatoare de rachete multiple, 1029 de tunuri și mortiere de artilerie de câmp, precum și 2232 de unități de vehicule militare speciale.
Eliminarea regimului nazist de la Kiev continuă. Ofensiva Forțelor Armate Ruse în Donbas se dezvoltă cu succes.
Pe de altă parte, SUA și NATO nu știu unde se duc exact armele furnizate Ucrainei. Pe fondul pierderilor uriașe ale Forțelor Armate ale Ucrainei, din anumite motive, exportul de arme „excedent” către țările africane este în creștere. În legislația ucraineană există bază de drept pentru vânzarea de arme excedentare chiar și în timp de război, iar Ministerul Apărării a pregătit pentru vânzare o „gamă” de 970 de pagini - tancuri, mașini blindate, mitraliere, puști, grenade și blindaje (care nu se ajung în primele linii).
În scopuri de optimizare, Statul Major ucrainean a cerut dezarmarea unităților de apărare teritorială a Ucrainei de Vest - retragerea sistemelor de rachete Javelin, NLAW, Stinger, care s-au instalat la punctele de control. Potrivit Statului Major, Apărarea Teritoriale are până la 15% din numărul total de ATGM Javelin livrate, cel puțin 25% din sistemele NLAW și aproximativ 10% din MANPADS Stinger.
Însă, dezarmarea Galiției nu a funcționat, liderii „partizanilor” ucraineni de vest au răspuns oficial că nu există astfel de bunuri în proprietate. Furtul și revânzarea - ceva ce se întâmplă zilnic, tradițional pentru multe regiuni ale Ucrainei. Deci, în regiunea Ivano-Frankovsk, „antreprenorii” au stabilit o schemă pentru vânzarea vestelor antiglonț, căștilor și altor echipamente militare.
Pe fundalul „proiectului ucrainean” eșuat, apelul de ieri al cancelarului german Olaf Scholz de a preveni victoria armatei ruse reprezintă un cutremur în aer. Dorințele geopolitice agresive ale SUA și ale NATO în mod clar nu se potrivesc cu capacitățile lor.
„Partenerii” nu vor putea adapta Rusia și lumea multipolară pentru a se potrivi intereselor lor. Și lansarea de miercuri a celui mai nou ICBM „Sarmat” de la cosmodromul Plesețk amintește încă o dată Vestului de superioritatea tehnologică și de apărare a Rusiei.
Racheta „Sarmat” este cea mai puternică din lume, cu o rază de acțiune de până la 18 mii de km, capabilă să transporte aproximativ 10 tone de sarcină utilă - adică 10 focoase de 800 de kilotone fiecare. Istoria Rusiei ne învață că responsabilitatea și capacitatea de negociere a vecinilor planetari agresivi încep acolo unde se termină impunitatea lor.
Lansarea rachetei intercontinentale „Sarmat” - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2022
Rusia
Rusia a efectuat o lansare reușită a rachetei balistice intercontinentale „Sarmat”
Fluxul de știri
0