Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Europa este gata să cadă ofensivei Generalului Ger

© Sputnik / Julien Mattia / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2022
Abonare
Luna aprilie din acest an ar putea doborî toate recordurile de anomalii meteorologice: chiar și în Franța, cu clima sa blândă, s-au înregistrat înghețuri fără precedent în ultimii 70 de ani. Temperaturile au scăzut peste noapte la o medie de minus nouă grade Celsius.
Desigur, s-au produs pagube fermierilor care cultivă legume și fructe. Iar cine spune „pagubă” presupune că recolta va fi mai proastă decât cea la care se aștepta și sub cea planificată, ceea ce înseamnă o nouă creștere a prețurilor la merele și prunele deja scumpe.
Nuanțele climatice continentale ar fi rămas subiect de conversație între europenii înșiși, dacă astăzi vremea nu și-ar fi jucat propriul rol, deși minor, dar totuși semnificativ atunci când autoritățile din UE iau decizii geopolitice.
Locuitorii unei Europe unite știu deja că pentru a câștiga „libertatea și democrația” trebuie să mănânce mai puțină carne. Și în general, să mănânce mai puțin. De asemenea, locuitorii unei Europe unite au nevoie să economisească apă (o propunere genială a comisarului european, în care mai spune că „va fi un gest împotriva lui Putin”) și să se spele foarte repede, dacă în general să se mai spele sau nu.
Faptul că europenii trebuie să stea în locuințe, îmbrăcați în pulovere (o propunere uimitoare a ministrului german de resort), în Rusia se cunoaște deja, cel mai probabil, rușii sunt conștienți și chicotesc în liniște, stând ei înșiși într-o casă încălzită generos.
Nici experții nu rămân în urmă. În Franța, conducerea unei companii de linii de transport a energiei a spus că spălatul, uscarea, călcatul hainelor este mai bine să se facă duminica, pentru că luni dimineața devreme s-ar putea opri curentul electric în țară pur și simplu cu cuvintele: „Voi sunteți mulți, dar eu sunt unul".
Motivul tensiunilor legate de energia electrică - jumătate din cele 56 de reactoare existente la centralele nucleare sunt în întreținere.
Dronă - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2022
Editoriale
„Pentru lovituri din ambuscade”: Cu ce SUA vor înarma armata ucraineană?
Și un astfel de avertisment, apropo, nu este ultimul, pentru că vara toată lumea iubește răcoarea. Și pornesc aparatele de aer condiționat și ventilatoarele la maxim.
Fără fructe și legume, precum și cu o porție redusă de carne, în două pulovere și cu frustrarea legată de cât de des are voie să facă duș pentru a nu dăuna „progresului și democrației”, europeanul mediu în acest ritm fie va aminti de francez de lângă Berezina, rătăcitor pe tractul Smolensk, sau de un german de lângă Stalingrad. Cu starea de spirit potrivită pentru moment.
Dar, lăsând glumele și sarcasmul la o parte, nu mai este timp de râs acum, deoarece Europa unită trebuie să-și dea seama cum să facă astfel încât să pedepsească Rusia și, în același timp, să-și mențină ordinea și postura burghezilor respectabili.
În timp ce își mențin postura și consumul redus de energie (folosind sloganul „Jos mașina!”, a cărui utilizare, după cum i se pare Bruxelles-ului colectiv, întărește guvernul rus), capitala Belgiei dorește să păstreze, de asemenea, sugerează ei, unitatea politică a țărilor membre.
Deocamdată nu le reușește.
Și deși Varșovia oficială - ca și în ultima sută de ani, de altfel - continuă să alerge înaintea locomotivei cu bannerul „Rusofobia în acțiune”, respingând transportatorii de energie ruși, nu toată lumea se străduiește atât de radical să se despartă de căldură și confort, să-și înghețe membrele și urechile, doar pentru a crea probleme Kremlinului.
Germania, deși politicienii spun că sunt gata să renunțe la exporturile de gaze, precizează apoi în liniște că „poate nu astăzi, ci în viitorul apropiat”.
Moldova-Rusia - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2022
Politică
Se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Moldova și Rusia
Franța, care depinde de resursele energetice ale Rusiei (dacă e să luăm doar țările fondatoare ale UE) nu la fel de mult ca vecinul ei, ci cam pe jumătate, încearcă să se asigure că nici polonezii, nici colegii germani nu se supără.
Țările din Europa de Est se manifestă diferit. Unele spun că vor să refuze aprovizionările rusești, altele se prefac că sunt în principiu „solidare cu deciziile europene”, dar explică cu atenție: fără gazenu pot.
Publicația Bloomberg a miliardarului Bloomberg aduce discordie în acest consens lichid, menționând în titlul uneia dintre corespondențe că, în contextul creșterii prețurilor la petrol și gaze, Moscova poate câștiga peste 321 de miliarde de dolari în acest an din livrarea de hidrocarburi către țările neprietenoase Rusiei.
Miliardarul Bloomberg fie, ca mare om de afaceri, este gelos pe capacitățile concernului Gazprom, fie încearcă să-i convingă pe europenii care nu sunt prea încrezători în strategia lor de sancțiuni că vor trebui totuși să renunțe la căldură și confort.
Dar să lăsăm presupunerile deoparte.
Dar ce au astăzi europenii uniți care să le permită, după ce abandonează hidrocarburile rusești, precum și polimerii, dar și cerealele, să nu înghețe în propriile case?
Alegerea lor, la drept vorbind, nu este groasă.
Există foarte puține resurse energetice suplimentare pe piață, deși una volatilă, așa cum ne explică ei aici. Cum să le livrezi este, de asemenea, o întrebare.
Desigur, UE este puternică și este greu să nu crezi această teză, dar nici măcar autoritățile paneuropene nu pot împinge combustibilul albastru în rezervoarele transportatoarelor maritime cu o singură mișcare ușoară și dacă UE puternică este ajutată de puternicul ( moș) Joe Biden, totuși, sprijinul actualului gardian interimar al democrației americane nu va ajuta în mod adecvat și nu va rezolva problema.
Revenind la consens, care este (până acum) un instrument fundamental pentru luarea deciziilor paneuropene globale și fatidice, merită să reamintim că, de exemplu, Budapesta oficială, așa cum s-a opus Bruxelles-ului, poate continua să facă acest lucru, dacă privim rezultatele alegerilor din Ungaria.
Orban a primit din nou un mandat de încredere de la alegători și pe aceștia îi va proteja. Inclusiv și de la alegerea între procedurile de igienă de dimineață și încălzirea apei în ceainic.
În general, actuala Europă unită prezintă astăzi o imagine amuzantă: cu cât este mai absurdă situația în care se îndreaptă, acționând doar pe baza prescripțiilor de sloganuri, cu atât mai înverșunat liderii și ochii săi de veghe cheamă la coeziune în jurul valorilor comune.
Джек Мэтлок - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2022
Politică
Fost ambasador al SUA în URSS: Nu există dovezi că rușii au operat în Bucea
Dar din moment ce absurdul nu are limite în principiu, dacă sistemul continuă să capete amploare, atunci în curând, pentru a fi un „adevărat european”, un susținător al „progresului și democrației”, s-ar putea să fii nevoit să faci rar un duș, să dormi fără a vă dezbrăca de șosete și pulovere, să refuzi carnea și trecerea colectivă la biciclete.
Ceea ce a fost în trecut un semn al vieții nebunilor încăpățânați, astăzi, datorită eforturilor oficialilor europeni și ale miniștrilor europeni, devine un ton bun pentru stilul de viață european al unui profan obișnuit.
Desigur, ne amintim de romantismul luptei pentru libertate și simpatizăm în orice mod posibil cu cei care cad astăzi sub incidența noilor standarde de existență.
În principiu, nu va dura mult să ajungem la punctul în care „femeile europene adevărate nu își pictează buzele și genele”, pentru că cineva care folosește produse cosmetice decorative se poate dovedi fără îndoială (în această logică) cu ușurință a fi un agent al „Kremlinului”.
Vom urmări. Am parcurs acest drum și știm că este o fundătură, dar cel mai probabil nu ne vom amesteca cu cei care, uitând de bunul simț, participă la campionatul european călcând pe greblă.
Dar ar fi nepoliticos să nu le urăm o plimbare reușită. Deci, o promenadă frumoasă, băieți!
Международные военные учения Кленовая арка-2016 на Украине - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2022
Rusia
Moscova: Kievul pregătește noi falsuri cu “cetățeni pașnici uciși”
Fluxul de știri
0