Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Pentru lovituri din ambuscade”: Cu ce SUA vor înarma armata ucraineană?

© AFP 2024 / ANP / SEM VAN DER WALDronă
Dronă - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2022
Abonare
Dronele kamikaze americane ar putea provoca unele pierderi armatei ruse. Dar cu siguranță nu se vor transforma într-o „super-armă”, așa cum a fost acest tip de echipament militar în timpul conflictului din Nagorno-Karabah din toamna anului 2020.
Washingtonul planifică să transfere la Kiev un lot mare de vehicule aeriene fără pilot „Switchblade”. Dronele de dimensiuni mici aparțin clasei de muniție de așteptare pasivă, drone kamikadze; sunt arme eficiente la nivel tactic. Dar armata rusă are ceva în răspuns.

Dronă din rucsac

La mijlocul lunii martie, președintele american Joe Biden a anunțat alocarea a 800 de milioane de dolari suplimentari ca asistență militară Ucrainei: 800 de sisteme portabile de apărare antiaeriană Stinger, 2000 de sisteme Javelin, 1000 de tunuri ușoare antitanc și 6000 de lansatoare de grenade AT-4 vor fi trimise către Kiev. În plus, Forțele Armate ale Ucrainei vor primi arme de calibru mic, veste și căști antiglonț și muniție. Zilele trecute a devenit cunoscut faptul că Pentagonul va oferi aliatului său și 100 de vehicule aeriene fără pilot Switchblade.
Aceste drone kamikadze au fost dezvoltate la comanda forțelor terestre americane pentru a lupta împotriva talibanilor în regiunile muntoase greu accesibile din Afganistan. Au fost date în exploatare în 2011, s-au realizat câteva mii de piese. Infanteria și forțele speciale americane le-au folosit cu succes în Orientul Apropiat și Mijlociu.
Уничтоженный бронетранспортер БТР-82 у разрушенного жилого дома в Мариуполе - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2022
Editoriale
SUA aruncă Europa sub tanc
Există două variante - anti-infanterie și anti-tanc. Prima, Switchblade 300, care cântărește puțin peste 2,5 kilograme, încape într-un rucsac de raid al unui soldat obișnuit. Muniția este amplasată într-un container compact de transport și lansare și este lansat în cer cu aer comprimat - după principiul pneumocatapultei. Raza de zbor este de până la zece kilometri, puterea focosului este echivalentă cu o lovitură a unui lansator automat de grenade de 40 de milimetri. Viteza de croazieră este de 100 de kilometri pe oră, prevăzut cu camere de zi și noapte pentru observare și ghidare.
Switchblade 600 antitanc este mai mare și mai greu - 23 de kilograme. Atinge ținte la o distanță de până la 40 de kilometri de operator. Focosul este ca sistemul Javelin. Potrivit americanilor, această armă este eficientă împotriva oricăror vehicule blindate moderne dacă lovește de sus.
Dronele de ambele modificări sunt controlate de pe un touch pad. Pregătirea pentru lansare - zece minute. Costul une drone este de aproximativ șase mii de dolari. Proiectat pentru utilizare în masă la adâncimea tactică a apărării inamicului, este inclus în armamentul majorității unităților de infanterie motorizate ale armatei SUA. Cu toate acestea, Switchblades, la fel ca alte tipuri de arme din aceeași categorie, au punctele lor slabe.

Interceptarea în aer

"Principalul dezavantaj este capacitatea scăzută a bateriilor, acestea nu pot rămâne în aer mult timp", spune expertul militar Alexei Leonkov. "Același Switchblade 300 are o rezervă doar de zece până la cincisprezece minute. Aceasta înseamnă că ținta ar trebui să fie „iluminată” de o dronă de recunoaștere mult mai mare, vizibilă pentru sistemele rusești de apărare aeriană. Muniția lansată „în gol” va cădea pur și simplu la pământ".
Armata rusă are suficiente mijloace pentru a face față noii amenințări. În primul rând, acestea sunt sistemele de rachete antiaeriene Tor-M2 și sistemele de rachete și tunurile antiaeriene Panțir-S1. Ei detectează, preiau escortează și distrug chiar și ținte mici. În Siria, apărarea antiaeriană cu ajutorul lor respinge iarăși și iar noile atacurile extremiste asupra bazei aeriene Khmeimim.
Брифинг А. Антонова после заседания комитета по международным делам  - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2022
Rusia
Antonov a spus care e scopul provocării de la Bucea
"Sistemele noastre de apărare antiaeriană sunt al doilea eșalon de apărare", explică expertul. "Primul este trupele de război electronic. Echipamentul lor este capabil să distrugă canalul de comunicație dintre dronă și operator și, de fapt, să transforme drona în o grămadă de fier inutil. În timpul celui de-al doilea război în Karabah, armenii au pornit sistemele de război electronic „Pole”, fabricate de Rusia, peste Stepanakert, avioanele fără pilot azere și-au redus brusc activitatea. Nu am nicio îndoială că aceste inovații vor fi folosite și în Ucraina”.

Lanțurile de aprovizionare

Dronele kamikaze americane ar putea provoca unele pierderi armatei ruse. Dar cu siguranță nu se vor transforma într-o „super-armă”, așa cum a fost acest tip de echipament militar în timpul conflictului din Nagorno-Karabah din toamna anului 2020. La acel moment, armele azere de tipul IAI Harop a distrus pozițiile armene de apărare antiaeriană, zonele de concentrare a echipamentului militar și fortificațiile de teren.
Stepanakert și Erevan nu aveau sistemele de apărare aeriană pe care le au trupele ruse. În plus, experții se îndoiesc că ucrainenii vor putea folosi corect cadourile de peste mări.
"Nu va schimba nimic", este convins expertul militar Vladimir Evseev. "Americanii pot planifica orice doresc. Întrebarea este cine va gestiona aceste complexe? Este puțin probabil ca personalul militar ucrainean să se poată antrena rapid. Cel mai probabil, operatorii dronelor vor fi reprezentanți americani. Însă, în primul rând, acești oameni se pun pe ei înșiși în pericol real pentru că pot fi distruși. În al doilea rând, va exista o intervenție a unui stat străin, în special a SUA, în război. Și în al treilea rând, astfel de livrări contribuie la acțiunile criminale ale regimului de la Kiev".
Anterior, Ministerul rus al Apărării a avertizat oficial că convoaiele cu arme care intră din Occident în Ucraina sunt considerate o țintă legitimă. În momentul de față, singura rută din țările NATO este prin granița terestră cu Polonia. Probabil, totul este deja sub ținta aviației ruse și a artileriei de înaltă precizie.
Militari ucraineni în Bucia - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2022
Editoriale
Bucea și răul concentrat: ultimul argument împotriva rușilor
Fluxul de știri
0