Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Consilier prezidențial: Guvernul este responsabil de auditului datoriei față de ”Gazprom”

© Sputnik / Mihai CarausAragaz
Aragaz - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Abonare
Consilierul președintelui Moldovei a declarat că Guvernul a decis să nu se prezinte la ședința din 2 februarie pentru a evita adoptarea unilaterală a unor decizii.
CHIȘINĂU, 9 feb – Sputnik. Responsabilă pentru efectuarea auditului datoriei ”Moldovagaz” este doar partea moldovenească, acest fapt fiind confirmat în Protocolul semnat octombrie de ”Gazprom” cu țara noastră. Declarația a fost făcută pe rețelele de socializare de către consilierul președintelui Republicii Moldova, membrul Consiliu de observatori al SA „Moldovagaz” Veaceslav Negruța.
Anterior, ”Gazprom” a menționat într-o declarație că abordarea unilaterală de către partea moldovenească a chestiunii auditului cu privire la datoria Moldovagaz este contrară acordurilor încheiate în octombrie 2021.
Negruța a explicat că ”Punctul 5 al Protocolului din 29 octombrie 2021 spune clar că partea moldovenească va efectua un audit independent al datoriilor „Moldovagaz” și doar raportul final al auditului va fi coordonat la nivel de Consiliu de observatori al SA „Moldovagaz”.
El a dat asigurări că un audit independent al datoriilor și penalităților pretinse între cei doi agenți economici este în interesul tuturor, inclusiv al „Gazprom” și „Moldovagaz”.
Negruța consideră că partea moldovenească poate să asigure caracterul independent al auditului. El a subliniat că sintagma „partea moldovenească” este utilizată de două ori în protocolul menționat, avându-se în vedere acționarul minoritar Statul Republica Moldova, adică Guvernul Republicii Moldova.
În acest context, a explicat consilierul șefului statului, Agenția Proprietății Publice a fost împuternicită să efectueze procedurile necesare de selectare și organizare a procesului de audit.
”Pentru a evita aprobarea unilaterală de către acționarul majoritar a unor decizii contrare unor înțelegeri anterioare între acționari, precum și pentru a nu admite contradicții cu cadrul legal și normativ de care se conduce „partea moldovenească”/Guvernul Republicii Moldova în efectuarea unui audit independent, s-a decis neprezentarea în ședința din 2 februarie, respectiv neadmiterea cvorumului necesar acționarului majoritar pentru astfel de decizii”, a precizat Veaceslav Negruța.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Economie
Cum comentează Spînu declarația ”Gazprom” privind auditul de la ”Moldovagaz”
Anterior, cu o explicație similară a venit și vicepremierul, ministrul Dezvoltării Regionale Andrei Spânu. El a precizat că va continua discuțiile cu „Gazpom” pentru a depăși orice neînțelegeri în acest sens.

Declarația ”Gazprom”

Pe 8 februarie, ”Gazprom” a anunțat că abordarea unilaterală a părții moldovenești în stabilirea condițiilor licitației pentru achiziționarea de servicii de auditor nu permite să se conteze pe transparență și obiectivitate în realizarea auditului privind datoriile pe care le are Moldovagaz pentru gazul livrat consumatorilor din Republica Moldova.
”Aceasta poate duce la faptul că rezultatele nu vor fi acceptate de Consiliului de Supraveghere al SA „Moldovagaz”, a declarat ”Gazptom”.
Concernul rus a informat de asemenea că reprezentanților Guvernului Republicii Moldova nu s-au prezentat la Ședința Consiliului de Supraveghere al SA „Moldovagaz”, programată pentru 2 februarie 2022.
Se aștepta că la ședință va fi convenită procedura de auditare a datoriei companiei Moldovagaz față de Grupul Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, prevăzut de Protocolul de negocieri privind soluționarea chestiunilor problematice din industria gazelor naturale din 29 octombrie 2021.
Contor de gaze - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Societate
Șeful ”Moldovagaz” vine cu un nou apel către consumatori

Datoria față de ”Gazprom”

Potrivit ultimelor declarații ale șefului ”Moldovagaz”, Vadim Ceban, datoria pentru gaze a Moldovei față de Gazprom s-a format în perioada din 1994 până în 2016.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că datoria totală a Republicii Moldova față de ”Gazprom” este de aproximativ 7,5 miliarde de dolari, partea leului din această sumă revenindu-i Transnistriei, iar malul drept al Nistrului datorează aproximativ 430 de milioane de dolari.
Cu luarea în calcul a penalităților către luna octombrie 2021, potrivit datelor ”Moldovagaz”, este vorba deja de suma de aproximativ 700 de milioane de dolari.
Conform protocolului semnat cu ”Gazprom”, partea moldovenească va efectua un audit independent al datoriei Moldovagaz. Raportul final al auditului urmează să fie acceptat la nivelul Consiliului de Supraveghere al ”Moldovagaz”.
Заместитель директора Русской школы экономики UNEC, доктор наук, профессор Эльшад Мамедов - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Analize și opinii
Ar putea gazul azer să înlocuiască gazul rusesc în Moldova
Fluxul de știri
0