Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Șeful ”Moldovagaz” vine cu un nou apel către consumatori

© Sputnik / StringerContor de gaze
Contor de gaze - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Vadim Ceban s-a adresat cu un nou apel către consumatorii SA ”Moldovagaz”, în contextul situației energetice din țară.
CHIȘINĂU, 9 feb – Sputnik. Președintele SA ”Moldovagaz”, Vadim Ceban, a rugat agenții economici importanți să achite la timp facturile pentru gazul consumat în ianuarie, dar și pentru prima jumătate a lunii februarie, astfel încât întreprinderea moldovenească să-și poată onora plățile către ”Gazprom”.
”Aș vrea să mă adresez către agenții economici importanți, consumatori ai SA „Moldovagaz”, cu rugămintea să achite la timp costul livrărilor de gaze pentru luna ianuarie și consumul curent pentru prima jumătate a lunii februarie. Acest lucru ne va permite să acoperim integral cheltuielile curente pentru achiziția gazului de la ”Gazprom” la prețul mare din luna ianuarie și să evităm riscurile contractuale”, a scris Ceban pe canalul său Telegram.
Amintim că ieri SA „Moldovagaz” s-a adresat consumatorilor noncasnici cu rugămintea ca aceștia să achitate în termen optim facturile pentru gazul consumat.
Întreprinderea a anunțat că a încheiat procesului de citire a indiciilor echipamentelor de măsurare și facturare a gazelor naturale furnizate consumatorilor noncasnici pentru luna ianuarie 2022. Facturile de plată pentru ianuarie 2022 au fost expediate deja consumatorilor respectivi.
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Moldova și Rusia
O nouă problemă a Guvernului Gavrilița cu Gazprom – Ce reclamă concernul rus
De menționat că, pe 14 decembrie, ”Moldovagaz” a solicitat plăți în avans pentru gaze de la consumatorii noncasnici. După cum a menționat întreprinderea, ținând cont de situația actuală de pe piața gazelor naturale, pentru a îndeplini obligațiile de plată și a minimiza riscurile de limitare a aprovizionării cu gaze după data de 20 decembrie a anului curent, întreprinderea a apelat la consumatorii noncasnici cu solicitarea de a-și îndeplini obligațiunile contractuale cu Furnizorul de servicii publice și să plătească până la 15 decembrie 2021 costul gazelor naturale consumate în noiembrie, precum și să ia în considerare suplimentar posibilitatea unei plăți în avans până la 20 decembrie 2021 a costului gazelor consumate în prima jumătate a lunii decembrie a anului curent.
Deconectarea instalațiilor de utilizare a gazelor de la rețea la consumatorii finali noncasnici este posibilă în cazul încălcării termenului de plată, stipulat în contractul de furnizare a gazelor naturale, încheiat între acesta și Furnizorul serviciului public.
Заместитель директора Русской школы экономики UNEC, доктор наук, профессор Эльшад Мамедов - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Analize și opinii
Ar putea gazul azer să înlocuiască gazul rusesc în Moldova
Totodată, a devenit cunoscut faptul că în februarie, gazul pentru Moldova va fi mai ieftin cu 100 de dolari, însă tariful la gaz pentru consumatorii finali nu va fi redus.
Cauza este metodologia de calculare a tarifului și a problema nesoluționată deocamdată a devierilor financiare, a declarat șeful ”Moldovagaz”, Vadim Ceban.
"În metodologia ANRE există noțiunea de tarif mediu anual, care este calculat pe baza previziunilor noastre. Acum este de 620 de dolari (pentru mia de metri cubi – n.n.). În același timp, nimeni nu a anulat așa-zisele abateri financiare", a spus Ceban într-o emisiune online.
Șeful „Moldovagaz” a mai comunicat că, până pe 20 februarie, ”Gazpromului” trebuie să i se achite 100 de milioane de dolari.
Fluxul de știri
0