Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Ar putea gazul azer să înlocuiască gazul rusesc în Moldova

© Sputnik / Murad OrujovЗаместитель директора Русской школы экономики UNEC, доктор наук, профессор Эльшад Мамедов
Заместитель директора Русской школы экономики UNEC, доктор наук, профессор Эльшад Мамедов - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Abonare
Factorii politici împiedică statele membre ale CSI să dezvolte în mod eficient relațiile economice și comerciale.
Pentru țările spațiului post-sovietic, inclusiv Moldova, nu există deocamdată o alternativă reală la gazul rusesc. Această opinie a fost exprimată de economistul azer Elshad Mammedov într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova.
„Chiar dacă conducerea Azerbaidjanului va decide să încheie un contract de export de gaze către Moldova, astfel de livrări vor fi doar fragmentare, unice și nu vor putea înlocui măcar într-o oarecare măsură livrările de la Gazprom din Rusia. Nu poți înșela nici geografia, nici natura”, spune doctorul în economie Mammedov.
Expertul notează că în ultimele luni oficialii europeni apelează din ce în ce mai mult la conducerea diferitelor țări în căutarea de noi furnizori de gaze.
În același timp, Mammedov subliniază că Azerbaidjanul este acum puternic încărcat cu propriile obligații de export. Producția de gaze este în creștere în țară, dar și consumul intern crește în același timp.
În plus, Azerbaidjanul a crescut recent în mod semnificativ livrările de gaze către Turcia și, prin Coridorul de Transport de Gaze din Sud, către Europa.
„Nu cred că Azerbaidjanul are acum posibilitatea, pe termen lung, să aprovizioneze în mod constant Moldova cu gaze în volume care să poată acoperi nevoile țării”, spune expertul.
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Moldova și Rusia
O nouă problemă a Guvernului Gavrilița cu Gazprom – Ce reclamă concernul rus
De asemenea, potrivit lui Mammedov, exportul de gaze către Moldova, în principiu, nu poate deveni un subiect controversat în relațiile dintre Azerbaidjan și Federația Rusă.
Nici Rusia, nici Azerbaidjan, spune economistul, nu se confruntă nici cu cea mai mică problemă în ceea ce privește găsirea de piețe de desfacere pentru gazul lor. Prețurile gazelor atât în ​​Europa, cât și în alte părți ale lumii sunt în creștere semnificativă - doar în ultimii ani, au crescut de peste 10 ori pe piața mondială spot.
"Conducerea Rusiei, Gazprom a oferit reduceri semnificative la gaze pentru Moldova. Azerbaidjanul ar putea oferi sprijin Chișinăului și în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, așa cum a făcut cândva în raport cu Belarus", crede Mammedov.
Dar, în orice caz, conform estimărilor sale, gazul din Azerbaidjan, prin definiție, nu poate fi mai ieftin pentru Moldova decât combustibilul din Rusia:
„Dacă te uiți doar la geografie, la logistică, pentru Moldova, pentru întreg spațiul post-sovietic (excluzând acele țări care sunt apropiate de Azerbaidjan), bineînțeles că aprovizionarea din Rusia este cea mai profitabilă”, a declarat directorul adjunct al Școlii Ruse de Economie UNEC, doctorul în științe, profesorul Elshad Mammedov.
În același timp, din punctul de vedere al expertului azer, în spațiul CSI, problema gazelor se suprapune cu probleme care nu sunt deloc de natură economică.
„Din păcate, vedem că politicienii din unele țări din spațiul post-sovietic iau decizii absurde, ca, de exemplu, Ucraina, care cumpără același gaz rusesc după niște scheme complicate, declarând condiționat acest gaz ca fiind elvețian. În cele din urmă, acest lucru nu este benefic pentru nimeni - nici Rusia, nici statele din regiunea noastră în ansamblu”, a spus Mammedov.
El susține că dacă componenta politică nu ar juca un rol atât de mare în relațiile economice din spațiul CSI, țările Comunității ar putea tranzacționa mult mai confortabil, adâncind legăturile economice orizontale.
"Dar, din păcate, influența centrelor de decizie occidentale în unele țări din spațiul post-sovietic este foarte puternică. Acest lucru duce la faptul că în cele din urmă oamenii de rând au de pierdut", este convins Mammedov.
Viceprim-ministrul, ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEEI) al Republicii Moldova, Nicu Popescu, se află într-o vizită de lucru în Azerbaidjan în perioada 8-10 februarie. Potrivit MAEEI, Popescu a ajuns la Baku la invitația colegului său azer Jeyhun Bayramov.
Amintim că anterior viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a vizitat Baku.
El a participat la ședința ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Viceprim-ministrul moldovean l-a informat pe ministrul Energiei al Azerbaidjanului, Parviz Shahbazov, despre situația actuală a furnizării de gaze naturale a țării și a menționat perspectivele de cooperare cu Azerbaidjan în acest domeniu.
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2022
Analize și opinii
Prețurile astronomice la benzină – marea escrocherie a guvernanților PAS
Fluxul de știri
0