Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Cum comentează Spînu declarația ”Gazprom” privind auditul de la ”Moldovagaz”

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Спыну
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Abonare
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a comentat declarația concernului rus cu privire la auditul privind datoria „Moldovagaz”.
CHIȘINĂU, 9 feb - Sputnik. Ședința Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de oraganizare a auditului datoriilor la „Moldovagaz”, programată pentru 2 februarie, ar fi fost convocată unilateral, deși a existat o altă înțelegere. Cel puțin asta susține ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
Reacția sa vine în contextul în care concernul rus a reclamat absența reprezentanților Guvernului Republicii Moldova la acea ședință.

„În loc să se prezinte la această ședință, reprezentanții Guvernului Republicii Moldova au anunțat că condițiile de angajare a auditorului au fost deja stabilite de partea moldovenească. După cum reiese din documentația publicată de Chișinău privind desfășurarea auditului, aceasta nu a ținut cont de propunerile Gazprom, trimise anterior părții moldovenești”, a declarat ”Gazprom”.

Potrivit reprezentanților „Gazprom” s-a presupus că Consiliul de Supraveghere urma să convină asupra modalităților de auditare a datoriei companiei Moldovagaz față de Grupul Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, prevăzut de Protocolul de negocieri privind soluționarea chestiunilor problematice din industria gazelor naturale din 29 octombrie 2021.
De cealaltă parte, Andrei Spînu precizează că printr-o hotărâre de Guvern aprobată pe 29 decembrie 2021, Agenția Proprietății Publice a fost împuternicită să efectueze procedurile necesare de selectare și organizare a procesului de audit la Moldovagaz.
Contor de gaze - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Societate
Șeful ”Moldovagaz” vine cu un nou apel către consumatori
„Partea moldovenească înseamnă acționarul minoritar Republica Moldova. Așa am discutat la Sankt Petersburg și așa este menționat în punctului 5 din Protocolul negocierilor semnat de către părți în ziua de 29 octombrie 2021 privind organizarea auditului independent al datoriilor SA Moldovagaz față de SAP Gazpom şi SRL Factoring-Finance. Respectiv, în baza Legii 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotărârea Guvernului din 29 decembrie 2021 privind efectuarea auditului independent al datoriilor”, precizează Spînu într-un comentariu pe canalul său de Telegram.

Ministrul a mai spus că toate aceste informații au fost aduse la cunoștință acționarului majoritar „Gazpom” „care, contrar înțelegerilor, a convocat unilateral o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de oraganizare a auditului datoriilor.

Andrei Spînu a precizat că va continua discuțiile cu „Gazpom” pentru a depăși orice neînțelegeri în acest sens.
Amintim, în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică de 709 milioane de dolari. Atunci, „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență.
Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște această datorie doar dacă va fi confirmată de un audit independent. Andrei Spînu a anunțat că efectuarea unui audit este necesar pentru a se vedea cum s-au format datoriile țării noastre față de Gazprom.
Auditul făcut de Curtea de Conturi la Moldovagaz ar putea să nu fie recunoscut de Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Podcasturi
Auditul făcut de Curtea de Conturi la Moldovagaz ar putea să nu fie recunoscut de Gazprom
Fluxul de știri
0