Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Primarul Ceban sare în apărarea profesorilor: Testarea obligatorie este ilegală

© Sputnik / OsmatescoIon Ceban
Ion Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău declară că are nevoie de clarificări privind decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică cu referire la testarea obligatorie a cadrelor educaționale nevaccinate.
CHIȘINĂU, 25 aug – Sputnik. Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a transmis o solicitare de clarificare a mecanismului de aplicare în practică a deciziei CNESP privind testarea obligatorie a angajaților nevaccinați din sistemul educațional. Potrivit primarului, decizia conține multe neclarități ce țin de personalul didactic și nondidactic.
În prezent, în Capitală, acoperirea vaccinală în rândul cadrelor didactice și personalului auxiliar din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal este de peste 73 la sută.
Люди и общественный транспорт - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Coronavirus
Restricții fără precedent: Hotărârea completă a CNESP
Totodată, edilul general a menționat că în municipiul Chișinău, instituțiile medico-sanitare publice nu prestează servicii de testare la COVID-19 contra cost. Asemenea servicii sunt posibile doar la laboratoarele private. Din acest motiv, Ion Ceban se întreabă unde și la care instituții medicale se vor putea testa cadrele didactice, ținând cont de riscul de interpretări publice de favorizare a prestatorilor privați.
În cadrul unei conferințe de presă, Ceban a menționat că testarea cu testele rapide la noul tip de coronavirus ”demonstrează în practică o marjă extinsă de rezultate fals-pozitive sau fals-negative, acestea în unele cazuri ajungând la erori diagnostice de peste 30%”. Și în acest context primarul a solicitat un răspuns autorităților publice competente privind recomandările pentru utilizarea acestor teste, în scopul evitării focarelor de noi infecții în instituțiile de învățământ.
Один день ученика в пандемии - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2021
Coronavirus
Profesorii care refuză vaccinarea, obligați să prezinte test negativ la COVID-19
Primarul general a mai menționat că testarea cadrelor didactice odată la 14 zile este interpretativă și necredibilă din punct de vedere epidemiologic pentru aplicare pentru cadrele didactice. Potrivit lui, chiar medicii, membri ai CESP Chișinău, au solicitat raționamentul epidemiologic în acest context.
Ion Ceban a precizat că în învățământul primar, gimnazial și liceal din Capitală sunt angajate 9 242 persoane, dintre care 6 521 sunt cadre didactice, iar 2 721 este personal auxiliar. Din numărul total, 5 951 de oameni au fost vaccinați, iar 781 de persoane s-au îmbolnăvit de COVID-19 în ultimele 180 de zile.
Astfel, peste 2 500 de cadre din domeniul educațional rămân la ziua de astăzi nevaccinate și urmează să facă teste la două săptămâni, dintre acestea majoritatea personal auxiliar.
Profesor - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Societate
Sindicatele din Educație: Statul să achite testele anti COVID-19
Ceban se întreabă, cum un angajat al personalului auxiliar, care primește un salariu în jur de 1 700 de lei se va putea testa de două ori pe lună din cont propriu.
”Riscăm ca acele persoane care vor refuza să se vaccineze să plece din sistemul educațional, care și așa astăzi suferă de deficit de angajați”, a scris Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.
Primarul este de părerea că prevederea din 23 august ”în asemenea formulă este contrar prevederilor legislative”.
Amintim că Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a aprobat în data de 23 august noi măsuri pentru a preveni răspândirea infecției COVID-19. Printre acestea se numără instrucțiunea privind măsurile de organizare a activității instituțiilor publice și private de învățământ pentru anul 2021-2022, precum și testarea obligatorie a profesorilor nevaccinați odată la 14 zile.
Fluxul de știri
0