Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sindicatele din Educație: Statul să achite testele anti COVID-19

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Accesați arhiva multimediaProfesor
Profesor - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Abonare
Federația Sindicală a Educației și Științei a reacționat dur la decizia CNESP privind vaccinarea în rândul cadrelor didactice.
CHIȘINĂU, 24 aug – Sputnik. Membrii sindicatelor din educație sunt nemulțumiți de decizia autorităților prin care se cere ca personalul nevaccinat din instituțiile educaționale să efectueze și să prezinte, din surse proprii, odată la 14 zile, un test la COVID-19.
Potrivit Federației Sindicale a Educației și Cercetării, pedagogii ar trebui să beneficieze gratuit atât de testele rapide antigen, cât și de cele PCR, întrucât aceștia achită lunar asigurarea medicală, care constituie 9% din salariu.
Люди и общественный транспорт - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Coronavirus
Restricții fără precedent: Hotărârea completă a CNESP
Sindicatul atrage atenția asupra faptului că există o categorie de persoane care manifestă reacții adverse la vaccinare și/sau care au contraindicații medicale. Astfel, în cazul acestora sintagma „din bani proprii” sună ca un abuz.
„Imunizarea populației e un lucru necesar pentru a depăși criza pandemică, dar important este să se respecte principiul benevol al vaccinării, să se evite orice tip de abuz sau intimidare. Încercarea autorităților de orice nivel de a ”lega” procesul de vaccinare cu îngrădirea Drepturilor Constituționale la Muncă, la Sănătate și la Viață reprezintă un abuz și o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților cetățenești”, mai este precizat în comunicat Federației Sindicale.
La adresa Federației Sindicale a Educației și Științei vin sute de mesaje în care cadrele didactice, angajații din sistemul educațional își exprimă nedumerirea și indignarea în legătură cu obligativitatea vaccinării și recomandarea de a achita din surse proprii testele COVID-19.
elev - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2021
Societate
Ultimă oră: Cum vor învăța copiii de la 1 septembrie - Anunțul Alei Nemerenco
În context, membrii Federației fac apel către autorități, în special către ministrul Sănătății Nemerenco, să facă unele precizări la recomandările enunțate și „să evite caracterul imperativ al acestora, or, insistarea pe obligativitatea vaccinării va duce, inevitabil, la creșterea unor tensiuni sociale nedorite”.
Profesor și elevi - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2021
Coronavirus
Guvernanții nu lasă loc de alegere pentru profesori: Ori vaccinare, ori test anti-COVID
Amintim, Comisia Națională de Sănătate Publică au luat o decizie ce privește cadrele didactice - cei care refuză să se imunizeze împotriva COVID-19 vor fi obligați să prezinte, o dată la 14 zile, teste efectuate din cont propriu, care să ateste absența virusului.
Fluxul de știri
0