Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Membrii CSP și CSM vor fi numiți după noi reguli - detalii

© AP Photo / Charlie NeibergallJustiție
Justiție - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Abonare
Numirea și alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor se va face după noi reguli.
CHIȘINĂU, 13 aug – Sputnik. Regulile de numire a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor vor fi schimbate. Un proiect de lege pentru modificarea unor legi (Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind organizarea judecătorească și Legea cu privire la Procuratură), a fost votat de deputați în cea de-a doua lectură.
НЦБК - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Politică
Aprobat: Directorul CNA va fi numit de Parlament
Proiectul prevede că Adunarea Generală a judecătorilor va alege șase membri ai Consiliului - patru din cadrul judecătoriilor și câte unul din cadrul curților de Apel și a Curții Supreme de Justiție. Proiectul de lege nu mărește numărul membrilor judecători ai CSM în contextul modificărilor constituționale inițiate în decembrie 2020, care prevăd că în CSM ar trebui să fie doar șase membri judecători.
CNA
 - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Politică
CNA critică legea adoptată de Parlament: „Nu corespunde interesului public general”
CSM va anunța alegerile cu cel puțin două luni înainte. Candidații pentru aceste funcții se vor înscrie cu cel puțin patru săptămâni până la Adunarea Generală a Judecătorilor. Legea reintroduce cerințele pentru candidații judecător – lucrul efectiv în calitate de judecător timp de trei ani și nesancționarea disciplinară în ultimii trei ani.
Proiectul mai prevede că se consideră aleși membri ai CSM candidații care au acumulat cele mai multe voturi. În prezent, pentru a fi ales, candidatul trebuie să acumuleze mai mult de jumătate din voturi.
Премьер-министр и члены нового правительства Молдовы приняли присягу - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2021
Politică
Gavrilița către miniștri: Vă rog să fiți pe jumătate procurori
Proiectul de asemenea introduce un mecanism mai simplu și mai echitabil de identificare a judecătorilor supleanți. Aceștia nu vor mai trebui să candideze pe o lista paralelă, ci vor fi următorii candidați în concurs care nu au acces în CSM. Ceilalți șase membri sunt cei trei membri din oficiu și trei profesori în drept numiți de Parlament. Numărul profesorilor titulari a fost ridicat de la doi la trei. Cei trei profesori vor fi selectați de către Comisia juridică numiri și imunități în baza unui concurs public, al studierii dosarelor și al interviului.
Ședința de constituire a Parlamentului de Legislatura a XI-a - 26 iulie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2021
Politică
Războiul dintre Sandu și Stoianoglo: Cum a comentat președintele acuzațiile procurorului
Proiectul conține prevederi similare în ceea ce privește alegerile în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor, care introduce și anumite cerințe față de candidații la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din rândul procurorilor. Respectiv, poate fi ales candidatul care are o vechime în funcție de procuror de cel puțin 3 ani efectiv lucrați și nu a fost sancționat disciplinar în ultimii 3 ani.
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2021
Politică
Fracțiunea „Șor” propune ca procurorul general să fie ales de popor
Dosarul candidatului va trebui să conțină curriculum vitae, scrisoarea de motivare și platforma care va conține principalele obiective pe care le va urmări dacă va fi ales membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Dacă candidatul nu întrunește condițiile impuse, a depus dosarul tardiv sau dosarul nu este complet, Consiliul Superior al Procurorilor exclude din concurs candidatul respectiv. Implementarea prevederilor proiectului nu necesită cheltuieli financiare suplimentare din bugetul de stat.
Fluxul de știri
0