Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Scandalul de la Primărie continuă: Va pleca sau nu Chironda din funcția de viceprimar

© Sputnik / Mihai CarausVictor Chironda
Victor Chironda  - Sputnik Moldova, 1920, 25.06.2021
Abonare
Viceprimarul Capitalei Victor Chironda nu intenționează să demisioneze din funcție. Mai mult, el vrea să facă un demers către Cancelaria de stat pentru a contesta dispoziția emisă de Ion Ceban privind limitarea atribuțiilor sale.
CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Scandalul de la Primăria Chișinău continuă. De această dată, Victor Chironda a ieșit în fața presei într-o conferință de presă pentru a puncta unele detalii cu privire la conflictul iscat între el și Ion Ceban. Chironda a precizat că nu intenționează să demisioneze din funcția de viceprimar al Capitalei.
Московские архитекторы о стратегии развития Кишинева - Sputnik Moldova, 1920, 22.06.2021
Societate
Sar scântei la Primăria Chișinău: Ceban cere demisia lui Chironda
„Eu nu văd niciun motiv din care ar trebui să demisionez. Eu am fost corect față de funcția mea, față de obligațiile mele, față de orășeni și chiar nu văd motiv din care mi-aș da demisia. În continuare mă voi ocupa de problema Hotelului Național, voi contesta în instanță toate actele și procedurile inițiate asupra mea ca fiind metode de presiune și discriminare și voi demonstra că așa-zisele anchete de serviciu, lipsa de la locul de muncă și alte lucruri sunt pur și simplu niște fake-uri”, a declarat Victor Chironda. 
În context, el a spus că Ceban vrea să focuseze atenția populației pe alte probleme și să nu scoată în evidență ilegalitățile comise de șefa Direcției Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, Svetlana Dogotaru, în procesul de autorizare a desființării Hotelului Național.
„Este deja clar și vizibil că Ion Ceban este personal interesat în demolarea acestei clădiri și acoperă cu prețul propriei imagini o ilegalitate promovată intens de cei care așa sau altfel au influență asupra domniei sale. (...) Primarul general a venit cu foarte multe declarații, însă în mare parte ele sunt manipulări, interpretări și minciuni. Eu lucrez acum la elaborarea unui raport de activitate pe această perioadă, îl voi definitiva și publica săptămâna viitoare. (...) Este inutil și penibil să pui vina pentru toată această incapacitate pe un singur om, pentru că asta pur și simplu nu ajută și nu rezolvă problemele. Eu chiar vreau să văd acum, când mi-au retras atribuțiile, cine în continuare va fi acel vinovat și responsabil de toate eșecurile și problemele din oraș”, a menționat Victor Chironda.
Victor Chironda - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2020
Republica Moldova
Chironda: Când am putea scăpa de inundațiile de pe Albișoara
Viceprimarul a vorbit și despre faptul că i-au limitate atribuțiile printr-o dispoziție semnată de Ion Ceban și că urmează să conteste această decizie. 
„Conform acestei dispoziții, atribuțiile mele în calitate de viceprimar se limitează la coordonarea activității Direcției corespondență, petiție și audiență, care măcar nici nu este o direcție generală, este o direcție în cadrul aparatului Primăriei. Eu voi face un demers la Cancelaria de stat pentru a examinarea legalității acestei dispoziții, având în vedere că responsabil de activitatea de secretariat, petiție și audiențe este secretarul Consiliului municipal, conform legii”, 
În cadrul conferinței de presă, Chironda a declarat că este de părere că a tăiat calea unor persoane de influență și din acest motiv s-a ajuns la acest scandal în Primărie. Totodată, el a menționat că, în calitate de viceprimar, a făcut tot ce a depins de el și că nu se va implica niciodată în proiecte asupra cărora va avea suspiciuni.
„Faptul că trebuie repede, nu duce la altceva decât să pună funcționarii să încalce procedurile, să încalce legea și mai devreme sau mai târziu va trebui să răspundă pentru fiecare act semnat și fiecare procedură încălcată”, a precizat Chironda. 
Victor Chironda susține că pregătește o plângere la Procuratura Anticorupție pe tot procesul. Totodată, el a menționat că clădirea Hotelului Național are o fundament foarte rezistent, iar demolarea acestei clădiri va aduce mari probleme locatarilor din preajmă.
Viceprimarul susține că va solicita o expertiză tehnică independentă. Mai mult, el a precizat că expertiza care deja a fost efectuată spune că clădirea nu prezintă risc de avariere, nu are afecțiuni majore și poate fi ușor restaurată și restabilită.
Victor Chironda - Sputnik Moldova, 1920, 16.10.2020
Republica Moldova
Mai mulți bani pentru bugetul Chișinăului - Chironda vine cu detalii
„Voi iniția o procedură de consultare publică cu locatarii din zonă pentru că ei trebuie să cunoască detalii despre cum va fi demolată această clădire și ce va fi construit în loc. (...) Este o clădire formată din acel schelet care a mai rămas, este dintr-un beton foarte rezistent și acolo practic în afară de beton și metal nu este nimic. Înseși aceste elemente reprezintă niște complecții, niște structuri din beton armat, destul de complicate, monolite, mari, care vor trebui să fie tăiate și demontate, iar asta înseamnă gălăgie, înseamnă praf, înseamnă transport greu care va evacua acest gunoi permanent și multe alte probleme legate inclusiv de posibilele probleme legate de seismicitate. 
Amintim că scandalul a pornit după ce, săptămâna trecută, viceprimarul municipiului Chișinău Victor Chironda i-a cerut primarului general Ion Ceban inițierea procedurii de anchetă de serviciu asupra arhitectului-șef al orașului, Svetlana Dogotaru, șefă a Direcției Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, acuzând-o că a falsificat procesul-verbal al Consiliului Urbanistic din 11.03.2021 și a admis sau a contribuit la încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național.
Anterior, Ceban a cerut demisia lui Chironda, iar ulterior printr-o dispoziția i-a retras mai multe atribuții. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0