Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mai mulți bani pentru bugetul Chișinăului - Chironda vine cu detalii

© Sputnik / Mihai CarausVictor Chironda
Victor Chironda - Sputnik Moldova
Abonare
Viceprimarul Capitalei Victor Chironda spune că municipalitaea continuie să rateze milioane de lei deoarece nu are încă un sistem bine pus la punct de colectare a impozitelor și taxelor pentru ca banii să fie reinvestiți în proiecte.
Mai mulți bani pentru bugetul Chișinăului-Chironda spune de unde pot fi luați

Victor Chironda a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre problemele cu care se confruntă municipalitatea ce țin de acumulările financiare pentru bugetul capitalei. El spune că bugetul municipal continuie să fie unul deficitar și dependent de sursele externe.

Veaceslav Nedelea - Sputnik Moldova
Consilier: Lucrurile în Chișinău au luat o altă întorsătură
Chironda mai spune că s-a ajuns la o asemenea situație pentru că de-a lungul timpului municipalitatea nu a avut capacitatea să-și creeeze un sistem bine pus la punct de colectare a impozitelor și taxelor pentru ca banii ulterior să fie reinvestiți în proiecte de infrastructură. Totodată, viceprimarul a declarat că la ora actulală municipalitaea a demarat un program de contabilizare a patrimoniului  inclusiv terenurile municipale, pentru a pune bazele unei taxări corecte la tot ce înseamnă proprietate municipală.

„Chiar dacă este cel mai mare buget din țară este unul prost construit, este deficitar, jumătate din el sunt dotații de la bugetul de stat, iar banii se duc la sănatate și învățământ. Din peste 4 miliarde de lei, 2 miliarde se transferă pentru școli și spitale. Din restul banilor acoperim reparația drumurilor, amenajarea teritoriilor diferite proiecte, dar toate sunt insuficiente. Noi depindem foarte mult de creditatrea externă, de donatori, iar cu propriile resurse noi nu putem să ne permitem să finanțăm proiecte de anvergură”, a precizat Victor Chironda.

5 troleibuze articulate au ajuns la Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
FOTO - Troleibuzele noi au ajuns: Când vor circula pe străzi
Viceprimarul spune că s-a ajuns la o asemenea situație din cauza faptului de-a lungul timpului municipalitatea nu a avut capacitatea să-și creeeze un sistem bine pus la punct de colectare a impozitelor și taxelor pentru ca banii ulterior să fie reinvestiți în proiecte. El mai spune că patrimoniul municipal continuie să fie evaluat la prețuri derizorii, iar profiturile ajung în buzunare private.

„N-am știut să dezvoltăm și să gestionăm un sistem de parcare care ar aduce milioane de lei în bugetul municipal, n-a prins contur nici taxarea electronică în transportul public, n-am știut să taxăm diferite tipuri de afaceri, inclusiv proprietatea imobiliară. Numai din sistemul de gherete amplasate în oraș municipalitatea a pierdut miliarde de lei. A fost o incapacitate totală de a colecta banii, de asemenea s-au pierdut terenuri prin scheme și decizii ale instanțelor de judecată, darea în arendă a spațiilor comerciale în centrul orașului se face la prețuri derizorii, iar asta  generează pierderi de milioane de lei”, a punctat Chironda.

În concuzie, viceprimarul capitalei a spus că la ora actuală municipalitatea a demarat un amplu program de evaluare și contabilizatre a patrimoniului, inclusiv terenurile municipale pentru a le include și a crea un sistem de taxare corectă, a tot ce înseamnă proprietate municipală.

În anul acesta, bugetul municipal va avea venituri de 4,3 miliarde de lei și cheltuieli de 4,6 miliarde de lei cu un  deficit bugetar de aproximativ 300 de milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0