Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Prieten și fiabil, dar angajat în securitatea Israelului: Cine este noul șef al Mossadului

© Sputnik / Vladimir AstapkovichThe flag on the premises of the Embassy of Israel in Moscow which has suspended its operations as the diplomats go on strike.
The flag on the premises of the Embassy of Israel in Moscow which has suspended its operations as the diplomats go on strike. - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
David sau Dadi Barnea a devenit al 13-lea șef al celebrei agenții de spionaj Mossad, după ce predecesorul său Yossi Cohen și-a încheiat mandatul la sfârșitul lunii mai.
BRUXELLES, 9 iun – Sputnik, Daniela Porovăț. Noul spion șef va servi țara timp de cinci ani și va trebui să se ocupe de o serie de probleme de securitate, inclusiv Hamas în sud și Hezbollah în nord, arată Sputnik.
Maia Sandu și Angela Merkel - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2021
Republica Moldova
Moldova sub protectorat german sau de ce Maia Sandu merge la Berlin
Cohen va fi probabil amintit ca unul dintre cei mai buni șefi ai Mossad. Sub conducerea sa, agenția de spionaj a pătruns într-o instalație iraniană în 2018 și a sustras o jumătate de tonă de fișiere nucleare.
Cu Cohen la conducere, Israelul a reușit să obțină milioane de măști de față, truse de testare și alte echipamente necesare pentru a face față coronavirusului furibund, într-un moment în care alte țări se luptau să rămână pe linia de plutire. În plus, el a jucat un rol esențial în conturarea acordurilor de normalizare dintre statul evreu și o serie de națiuni musulmane în 2020.
Șantier de construcție - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2021
Republica Moldova
"Prețul" unui ucrainean în Europa, dar iată cât "costă" un moldovean
Acum, grija securității Israelului va fi pusă pe umerii unei alte persoane. David 'Dadi' Barnea, un tată în vârstă de 56 de ani, este adjunct al lui Cohen din 2019 și a fost firesc să-și asume postul de spion șef.
La fel ca în cazul șefilor anteriori ai Mossadului, nu se știu prea multe despre persoana celui care va conduce una dintre cele mai renumite organizații clandestine din lume.
El a lucrat în trecut și în unitatea de elită Sayeret Matkal din cadrul IDF, dedicată misiunilor speciale de recunoaștere. La acea vreme, a fost lăudat pentru capacitatea sa de a acționa rapid și de a gândi independent.
După serviciul militar, el a studiat și a lucrat ca senior business manager la una dintre băncile de investiții din Israel. Abia în 1996 s-a înscris în Mossad, unde a fost inițial responsabil pentru colectarea informațiilor.
Хирурги на операции, архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2021
Societate
Transplant ilegal de organe în Bulgaria: moldovenii - donatori
De acolo, drumul spre vârf era garantat. Potrivit rapoartelor, Barnea a fost remarcat de regretatul șef al Mossad Meir Dagan, care s-a asigurat că îl promovează în cadrul organizației. El a fost cel care l-a mutat pe Barnea în „Tsomet”, o ramură dedicată recrutărilor și operațiunilor organizației.
Succesorul lui Dagan, Tamir Pardo, a fost, de asemenea, impresionat de Barnea și l-a transformat rapid în șeful departamentului respectiv, care sub conducerea sa a fost recompensat cu patru premii din partea statului, o realizare pe care nimeni nu o obținuse până atunci.
Barnea este caracterizat ca un individ cald și prietenos, care dă dovadă de respect față de toți cei din jur. Este inovator, deschis schimbărilor și un om de acțiune.
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs the weekly cabinet meeting at the Prime Minister's office in Jerusalem, Sunday, April 15, 2018 - Sputnik Moldova, 1920, 03.06.2021
Politică
Netanyahu a primit lovitura fatală – ”devine istorie”
Dar când vine vorba de slujba lui și de securitatea lui Israel, el este cunoscut ca fiind feroce, fără compromisuri și purtând „un cuțit între dinți”.
Noul șef al Mossad va avea o mulțime de provocări de securitate pentru care să-și facă griji. În sud se află Hamas, un grup islamic care controlează Fâșia Gaza.
În timpul celei mai recente operațiuni militare a țării, Gardianul Zidurilor, care a izbucnit în urma unui atac cu rachetă al Hamas asupra Israelului, forța militară a Hamasului a suferit o lovitură severă, Israelul distrugând kilometri din infrastructura sa de tuneluri, precum și un număr impresionant de locații militare și birouri.
Mossadul, împreună cu alte agenții de securitate, va trebui să se asigure că Hamas nu își va reface arsenalul, care ajunge de obicei în Fâșia Gaza prin peninsula Sinai din Egipt.
Yitzhak Herzog - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2021
Politică
Israelul are un nou președinte
În nord, Mossad va trebui să facă față amenințării tot mai mari a Hezbollah, o miliție șiită legată de Iran.
De asemenea, Republica Islamică provoacă motive de îngrijorare Israelului, în special după asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh, un om de știință iranian de top, ucis la sfârșitul anului 2020 într-un atac atribuit Mossadului.
Barnea este conștient de aceste provocări și de altele similare cu care se confruntă țara sa. Potrivit legislației israeliene, el nu poate da interviuri și nici nu își poate exprima opiniile cu privire la modul în care intenționează să abordeze aceste probleme, însă atunci când Benjamin Netanyahu a decis să-l numească pentru această funcție, premierul a știut că Barnea va fi la înălțimea locului său de muncă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0