Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

"Prețul" unui ucrainean în Europa, dar iată cât "costă" un moldovean

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Accesați arhiva multimediaȘantier de construcție
Șantier de construcție - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2021
Abonare
Ucrainenii care pleacă la muncă peste hotare sunt apreciați în Europa extrem de ieftin. Aceasta este consttarea făcută de fostul deputat al Radei Supreme de la Kiev Nadejda Savcenko.

CHIȘINĂU, 12 mai – Sputnik. "Situația este catastrofală. Din păcate, ucrainenii sunt apreciați foarte ieftin în Europa", a declarat Savcenko la post de televiziune ucrainean Pervâi Nezavisimîi, fiind citată de RIA Novosti.  

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2021
Care partide nu vor intra în Parlament după 11 iulie
Ea spune că modul în care ucrainenii sunt apreciați peste hotare este direct proporțional cu modul în care statul își apreciază propriei cetățeni. Dacă statul îi consideră și îi tratează pe proprii cetățeni ca pe "zero", atunci tot așa aceștia vor fi apreciați peste hotarele țării, în toată lumea.

Savcenko afirmă că această situație se atestă în cazul ucrainenilor nu doar în domeniul angajărilor, a relațiilor de muncă.

"Exerciții militare internaționale, studii, Alianța Nord-Atlantică, trupe de coaliție: soldatul ucrainean este apreciat mai ieftin chiar decât unul din Salvador, iai ieftin decât unul din Bangladesh, mai ieftin decât oricare altul", a constatat fostul deputat la Radei Supreme. Potrivit ei, un soldat american din trupele multinaționale de coaliție din Irak câștigă de câteva ori mai mult decât un soldat ucrainean.

Premierul Ion Chicu a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Americanii ne arată cine sunt adevărații stăpâni ai Moldovei
"Există o diferență enormă. Și această diferență este determinată de felul în car statul îl apreciază pe om. Cu cât mai mulți oameni pleacă să muncească peste hotare, cu atât mai mult aceștia înțeleg că acasă nu vor mai reveni, în Ucraina ei nu au găsit nimic", a menționat fostul deputat.

Potrivit statisticilor, în fiecare an pleacă la muncile sezoniere de peste hotare în jur de nouă milioane de ucraineni. Dar în ultimii ani, acest număr este în evidentă creștere și această tendință determină înrăutățirea situației economice din Ucraina.

Moldovenii, un pic mai bine văzuți decât ucrainenii

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și ambasadorul SUA, Dereck Hogan și ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Zeii țin cu belicoasa Sandu și s-au întors cu spatele la pașnicul Dodon
Trebuie să menționăm că, în raport cu ucrainenii, moldovenii sunt un pic mai bine văzuți în Europa. De obicei, compatrioții noștri plecați acolo spun, bineînțeles cu o anumită doză de subiectivism, că valoarea lor pe piața muncii din Europa este mai mare decât a ucrainenilor pentru că ei ar fi mai harnici, mai modești, mai buni meseriași, dar și mai docili, uneori chiar incapabili să ceară să le fie respectate drepturile.

Dar, în general, trebuie să recunoaștem că nici moldovenii nu sunt tare generos remunerați peste hotarele țării, deși mulți le solicită munca în foarte multe domenii. În majoritatea cazurilor ei fac munci grele, neprestigioase și rău plătite, dar dacă unii au un salariu mai bun - asta pentru că fac un lucru pe care localnicii refuză categoric să-l efectueze.

Valeriu Sainsus - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2020
Demograf: De ce moldovenii de peste hotare nu vor să revină acasă
Spre exemplu, italiencele nu-și îngrijesc bătrânii, nu se angajează în propria casă ca menajere, bucătărese, lucrul acesta îl fac moldovencele, dar și româncele, ucrainencele și alte muncitoare din Europa de Est, mai puțin din cea Centrală.  

Se pare că în Republica Moldova nu s-a efectuat o cercetare sociologică care să aibă obiect de studiu privind locul pe care se plasează moldovenii pe piața muncii din statele vest europene. Așa că toate aprecierile privind "prețul" moldovenilor peste hotare sunt mai degrabă subiective și speculative, deși conțin și mult adevăr. Dar un singur lucru este cert: moldovenii sunt mult mai bine apreciați peste hotare decât în propria lor țară. Și aceasta este o constatare pe deplin fundamentată științific: dovadă că tot mai mulți pleacă și foarte puțin revin acasă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0