Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova sub protectorat german sau de ce Maia Sandu merge la Berlin

© AFP 2024 / JOHN MACDOUGALLMaia Sandu și Angela Merkel
Maia Sandu și Angela Merkel - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2021
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că va merge într-o vizită oficială în Germania în perioada 19-20 mai.

Aparatul șefului statului a anunțat agenda vizitei, întrevederile pe care le va avea președintele nostru cu oficialii germani (inclusiv cu președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, și cancelarul Angela Merkel), dar și subiectele care vor fi abordate.

Maia Sandu și Wendy Morton - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2021
Banii lui Filat sau adevăratul motiv din care Morton a venit la Sandu
Între acestea: îmbunătățirea relațiilor bilaterale dintre Germania și Republica Moldova, situația politică și de securitate din țară și din regiune, susținerea pentru Republica Moldova în atenuarea consecințelor pandemiei, cooperare economică, îmbunătățirea condițiilor pentru diaspora moldovenească din Germania.

Asta este ceea ce s-a anunțat oficial. Realitatea este însă alta. Și anume: vizita oficială a Maiei Sandu în Germania este una eminamente electorală. Așa cum am spus-o și în alte rânduri, astfel de acțiuni populiste - vizitele președintelui nostru peste hotare sau ale unor oficiali străini în țara noastră - nu au și nici nu pot avea un impact pozitiv asupra situației din Republica Moldov în condițiile în care la noi nici legislativul și nici executivul nu sunt funcționale. Astăzi practic avem o țară care nu se poate autoguverna și plutește în bătaia vântului geopolitic ca o corabie în derivă. Și bineînțeles călătoriile oficiale la Berlin și în alte capitale europene ale Maiei Sandu nu au cum rezolva această problemă gravă.

Atunci de ce merge Maia Sandu la Berlin?

Răspunsul este simplu, din aceleași motive din care în data de 12 mai ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton, a venit la Chișinău. Și tot în același scop s-a aflat în capitala țării noastre, în zilele 13-14, președintele lituanian Gitanas Nauseda. Și el este lustruirea imaginii Maiei Sandu și prin aceasta sporirea șanselor electorale ale partidului prezidențial PAS. Doar atât.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și ambasadorul SUA, Dereck Hogan și ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Zeii țin cu belicoasa Sandu și s-au întors cu spatele la pașnicul Dodon
Deși ar mai fi de adăugat ceva. Cu precizarea că mie nu-mi plac teoriile conspiraționiste, dar gurile rele și cârcotașe spun că Occidentul i-ar fi delegat Germaniei (sau poate Germania singură și l-a atribuit) rolul de tutore al Republicii Moldova.

În primul rând, Germania are importante interese economice în țara noastră, bineînțeles, importante la proporțiile țării noaste și ale regiunii. A se vedea doar câți rezidenți germani se află în zonele economice libere din Moldova. În afară de aceasta, se spune că investitorii germani au pus ochii pe cernoziomurile din Moldova și că deja ar fi cumpărat prin interpuși zeci de mii de hectare, contrar legii funciare care interzice înstrăinarea terenurilor. Acum interesul nemților ar fi să modifice legea ca să-și poată legaliza proprietățile.

Iată acestea ar fi doar două motive din care Berlinul ar dori ca Republica Moldova să devină un protectorat german.

O soluție germană a problemei transnistrene?

Și ar mai fi un lucru: problema transnistreană.

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2021
Politică
Maia Sandu pleacă la Berlin: Cu cine se va întâlni
Aceleași guri rele afirmă că germanii se ambiționează să anunțe că ei ar fi în măsură să soluționeze această problemă. În acest scop, Berlinul trebuie să-și asigure câțiva ași (cum ar fi o înțelegere în această chestiune cu Moscova - un obiectiv extrem de ambițios, în opinia mea, dar și obținerea "consimțământului" Tiraspolului, un consimțământ care ar urma să fie obținut prin șantajarea transnistrenilor cu sistarea exporturilor în Uniunea Europeană), iar unul dintre acestea este curățarea clasei politice moldovenești de orice politicieni și partide politice care nu sunt obediente Occidentului, care ar accepta orice soluție dacă ea este agreată de occidentali. Exact ceea ce și face în prezent Maia Sandu în pretinsa ei campanie de luptă cu corupția.

Iată de ce, în plină campanie electorală, Maia Sandu merge în vizită oficială în Germania și se întâlnește cu cancelarul Angela Merkel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0