Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rossotrudnicestvo: Avem sarcina de a consolida țările prietene Federației Ruse

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaПетербургский международный экономический форум. День первый
Петербургский международный экономический форум. День первый - Sputnik Moldova, 1920, 28.05.2021
Abonare
Primakov: Noi ne dorim ca prin educație să consolidăm alte state nu să acaparăm cele mai luminate minți.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Șeful Rossotrudnicestvo, Evghenii Primakov, a acordat agenției Sputnik un amplu interviu în care a vorbit despre noile oportunități de educație gratuită în universitățile rusești, burse pentru studenți străini și deschiderea caselor rusești în țările din vecinătatea apropiată.

Ирина Влах - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2021
Politică
Irina Vlah s-a întâlnit la Moscova cu Evgheni Primakov
Acum este suficient să deschideți browserul

Pandemia de coronavirus nu a devenit un obstacol pentru tinerii din țările post-sovietice în momentul în care s-au înscris la universitățile rusești. Potrivit lui Evgheni Primakov, un solicitant „trebuie doar să intre pe Internet, să acceseze site-ul Study In Russia, să se înregistreze și să prezinte documentele necesare”.

„Întrucât procedura de înmatriculare la universitate a străinilor este online, pandemia nu este o problemă”, spune Primakov, care adaugă: este imposibil să renunți cu totul la examenele cu prezență fizică. - Înțelegem că în unele țări, nu toate regiunile au internet. Există, de asemenea, specialități creative, la care este imposibil fără prezența fizică”.

Пленарное заседание Госдумы РФ   - Sputnik Moldova, 1920, 21.12.2020
Rusia
Primakov: Suntem îngrijorați de evenimentele din țările fostei URSS
Chiar dacă Rossotrudnicestvo s-a adaptat rapid la condițiile de pandemiei, totuși organizația a primit numeroase plângeri care nu erau direct legate de agenție.

„Anul trecut, din cauza granițelor închise, băieții au susținut examenele, au fost înmatriculați în anul întâi, dar nu toți au putu veni și au fost foarte supărați. Bineînțeles, am lucrat îndeaproape cu Ministerul Educației și Științei pentru a le permite intrarea”, a explicat șeful departamentului.

Rusia și Asia Centrală

Rossotrudnicestvo își schimbă treptat formatul de lucru. Principalul motiv al schimbărilor este creșterea calitativă a educației rusești, consideră Evghenii Primakov.

Президенты Молдовы и Германии Майя Санду и Франк-Вальтер Штайнмайер - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2021
Ce s-ar întâmpla dacă Putin ar spune despre Moldova ceea ce a zis Steinmeier
„Noi am blamat sistemul de educație în anii '90, dar între-timp multe au fost corectate”, spune el. - Acum sistemul nostru de învățământ este bun. Acest lucru este demonstrat de faptul că există o cerere nu numai pentru limba rusă, ci și pentru alte discipline. Noi, ca țară, facem o tranziție interesantă: înainte furnizam numai profesori de limba rusă și manuale de limba rusă, dar acum furnizăm și profesori pentru obiecte".

Potrivit lui Primakov, această tendință este evidentă în Uzbekistan. „Eram într-o deplasare în Tașkent, m-am plimbat prin parc și acolo băieții uzbeci vorbeau rusește unul cu celălalt și era clar că se simțeau confortabil. Deci, limba rusă din Uzbekistan este limbă de comunicare internă”, a spus el.

Maia Sandu la APCE - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Maia Sandu i-a mințit nu doar pe moldoveni, ci și pe europeni
În legătură cu această situație, Rossotrudnichestvo nu are sarcina doar de a preda limba rusă în Uzbekistan, subliniază Evghenii Primakov. Cooperarea cu programul Ministerului Educației al Federației Ruse privind trimiterea profesorilor ruși la școlile din Tadjikistan continuă în mod similar.

„Ei muncesc bine pe această direcție, nu trebuie să le încurcăm”, susține Evghenii Primakov. - Ajutăm doar la organizarea muncii. Ministerul Educației are planuri de a construi școli în Tadjikistan. În primul rând, suntem interesați de studenții străini care se instruiesc în Rusia, se întorc acasă și ajută economia și știința propriei țări. Desigur, ar fi benefic pentru noi dacă cei mai inteligenți ar rămâne aici (în Rusia - n.n.), dar sarcina principală a Rossotrudnicestvo este de a consolida aceste țări”.

Activitatea în Caucazul de Sud

Rossotrudnicestvo discută cu autoritățile azere despre deschiderea unui centru în orașul Ganja. Cu toate acestea, când va avea loc acest eveniment, este dificil de spus, precizează Evghenii Primakov. „Dacă am fi o organizație neguvernamentală, ne-ar fi mai ușor. Dar întotdeauna ne bazăm pe un acord interguvernamental, suntem o structură subordonată Ministerului Afacerilor Externe. Nu putem deschide o „ambasadă” oriunde vrem”, spune el.

Лаборатория биомедицинских клеточных технологий во Владивостоке - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2021
Rusia
O elaborare a rușilor poate reduce semnificativ utilizarea antibioticelor
Cu toate acestea, există o opțiune de a accelera deschiderea unei Case Rusești în Azerbaidjan - cu sprijinul ONG-urilor locale, crede șeful Rossotrudnicestvo. „Propun să luăm în considerare acest lucru în țările în care suntem prezenți. Cine împiedică orice ONG să deschidă Casa Rusească? Pentru numele lui Dumnezeu! Vom sprijini”, a spus Evghenii Primakov.

Cooperarea cu comunitățile locale este unul dintre punctele forte ale agenției, crede Evghenii Primakov și oferă un exemplu: limba principală a site-ului agenției și a paginilor de socializare este rusa. Cu toate acestea, după publicare, toate informațiile sunt traduse imediat în limbile oficiale ale țărilor în care își desfășoară activitatea sucursalele agenției.

Депутат Государственной Думы РФ Артем Туров.  - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
Rusia
Deputat rus, despre ideea autorităților din București de a denumi o stradă "Protasevici"
„În Erevan, o mulțime de știri pe pagina Rossotrudnicestvo sunt publicate în limba armeană, iar acest lucru este corect”, notează șeful agenției. - Ar trebui să fie așa. La urma urmei, publicul nostru nu este doar oamenii care vorbesc rusește, ci și, pur și simpli, băieții care sunt interesați de Rusia".

În cazul Georgiei situația este mult mai complicată, deoarece nu are relații diplomatice cu Rusia. „Nu este clar cu cine să negociezi”, explică Evgheni Primakov. - Orice mișcare provoacă o reacție dureroasă, chiar dacă nu se vorbește de politică. Există o majoritate tăcută adecvată care dorește să dezvolte legături culturale și științifice, există mai multe școli și ONG-uri pe care le ajutăm cu cărți. Dar nu putem negocia direct".

Trebuie să folosim limba faptelor

O altă regiune problematică pentru Rossotrudnicestvo este Țările Baltice. „Până în prezent, linia lor este agresiv rusofobă”, spune Evghenii Primakov. "Dar suntem pregătiți să găsim multe subiecte, inclusiv drepturile jurnaliștilor".

Pe de o parte, agenția însăși a admis unele scăpări, spune Primakov. „Aceasta este pasiunea noastră pentru formatele vechi. Trebuie să încercăm să găsim căi de comunicare greu de interzis - site-uri, conturile pe Telegram".

Este, de asemenea, important ca agenția să ofere solicitanților străini de burse de studii acoperirea cheltuielilor de călătorie și de asigurare medicală, afirmă cu hotărâre șeful Rossotrudnicestvo.

Artificial intelligence - Sputnik Moldova, 1920, 23.05.2021
Rusia
Rusia a aprobat regulile pentru susținerea proiectelor în domeniul IA
„Vrem să transformăm întregul sistem. Acum compatrioții noștri și străinii au dreptul să studieze gratuit (în universitățile Federației Ruse - n.n.). Și vedem cum lucrează colegii noștri din străinătate - acordă burse care acoperă și cheltuielile de  drum, și de cazare (cămin studențesc - n.n.) și pentru hrană. Și aici avem o problemă, există familii care nu își permit aceste cheltuieli. Așa că un tânăr talentat vine la noi - un potențial specialist bun în IT sau un fizician, care trebuie să aleagă: să studieze și să flămânzească sau să se întrețină, adică să meargă să fie șofer de taxi. Trebuie să nu admitem asta, să ne restructurăm într-un limbaj non-verbal - limbajul acțiunii”, a rezumat Evghenii Primakov.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0