De ce Rusia a transferat bombardiere în Marea Mediterană

© Sputnik / Yury Strelets / Accesați arhiva multimediaTu-160 is a supersonic, variable-sweep wing heavy strategic bomber.
Tu-160 is a supersonic, variable-sweep wing heavy strategic bomber. - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2021
Abonare
Bombardierele rusești purtătoare de rachete cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, capabile să transporte arme nucleare, prezente la baza aeriană Khmeimim din Siria, reprezintă răspunsul adecvat al Moscovei la exercițiile la scară largă și provocatoare ale SUA și NATO.

Bombardierele rusești purtătoare de rachete cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, capabile să transporte arme nucleare, prezente la baza aeriană Khmeimim din Siria, reprezintă răspunsul adecvat al Moscovei la exercițiile la scară largă și provocatoare ale SUA și NATO, Defender Europe 2021, în apropierea frontierelor vestice ale Federației Ruse și a zonelor de interes național. Este o reamintire aspră și vizibilă a vulnerabilității flancurilor și mijloacelor Alianței pentru un atac de represalii.

Un bombardier supersonique Tu-22M3 - Sputnik Moldova, 1920, 30.05.2020
Rusia
Bombardier american, interceptat de avioanele rusești - Video

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat ieri: "Situația internațională dificilă, riscurile potențiale și amenințările la adresa securității militare a Rusiei, inclusiv în imediata vecinătate a frontierelor noastre, necesită o pregătire de luptă constantă și ridicată din partea Forțelor Armate Ruse". Nu este o coincidență faptul că în aceeași zi s-a descoperit că trei bombardiere supersonice purtătoare de rachete Tu-22M3, cu o geometrie variabilă a aripilor, au aterizat pentru prima dată la baza aeriană rusească din Khmeimim, Siria.

Desfășurarea acestor aeronave în Siria demonstrează disponibilitatea Forțelor Aerospațiale ale Federației Ruse de a opera eficient în orice regiune a lumii. Fiecare purtător de rachete este capabil să transporte la bord până la 24 de tone de muniție. Armamentul standard al avioanelor Tu-22M3 include rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune Kh-32, Kh-101 (sau Kh-102 cu focos nuclear) și rachetele hipersonice ʺKinjalʺ. În imaginile furnizate de Ministerului Apărării al Federației Ruse se pot observa rachete de croazieră anti-navă supersonice cu o rază de acțiune de până la 600 km, iar acest lucru sugerează că pozițiile jihadiștilor nu reprezintă ținte prioritare ale misiunii siriene, principala sarcină a avioanelor Tu-22M3 fiind controlul ʺteatruluiʺ maritim.

Între timp, două grupuri aeronavale (CVGB) NATO intenționează să-și demonstreze capacitățile în apropierea coastei Republicii Arabe Siriene ca parte a exercițiilor globale Defender Europe 2021, care se desfășoară astăzi în Europa, Asia și Africa. Grupul aeronaval al Marinei Marii Britanii (două distrugătoare, două fregate și un submarin), în frunte cu portavionul Queen Elizabeth, se îndreaptă pentru prima dată spre estul Mării Mediterane, unde sunt planificate manevre comune cu portavionul francez Charles de Gaulle. În componența escadrei britanice – peste 30 de avioane bazate pe transportoare, inclusiv avioane de vânătoare F-35. Prin desfășurarea a trei purtători de rachete Tu-22M3 în Siria, Rusia a depășit ʺparteneriiʺ și a restricționat libertatea de manevră în regiune.

Confruntare dură

Înainte de prima campanie a HMS Queen Elizabeth, comandantul grupului britanic aeronaval, Steve Moorhouse, a declarat: ʺSuntem gata să ne luptăm și să câștigăm, inclusiv în cele mai dificile circumstanțeʺ. Patosul pare excesiv, doar teroriștii din Orientul Mijlociu nu au nave și avioane, iar Londra nu a declarat război niciunui stat mediteranean. Comentariul de ieri al Ministerului Apărării al Federației Ruse pare mai modest și mai adecvat: ʺEchipajele bombardierelor cu rază lungă de acțiune vor dobândi abilitățile practice a exersării sarcinilor de instruire în noile regiuni geografice pe parcursul efectuării zborurilor în spațiul aerian deasupra acvatoriului Mării Mediteraneʺ. Și totuși, în confruntarea tehnologică, sunt garantate ʺcircumstanțe dificileʺ ʺpartenerilorʺ americani, britanici și francezi.

Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
Rusia poate apăra lumea împotriva a 8 000 de rachete de croazieră NATO

Pe 26 mai, bombardierele rusești purtătoare de rachete cu rază lungă de acțiune au început să îndeplinească sarcini de patrulare a spațiului aerian deasupra Mării Mediterane, de unde și toată Europa de Vest poate fi ușor ʺîmpușcatăʺ. Puternicii Tu-22M3 sunt uneori numiți ʺucigași de portavioaneʺ, întrucât arsenalul unei singure aeronave este suficient pentru a distruge un grup aeronaval al unui potențial inamic – în orice moment al zilei și în condiții de contracarare radioelectronică. În consecință, trei aeronave asigură dominarea completă a Forțelor Aerospațiale Ruse în direcția Mediteraneană. În caz de necesitate, Tu-22M3 vor fi ajutați de avioanele de vânătoare Su-30 și de complexele de rachete cu rază lungă de acțiune S-400, dislocate la baza Khmeimim.

Experții occidentali consideră că zborurile active ale bombardierelor rusești deasupra Mării Mediterane ar putea obliga Alianța Atlanticului de Nord să aloce mai multe fonduri pentru a-și apăra partea de Sud, ceea ce va aduce beneficii securității Rusiei. Pentagonul și NATO nu au o apărare eficientă împotriva aeronavei Tu-22M3, care este una dintre cele mai versatile din lume, fiind capabilă să atace ținte strategice și tactice pe uscat și pe mare cu arme de înaltă precizie.

Publicația americană Drive a atras anterior atenția asupra faptului că bombardierele rusești purtătoare de rachete de la Khmeimim pot distruge ținte în Europa dintr-o direcție nouă, sudică și, în cazul unui conflict armat, pot lupta împotriva Marinei Alianței, ʺpot să reacționeze mai eficient la situații neprevăzute și de criză în Orientul Mijlociu și în Africa de Nordʺ.

NATO - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2021
"Pregătire pentru ofensivă": Un expert a evaluat forțele NATO de lângă granițele cu Rusia

Publicația Military Watch a completat imaginea zugrăvită de Drive: ʺOperațiunile militaro-aeriene și militaro-navale rusești din Siria au făcut mult mai mult decât pur și simplu respingerea grupurilor jihadiste... În același timp, poziția țării în regiune i-a permis să ocolească efectiv NATO dinspre sud și să demonstreze o serie de abordări revoluționare, noi oportunități de atac".

Într-adevăr, modernizarea bazei aeriene siriene Khmeimim a consolidat poziția și influența politico-militară a Rusiei în Marea Mediterană. La baza aeriană a fost finalizată reconstrucția celei de-a doua piste, cu o înlocuire completă a stratului superior a pistei, a echipamentelor luminoase și radiotehnice. Pista cu o lungime de aproximativ 3000 m a fost construită folosind cele mai moderne tehnologii și permite primirea a tuturor tipurilor de avioane, inclusiv a avioanelor strategice Tu-160M ​și a avioanelor de transport militar An-124. Experții consideră desfășurarea în curs a aeronavelor Tu-22M3 ʺdrept o importantă victorie geopolitică și militară a Federației Ruse în regiuneʺ. În special, Military Watch notează: ʺDesfășurarea avioanelor Tu-22M3 ca un activ mai scump reflectă încrederea crescândă că situația cu securitatea în Siria s-a stabilizat, întrucât astfel de aeronave costisitoare cu rază lungă de acțiune sunt rareori desfășurate la bazele din apropierea liniei frontului".

Raza de luptă

Avionul multifuncțional, supersonic, purtător de rachete, cu rază lungă de acțiune și cu o geometrie variabilă a aripilor Tu-22M3 a fost creat pentru a rezolva sarcini speciale. Nu are analogi în lume. Ocupă o nișă între aviația strategică și aviația operativo-tactică, fiind conceput pentru a distruge. Este înarmat cu rachetelele de croazieră ghidate Kh-32, Kh-101 (sau Kh-102 cu focos nuclear), cu rachetele hipersonice Kh-47M2 ʺKinjalʺ, precum și cu bombe avia, pentru a distruge ținte terestre și maritime de la altitudini mari, medii și joase în intervalul de viteze cuprins între 1000 și 2300 de km/h, în condiții de funcționare a mijloacelor inamice moderne de apărare antiaeriană și radioelectronice.

Avionul de luptă multirol Su-27 al grupului de pilotaj „Russkie Viteazi”, fotografie de arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2019
Rusia
Neînfricați ai cerului: Un bombardier rusesc a băgat în sperieți un pilot NATO - Video

Raza de luptă a avioanelor Tu-22M3, la o sarcină maximă de luptă, fără realimentare, este de aproximativ 2000 de km. Prin urmare, dezvoltarea bazei aeriene Khmeimim este un factor serios în descurajarea politică și militaro-strategică a unui potențial inamic împotriva acțiunilor agresive la adresa Rusiei și a aliaților săi din Europa, Africa și Orientul Mijlociu. Aeronavele zboară deasupra Mării Mediterane cu scopul de a ʺdescoperi situația de la suprafața apeiʺ, iar lucrul echipajelor asupra navelor este diferit de cel asupra obiectivelor terestre. Este o experiență foarte utilă.

Rachetele prezente la bordul aeronavei Tu-22M3 o face letală pentru un potențial inamic. Șase rachete pot fi plasate în compartimentele corpului avionului, iar încă patru sunt suspendate sub aripă și fuzelaj. De asemenea, este prevăzută înarmarea avionului cu bombe ajustabile de înaltă precizie. De exemplu, racheta supersonică anti-navă Kh-32 zboară către țintă la o viteză de 5 Mach, la o altitudine de până la 40 de km – la o depărtare de până la 1000 de km, adică bombardierul Tu-22M3M este capabil să distrugă grupul aeronaval inamic fără a intra în zona de acțiune de 700 de kilometri a apărării antiaeriene a acestuia. O lovitură din stratosferă este irezistibilă cu ajutorul mijloacelor complexului maritim de apărare anti-rachetă Aegis.

Rusia nu aspiră să ʺconducă lumeaʺ cu ajutorul armelor, ea este prezentă în regiunea Mediteraneană pe bază legală, ajută guvernul legitim al Regiunilor administrative speciale ale Chinei să elimine rămășițele elementelor teroriste și facilitează dialogul politic intern sirian. Și chiar și noua pistă a bazei aeriene Khmeimim este o contribuție semnificativă la viitorul pașnic al republicii arabe. Într-o bună zi, aici vor putea ateriza avioane civile din întreaga lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0