Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

De ce Pentagonul este îngrijorat de capacitățile “Burevestnik”

© Photo : Министерство обороны РФ / Accesați arhiva multimediaИспытания крылатой ракеты с ядерным двигателем «Буревестник»
Испытания крылатой ракеты с ядерным двигателем «Буревестник» - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2021
Abonare
Pentagonul este extreme de îngrijorat de noua rachetă de croazieră rusească “Burevestnik”, care are o rază de acțiune nelimitată și poate zbura luni și ani în șir în jurul pământului.

Rusia rămâne un lider în dezvoltarea și producția armelor avansate tehnologic, care asigură în mod fiabil securitatea națională și suveranitatea de stat. O îngrijorare deosebită provoacă Pentagonului racheta rusă de croazieră cu o rază nelimitată de acțiune și cu o propulsie nucleară “Burevestnik”, care reprezintă o adevărată provocare pentru “excepționalitatea” Statelor Unite și aliaților lor din NATO.

Muammar Gaddafi  - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2021
"Gaddafi a prevăzut acest lucru": Ce a organizat blocul NATO în Libia
La audierile în Congres din 16 martie, șeful Comandamentului de Nord al Forțelor Armate ale SUA, general locotenentul Glen D. VanHerck, a declarat că racheta de croazieră cu propulsie nucleară “Burivesnik” va permite Rusiei “să efectueze lovituri de orice vector, datorită unei raze lungi de acțiune și caracterului autonom”, acest lucru garantează capacitatea de transportare a focoaselor nucleare în SUA. În opinia lui VanHerck, Rusia reprezintă o amenințare directă permanentă pentru Statele Unite și rămâne cea mai serioasă provocare pentru capacitatea de apărare americană. Totodată, liderii ruși ar tinde să submineze influența americană pe planetă, “să-și afirme dominația regională și să-și restabilească statutul de putere mondială”.

Rachete lansate în Irak - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Atac bizar cu rachete asupra unei baze – plan ascuns al SUA?
Probabil, influența la nivel mondial și statutul înalt este admisibil exclusiv în cazul SUA, însă “răsucirea mânecilor” (după cum se exprima fostul președinte Barack Obama) nu se va reușit în acest caz. Rusia a devenit prima țară din lume care a pus în funcțiune rachetele balistice intercontinentale cu focoase hipersonice “Avangard”, continuă să testeze cu succes torpila nucleară transoceanică “Poseidon”, să modernizeze toate componentele triadei nucleare. În același timp, Moscova își demonstrează în mod tradițional deschiderea pentru un dialog onest, egal, bazat de un echilibru al intereselor, căutării de compromis. Cu regret, Washingtonul nu este pregătit, deocamdată, să discute la egal, iar Burevestnik devine un adevărat coșmar al Pentagonului.

Международный военно-технический форум Армия-2016. День пятый - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
"Rușii au țevile mai lungi": pe ce Pentagonul a decis să cheltuiască mulți bani
Totodată, stațiile radar ale Ministerului Apărări al Rusiei a detectat în decursul unei săptămâni 27 de avioane-spion și 14 drone străine, care efectuat operațiuni de recunoaștere de-a lungul frontierelor vestice ale Rusiei. Aceste acțiuni au loc în cadrul exercițiilor vaste ale armatei SUA “DEFENDER Europe 21”, cu participarea a 28 de mii de militari din 27 de state aliate (dependente?), inclusiv Georgia, Moldova, Ucraina și statele Baltice. Rusia nu a efectuat niciodată astfel de manevre în preajma frontierelor Statelor Unite.

Un zbor al tehnologiilor avansate

Unicitatea tehnologică a Burivestnik îl face un simbol al supremației și în același timp unul din cele mai secretizate proiecte ale Ministerului Apărării al Rusiei. Au fost făcute publice doar câteva caracteristici ale rachetei de croaziere cu propulsie nucleară, care nu au niciun echivalent în lume.

Спуск на воду подводной лодки Кронштадт - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2021
"Nu pot fi găsite": Rusia construiește noi transportatoare "invizibile" de rachete
În ceea ce privește dimensiunile “Burivestnik” se află într-un rând cu alte rachete de croazieră rusești, create mai devreme. În „corpul standard” (fabricat conform tehnologiilor “stealth”) este amplasat sistemul de propulsie nucleară, la construcția căreia au visat savanții și inginerii celor mai importante state, însă realizarea în practică au reușit-o doar specialiștii ruși.

Distanța de zbor nelimitată (pragul minim – 130 de mii de kilometri) permite adoptarea unei noi strategii și tactici de utilizare în luptă, atacarea inamicului pe niște traiectorii transcontinentale absolut fantastice, făcând sistemele de apărare antirachetă și antiaerină ale inamicului absolut inutile (nicio țară din lume nu este capabilă să acopere cu sistemele antirachetă tot perimetrul frontierelor sau toată suprafața țării).

Церемония открытия Международного военно-технического форума АРМИЯ-2016 во Владивостоке - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2021
Ce este în neregulă cu declarațiile lui Pașinean privind complexul «Iskander»
Puterea focoase a Burevestnik depășește o megatonă în echivalent TNT, ceea ce este suficient pentru distrugerea oricărei ținte strategice, inclusiv obiective subterane și submarine.

Racheta de croazieră cu propulsie nucleară nu poate fi detectată sau interceptată. Satelitul poate detecta startul rachetei Burivestnik (3-4 secunde de activitate a boosterelor de combustibil solid), iar apoi racheta devine invizibilă.

În perspectivă este posibilă integrarea motoarelor turbojet și ramjet cu un reactor nuclear mult mai puternic, pentru crearea unui avion nou, capabil să zboare la o viteză hipersonică în stratosferă. Nu e o ficțiune. În programul de testare a noii rachete de croazieră cu o rază de acțiune globală sunt implicate cel puțin două poligoane rusești – Kapustin Yar și Novaya Zemlya.

Iresponsabilitatea este cauzată de o impunitate

Mai devreme, publicația americană Military Watch a anunțat despre reluarea testelor rachetei de croazieră rusești cu sistem nuclear de propulsie 9M730 “Burevestnik”, care a primit în cadrul NATO nume cod SSC-X-9 Skyfall. Potrivit portalului, în calitate de poligon pentru testarea rachetei servește arhipelagul Novaya Zemlya. Sateliții înregistrează o activitate crescută pe platforma experimentală, unde Rusia a efectuat patru lansări ale rachetelor „Burevestnik” (din noiembrie 2017, până în februarie 2018).

Выставка вооружений IDEX-2013 в ОАЭ - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2021
Saltul tehnologic în Abu Dhabi: Perspectivele Complexului Industrial Militar rusesc
Military Watch menționează unicitatea „Burevestnik”. Racheta cu propulsie nucleară poate zbura mulți ani de la lansare și rămâne invulnerabilă chiar și în cazul unui atac preventiv a inamicului asupra teritoriului Rusiei.

Capacitatea de a rămâne în aer o perioadă atât de lungă permite lovirea obiectivelor inamicului din orice direcție, utilizând “găurile” în apărarea antiaeriană. Lansarea unei astfel de rachete în apropierea spațiului aerian al inamicului în timpul escaladării tensiunii va deveni o demonstrare de forță convingătoare.

Utilizarea unei astfel de tehnologii și în alte programe a rachetelor ale Rusiei va permite crearea unor noi tipuri de rachete nucleare strategice și tactice, capabile să zboare continuu în jurul planetei pe niște “orbite” inimaginabile. Iată de ce “Burevestnik”, un instrument de descurajare și o armă de răzbunare, nu este pe plac generalilor de la Pentagon.

Пентагон - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
"Asta va distruge totul": Cu ce ar vrea Pentagonul să "stăvilească" Rusia
O rachetă de croazieră tradițională reprezintă o focoasă cu un motor reactiv și o rază limitată de acțiune (Tomahawk-ul american parcurge până la 2500 de kilometri). Racheta cu propulsie nucleară poate zbura zeci și sute de mii de kilometri, adică multe luni și ani, devenind un “satelit al Pământului” în straturile dense ale atmosferei.

Experții americani consideră că noua rachetă de croazieră a Rusiei va intra în dotarea armatei aproximativ în anul 2025. Potrivit aprecierilor specialiștilor ruși, strategicul “Burevestnik” va ajunge în armată nu mai devreme de 2027, iar potențialul lui de luptă nu este prevăzut de tratatul New Start, prelungit până pe 5 februarie 2026. În orice caz, Burevestnik va spulbera în totalitate iluziile de impunitate ale partenerilor din Washington și Bruxelles și îi va responsabiliza substanțial, făcându-i să prefere pacea și buna înțelegere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0