Rusia rămâne un lider în dezvoltarea și producția armelor avansate tehnologic, care asigură în mod fiabil securitatea națională și suveranitatea de stat. O îngrijorare deosebită provoacă Pentagonului racheta rusă de croazieră cu o rază nelimitată de acțiune și cu o propulsie nucleară “Burevestnik”, care reprezintă o adevărată provocare pentru “excepționalitatea” Statelor Unite și aliaților lor din NATO.
Un zbor al tehnologiilor avansate
Unicitatea tehnologică a Burivestnik îl face un simbol al supremației și în același timp unul din cele mai secretizate proiecte ale Ministerului Apărării al Rusiei. Au fost făcute publice doar câteva caracteristici ale rachetei de croaziere cu propulsie nucleară, care nu au niciun echivalent în lume.
Distanța de zbor nelimitată (pragul minim – 130 de mii de kilometri) permite adoptarea unei noi strategii și tactici de utilizare în luptă, atacarea inamicului pe niște traiectorii transcontinentale absolut fantastice, făcând sistemele de apărare antirachetă și antiaerină ale inamicului absolut inutile (nicio țară din lume nu este capabilă să acopere cu sistemele antirachetă tot perimetrul frontierelor sau toată suprafața țării).
Racheta de croazieră cu propulsie nucleară nu poate fi detectată sau interceptată. Satelitul poate detecta startul rachetei Burivestnik (3-4 secunde de activitate a boosterelor de combustibil solid), iar apoi racheta devine invizibilă.
În perspectivă este posibilă integrarea motoarelor turbojet și ramjet cu un reactor nuclear mult mai puternic, pentru crearea unui avion nou, capabil să zboare la o viteză hipersonică în stratosferă. Nu e o ficțiune. În programul de testare a noii rachete de croazieră cu o rază de acțiune globală sunt implicate cel puțin două poligoane rusești – Kapustin Yar și Novaya Zemlya.
Iresponsabilitatea este cauzată de o impunitate
Mai devreme, publicația americană Military Watch a anunțat despre reluarea testelor rachetei de croazieră rusești cu sistem nuclear de propulsie 9M730 “Burevestnik”, care a primit în cadrul NATO nume cod SSC-X-9 Skyfall. Potrivit portalului, în calitate de poligon pentru testarea rachetei servește arhipelagul Novaya Zemlya. Sateliții înregistrează o activitate crescută pe platforma experimentală, unde Rusia a efectuat patru lansări ale rachetelor „Burevestnik” (din noiembrie 2017, până în februarie 2018).
Capacitatea de a rămâne în aer o perioadă atât de lungă permite lovirea obiectivelor inamicului din orice direcție, utilizând “găurile” în apărarea antiaeriană. Lansarea unei astfel de rachete în apropierea spațiului aerian al inamicului în timpul escaladării tensiunii va deveni o demonstrare de forță convingătoare.
Utilizarea unei astfel de tehnologii și în alte programe a rachetelor ale Rusiei va permite crearea unor noi tipuri de rachete nucleare strategice și tactice, capabile să zboare continuu în jurul planetei pe niște “orbite” inimaginabile. Iată de ce “Burevestnik”, un instrument de descurajare și o armă de răzbunare, nu este pe plac generalilor de la Pentagon.
Experții americani consideră că noua rachetă de croazieră a Rusiei va intra în dotarea armatei aproximativ în anul 2025. Potrivit aprecierilor specialiștilor ruși, strategicul “Burevestnik” va ajunge în armată nu mai devreme de 2027, iar potențialul lui de luptă nu este prevăzut de tratatul New Start, prelungit până pe 5 februarie 2026. În orice caz, Burevestnik va spulbera în totalitate iluziile de impunitate ale partenerilor din Washington și Bruxelles și îi va responsabiliza substanțial, făcându-i să prefere pacea și buna înțelegere.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova