Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

"Asta va distruge totul": Cu ce ar vrea Pentagonul să "stăvilească" Rusia

© AFP 2024Пентагон
Пентагон - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Abonare
În august, comandamentul Forțelor Spațiale ale SUA și-a lansat doctrina militară. Principalul mesaj al documentului este că controlul asupra orbitei va deschide oportunități unice pentru planificarea și desfășurarea operațiunilor de luptă.

Moscova este îngrijorată de perspectiva apariției unui eșalon al sistemului american de apărare antirachetă în spațiul cosmic. Realizarea planurilor Washingtonului va destabiliza sistemul existent de securitate internațională – de acest fapt este sigur viceministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Reabkov. Diplomatul a subliniat că, dacă această afacere va avea succes, americanii vor putea să atace direct de pe orbită zonele de poziție ale rachetelor balistice intercontinentale (ICMB). Fără să mai aștepte ca ele să fie lansate.

Până la 30 de procente

În august, comandamentul Forțelor Spațiale ale SUA și-a lansat doctrina militară. Principalul mesaj al documentului este că controlul asupra orbitei va deschide oportunități unice pentru planificarea și desfășurarea operațiunilor de luptă. Autorii au reamintit că, din cele mai vechi timpuri, comandanții au încercat să ocupe un punct cât mai înalt înainte de luptă și să obțină un avantaj strategic – să vadă manevrele inamicului, să observe câmpul de luptă fără obstacole, să excludă posibilitatea unui atac surpriză.

Cea mai avantajoasă poziție în secolul XXI este orbita Pământului. Și, potrivit Pentagonului, ea ar trebui să fie controlată de Forțele Spațiale ale SUA.

Американский ракетный эсминец Дональд Кук в акватории Черного моря  - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Ambasada Rusiei - apel către SUA din cauza distrugătoarelor din Marea Neagră
Doctrina nu exclude nici plasarea pe orbită a elementelor armelor strategice. În august 2018, șeful Pentagonului, James Mattis, a declarat că spațiul cosmic ar trebui privit ca un "nou teatru de război". Potrivit acestuia, "factorul cheie este necesitatea de a implementa senzori pentru a detecta lansările în spațiu". Experții nu exclud că, după senzori, americanii vor desfășura și arme de atac pe orbită. Statele Unite aveau proiecte de rachete interceptoare orbitale încă de pe timpul Războiului Rece. Ele erau capabile să doboare rachetele balistice intercontinentale sovietice în momentul lansării.

"Despre militarizarea spațiului au început să vorbească în timpul lui Trump", i-a explicat politologul americanist Serghei Sudakov agenției de presă RIA Novosti. "Au creat Forțele Spațiale, au crescut numărul de lansări. Evident, în perioada Biden, acest curs va continua. Statele Unite au toate șansele să implementeze proiectul spațial de apărare antirachetă. Țara dispune de cea mai mare grupare de sateliți din lume, care este în continuă creștere. Mai mult, construcțiile spațiale sunt lansate și de companii care nu aparțin statului în mod formal, de exemplu, SpaceX-ul lui Elon Musk. Mulți sateliți comerciali de pe orbită pot fi folosiți și în scopuri militare".

Американские военные на юго-востоке Афганистана - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2021
"Am găsit o modalitate de a învinge Rusia": Ce s-a apucat să facă Pentagonul

Însă, potrivit expertului, desfășurarea unui eșalon spațial al sistemului de apărare antirachetă nu-i va permite Pentagonului să neutralizeze complet potențialul stăvilirii nucleare a Rusiei. În cel mai bun caz, interceptorii spațiali pot distruge până la 30 la sută din ICBM-urile lansate. Dar, în condițiile unui război nuclear total, și acest procentaj este foarte mare. Mai ales că unele ICBM-uri vor doborî interceptorii tereștri din Europa și Statele Unite, precum și navele NATO, echipate cu sistemul Aegis și cu rachetele SM-2 și SM-3. Drept urmare, un atac nuclear de răspuns nu va mai avea aceeași forță.

Războaie în spațiul cosmic

"Moscova trebuie să reacționeze mult mai dur la astfel de inițiative", este convins Sudakov. "Este necesar să explicăm Washingtonului că desfășurarea elementelor unui sistem de apărare antirachetă în spațiul cosmic este un cazus belli, care necesită o reacție extrem de dură. Dacă vom da de înțeles că militarizarea spațiului este o linie roșie, atunci, cel puțin, vom reuși să încetinim desfășurarea eșalonului orbital".

Conform doctrinei americane, Forțele Spațiale sunt responsabile de "securitatea" orbitei, asigurând accesul Statelor Unite și aliaților săi la aceasta, dar și proiectând puterea de luptă pentru a intimida adversarii și a-i forța să-și schimbe comportamentul. Încărcăturile și personalul vor ajunge grație navelor reutilizabile. De asemenea, va fi creată o puternică grupare de sateliți pentru transmiterea rapidă a informațiilor la nivel tactic, operativ și strategic. Un rol special este atribuit aparatelor spațiale de recunoaștere, supraveghere și comunicații.

Nave militare, Marea Neagră. Imagine de arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2021
Rusia
În Marea Neagră distrugătorul SUA este din nou "distrus": ce urmează?

Armatele SUA și aliaților săi din NATO depind, în mare măsură, de sateliți. Anume în spațiul cosmic sunt concentrate principalele mijloace de comandă și control al trupelor și armelor, de recunoaștere, de comunicații și de navigare. Pe orbită există aproximativ o mie de aparate militare și aparate cu dublă destinație. Autorii doctrinei insistă asupra necesității de a priva toți oponenții Washingtonului de oportunitatea de a primi orice informație despre gruparea orbitală americană. În acest scop, agenția pentru dezvoltări promițătoare în domeniul apărării DARPA implementează de câțiva ani programul Blackjack, care prevede lansarea pe orbita joasă a Pământului până la 200 de sateliți mici, conectați într-o singură rețea. Se crede că aceștia nu pot fi urmăriți.

Curățirea orbitei

Forțele Aerospațiale ale Federației Ruse dispun de mijloace tehnice și de specialiști, capabili să înregistreze acțiunile sateliților țărilor occidentale, concentrarea lor pe anumite zone de apă și uscat, frecvența cu care zboară peste orice zonă. După comportamentul grupării orbitale, de regulă, nu este dificil să-ți dai seama despre multe din cele planificate la sediul NATO.

Председатель комиссии Совета Федерации РФ по информационной политике Алексей Пушков - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2021
Rusia
Reacția Moscovei la declarațiile Pentagonului despre un război nuclear cu Rusia

În cazul unei agravări a situației internaționale, Rusia va putea nu numai să monitorizeze sateliții țărilor occidentale, ci și să îi distrugă în mod eficient. În noiembrie, la poligonul Sary Shagan din Kazahstan, a fost testată cu succes o rachetă a promițătorului sistem de apărare antirachetă A-235 "Nudol", concepută pentru a intercepta ICBM-urile americane în cazul unui atac asupra Moscovei și asupra obiectelor industriale din vestul Rusiei. Potrivit experților, capacitățile sale vor fi suficiente pentru a distruge și obiectele spațiale de pe orbitele joase.

Această rachetă este testată începând cu anul 2014. Iar în martie 2018, la Plesețk, aceasta a fost utilizată pentru prima dată, racheta fiind lansată dintr-un lansator mobil standard. Mobilitatea este principalul "atu" al complexului promițător.

Într-o perioadă de amenințare, instalațiile vor fi transferate în pozițiile camuflate pregătite anterior, unde vor rămâne invizibile pentru sateliții inamici până la momentul lansării. Potrivit experților care au studiat înregistrarea video a testărilor, viteza de lansare a rachetei este aproape hipersonică.

Șeful Comandamentului Spațial al Forțelor Aeriene ale SUA, generalul John Raymond, a declarat că testarea rachetei rusești de interceptare a sateliților cu ieșire directă pe orbită este o provocare pentru interesele SUA în spațiul cosmic din jurul Pământului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0