Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Unde se află acum Durleșteanu și ce spune Dodon despre gestul ei

© Sputnik / Mihai CarausIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Abonare
Președintele PSRM, Igor Dodon, spune că a fost surprins de gestul de astăzi al Marianei Durleșteanu, că renunță de a mai fi candidatul majorității parlamentare la funcția de premier.

CHIȘINĂU, 17 mar – Sputnik. Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că s-a aflat în dialog permanent cu Mariana Durleșteanu, cu care PSRM avea și, surpriză, încă mai are planuri mari. Dodon mai spune că în prezent Mariana Durleșteanu se află în Londra, Marea Britanie, cu toată familia.  

Игорь Гросу - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Politică
Cine este Igor Grosu, candidatul desemnat de Maia Sandu la funcția de premier
"Am discutat cu doamna Durleșteanu diferite scenarii politice: promovarea cu susținerea noastră într-o funcție înaltă în stat, cum a fost candidat la funcția de premier, și poate să fie și mai departe, timpul va arăta, sau alte proiecte politice. De aceea, răspunsul la întrebarea dacă mă așteptam sau nu… Eu astăzi dimineața am vorbit cu doamna Durleșteanu, și doamna Greceanîi a vorbit (cu ea - n.n.). În fiecare zi avem discuții acum cu Dumneaei, ea se află acum la Londra împreună cu familia. Îi urez succese, sănătate celor apropiați. Și dimineață nu era intenția să se retragă. Eu i-am reconfirmat faptul că noi suntem gata să o susținem mai departe", a declara Igor Dodon la n post privat de televiziune.

Liderul socialiștilor a spus că majoritatea parlamentară urma să o înaiteze din nou pe Durleșteanu la funcția de premier, în cadrul unei ședințe a Legislativului. Dodon spune că lucrul acesta s-ar putea întâmpla și de acum în acolo, adică să o înainteze pe Durleșteanu pentru a fo desemnată de Maia Sandu drept premier.  

Guvern - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Experți: Ce șanse are Grosu să devină premier și cine poate face presiune ca să fie votat
"Urma ca în următoarele zile să înainteze din candidatura la funcția de prim-ministru din partea majorității parlamentare. Avea să fie tot doamna durleșteanu sau avea să fie alt candidat, sau încă poate să fie doamna Durleșteanu, noi o să vedem, încă mai este timp", a declarat Dodon.

Totuși, el afirmă că nu s-a așteptat la gestul de astăzi a Marianei Durleșteanu, prin care și-a retras acordul de a mai fi candidatul PSRM - Pentru Moldova.

"A fost o surpriză pentru mine sau nu? După discuția de dimineață, clar că a fost o surpriză. Mai mult eu nu înțeleg de ce Maia Sandu s-a grăbit să semneze un alt decret. Pentru că atunci când a fost înaintată doamna Durleșteanu, noi avem cerere în scris de la Dumneaei, oficial că dumneaei acceptă să fie candidat la funcția de premier. Acum în baza la ce, în baza declarațiilor pe rețelele de socializare. Eu cred că cineva pe Maia Sandu a dus-o din nou în eroare. S-a grăbit. Eu astăzi i-am spus să nu se grăbească", a mai declarat Dodon.

Mariana Durleșteanu - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Politică
Durleșteanu nu mai vrea să fie candidatul PSRM la funcția de premier

Amintim că marți, Mariana Durleșteanu a anunțat că nu mai dorește să fie premier, în timp ce președintele Maia Sandu discută cu fracțiunile parlamentare situația din țară, inclusiv chestiunea desemnării unui premier, și înainte de a discuția cu PSRM, care, împreună cu Pentru Moldova, a propus-o pe Durleșteanu ca Maia Sandu să o desemneze la funcția de premier.

Marian Durleșteanu a spus că își retrage candidatura de la funcția de premier pentru că nu vrea ca numele și reputația ei să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice.

"Dragi cetățeni, prieteni, în politică poate că este loc de cinism, dar nu așa, nu acum, când în pericol este viața omului. Iată de ce vin cu un anunț: am decis să îmi retrag candidatura de la funcția de Prim-Ministru al Republicii Moldova. Nu îmi pot permite ca numele și reputația mea să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice, eu am acceptat nominalizarea doar din dorința de a contribui la depășirea crizelor și a mișca țara înainte", a scris Durleșteanu pe pagina sa de Facebook.

Игорь Гросу - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Politică
Sandu l-a înaintat pe președintele PAS, Igor Grosu, pentru funcția de premier

După gestul Marianei Durleșteanu, președintele Maia Sandu l-a desemnat la funcția de premier pe liderul PAS, Igor Grosu.

La un briefing, Maia Sandu a declarat că a luat decizia după ce Mariana Durleșteanu a anunțat că renunță să mai candideze la șefia unui viitor guvern. Șeful statului susține că după discuțiile cu reprezentanții fracțiunilor a constatat că nu există un candidat la funcția de șef al Guvernului, așa că a decis să-l propună pe Igor Grosu.

„Având în vedere că nu există un candidat susținut de o majoritate parlamentară, am luat decizia să-l înaintez pe Igor Grosu”, a anunțat Maia Sandu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0