Experți: Ce șanse are Grosu să devină premier și cine poate face presiune ca să fie votat

© Sputnik / Miroslav RotariGuvern
Guvern - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Abonare
Analiștii politici Victor Nichituș și Roman Mihăeș au comentat pentru Sputnik Moldova desemnarea de către președintele Maia Sandu a deputatului Igor Grosu pentru funcția de prim-ministru.

CHIȘINĂU, 16 mart – Sputnik. Retragerea Marianei Durleșteanu din postura de candidat la funcția de premier susținut de o majoritate parlamentară dominată de socialiști i-a dat undă verde președintelui Maia Sandu să-și avanseze propriul candidat – Igor Grosu, liderul PAS. Constatarea îi aparține comentatorului Victor Nichituș, solicitat de Sputnik Moldova.

Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Politică
Cum a comentat Dodon refuzul lui Durleșteanu de a fi desemnată premier

Analistul politic apreciază chiar că „Moldova se întoarce la guvernarea ACUM/PSRM” - situație din 2019. 

„Retragerea Marianei Durleșteanu a fost, cel mai probabil, coordonată cu Igor Dodon. Această retragere i-a oferit posibilitate președintelui să numească un candidat care cel mai probabil va fi votat”, apreciază Victor Nichituș.

În opinia sa, „un guvern condus de un reprezentat PAS, din care vor face parte și reprezentanți mai mult sau mai puțin apropiați de PPDA ori PSRM, oferă credibilitate în fața UE și cele mai mari șanse pentru atragerea vaccinului anti-pandemic și resurselor financiare necesare stopării declinului financiar al Republicii Moldova”.

„Dacă PAS dorește voturile din legislativ pentru Igor Grosu, va trebui să facă dovada deschiderii spre colaborare cu celelalte partide parlamentare”, menționează comentatorul.

„Moldova se reîntoarce în anul 2019 – atunci când actorii geopolitici din regiune au impus guvernarea comună ACUM/PSRM. Probabil, tot ei vor face posibilă și existența Guvernului Igor Grosu”, este de părere Victor Nichituș. 

Mariana Durleșteanu - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Politică
Durleșteanu nu mai vrea să fie candidatul PSRM la funcția de premier

Comentatorul politic Roman Mihăeș a apreciat, solicitat de Sputnik Moldova, că desemnarea lui Igor Grosu în calitate de candidat pentru funcția de premier a fost o surpriză.

În opinia sa, „Maiei Sandu i-a mers că Mariana Durleșteanu și-a retras candidatura”.

Roman Mihăeș apreciază că Mariana Durleșteanu „i-a făcut un cadou Maiei Sandu, iar Maia Sandu a acționat inteligent” și a desemnat noul candidat la funcția de premier în deplină conformitate cu legislația.

Ce urmează acum? Dacă nu-și doresc alegeri parlamentare anticipate, deputații îl vor vota pe Igor Grosu și echipa guvernamentală pe care acesta trebuie s-o propună în termen de cel mult 15 zile.

„Deputații ori merg la alegeri  parlamentare anticipate, ori sunt nevoiți să-l accepte pe Igor Grosu”, apreciază  Mihăeș.

Roman Mihăeș a spus că nu exclude că Mariana Durleșteanu și-a retras candidatura după ce a convenit acest lucru cu PSRM.

Președintele Maia Sandu a făcut anunțul despre desemnarea lui Igor Grosu după ce, pe parcursul zilei, a avut consultări cu fracțiunile și grupurile politice parlamentare referitoare la actuala situație politică. 

Игорь Гросу - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Politică
Cine este Igor Grosu, candidatul desemnat de Maia Sandu la funcția de premier

După consultările deputaților PAS cu șeful statului, Igor Grosu a declarat la un briefing că fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) dorește în continuare alegeri parlamentare anticipate.

Potrivit lui Igor Grosu, PAS va continua discuțiile pe tema anticipatelor „pe platforma parlamentară” și consideră că alegerile ar trebui organizate la vară, pentru că atunci riscul răspândirii COVID-19 va fi mai mic.

Grosu declarase că formațiunea sa nu a avansat o propunere alternativă de nou guvern la discuția cu Maia Sandu și că trebuie „să vedem cum putem ajuta Guvernul actual în combaterea pandemiei”. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0