CHIȘINĂU, 8 mart – Sputnik. În fiecare an, de 8 martie, unele organizații neguvernamentale și activiste feministe își aduc aminte de problema diferența salariilor între bărbați și femei în Republica Moldova. Nu e ceva specific pentru țara noastră, ci mai curând este un fenomen global.
Într-adevăr, statistic vorbind, în Republica Moldova bărbații au salarii mult mai mari. În anul 2019, aproximativ 7,6 la sută din totalul bărbaților ocupați aveau un salariu mai mare de 10 mii de lei (în special, e vorba de IT, sfera energetică și finanțe), iar în cazul femeilor, această cifră este de 5,2 la sută.
Dacă este să vorbim de cele mai mici salarii – sub 5 mii de lei, femeile sunt din nou dezavantajate – 75,3 la sută din totalul femeilor ocupate, în timp ce în cazul bărbaților e vorba de 27,7 la sută.
Din totalul femeilor ocupate (conform datelor din 2019), cele mai multe activează în domenii precum: învățământ (22,4 la sută), industrie (16,4 la sută), medicină (12 la sută), comerț (15,6 la sută), agricultură (3 la sută), informații și comunicații (3 la sută), hoteluri și restaurante (2,9 la sută).
Raportat la prezența femeilor și bărbaților în anumite sectoare, tabloul se prezintă astfel, potrivit datelor Biroului Național de Statistică: cea mai mare parte a femeilor sunt ocupate în sfera serviciilor (58 la sută femei și 42 la sută bărbați).
Pe de altă parte, bărbații predomină în agricultură (61 la sută), industrie (53,5 la sută), construcții (93,6 la sută), transport și depozitare (72,7 la sută), informații și telecomunicații (64,1 la sută). Din cele enumerate, cel mai bine remunerat este domeniul informații și telecomunicații (16 687 de lei), iar cel mai prost plătit este învățământul (5 151,3 lei).
Așadar, într-adevăr, femeile preferă să aleagă locuri de muncă mai prost plătite, luând în considerație nivelul de studii, capacități, preferințe personale, planurile pe termen lung, dar și ofertele existente pe piața muncii. Întrebarea este dacă opțiunile lor sunt asumate sau sunt impuse de un „mediu social represiv”.
Ideologizarea problemei nu e o soluție
Recunosc, studiul publicat recent de UNFPA („De ce femeile au venituri mai mici decât bărbații pe tot parcursul vieții? Evaluare în baza conturilor naționale de transfer”) despre diferența salariilor pe criteriu de gen m-a amuzat și contrariat un pic. Pe lângă faptul că autorii se contrazic în mai multe capitole, mai și încearcă să ofere o interpretare forțată a datelor statistice, prin emiterea unor judecăți care nu sunt susținute de date empirice.
Cu toate acestea, dacă raportăm rata natalității și diferențele de salarii pe criteriu de gen în perioada 2000-2019, nu vom observa nicio corelație. Spre exemplu, anul în care se înregistrează cea mai mare discrepanță dintre salariile femeilor și bărbaților este 2013 (22,2 la sută), la o rată de natalitate de 10,6, în timp ce în 2009 avem o diferență dintre salarii de 18,1 la sută, la o rată de natalitate ceva mai mare - de 11,4.
E interesantă situația și în ceea ce privește orele de muncă: proporția bărbaților și femeilor ocupate, care muncesc 40 de ore pe săptămână este egală – 43,8 la sută fiecare. Mai mult de 41 de ore pe săptămână lucrează 32,5 la sută din bărbați și 17,3 la sută din femei ocupate. În sumă, 61,1 la sută din femei ocupate muncesc 40 și mai multe ore. Doar 38,9 la sută din femei muncesc mai puțin de 40 de ore pe săptămână (până la 20 de ore – 10,2 la sută, 21-30 ore – 11,2 la sută, 31-39 ore – 17,6 la sută). Dacă raportăm orele de muncă ale femeilor și mărimea salariilor (menționate mai sus), ipoteza influenței timpului dedicat activității profesionale și mărimii salariului decade. Cu alte cuvinte, femeile nu primesc mai puțin bani datorită "lipsei unui echilibru între viața profesională și viața de familie, de îngrijire a copiilor și a responsabilităților casnice, care sunt distribuite inechitabil între femei și bărbați". Cauzele trebuie căutate în altă parte.
Inclusiv autorul studiului menționează că femeile optează în mare parte pentru ocupații stabile și cu un risc redus. Când vorbim de risc redus, ne referim la o relativă stabilitate și mai o gamă mai mică de (cum ar fi în cazul funcției de conducere), dar și penalizările în cazul unor erori comise. Femeile tind să opteze într-o măsură mai mare pentru locuri de muncă care presupun interacțiunea cu oameni, decât cu tehnologii (lipsite de orice compasiune). Explicația ar putea fi găsită, iarăși, în sentimentul de siguranță (care primează în fața unui câștig mai mare) oferit de un colectiv, comparativ cu activitățile tehnice – unde responsabilitatea este strict individuală. De altfel, siguranța și stabilitatea, de care beneficiază femeia, reprezintă și ele o valoare în sine, un capital (alături de salariu), care nu trebuie ignorate atunci când analizăm astfel de fenomene. Nu te poți bucura de una și de alta în același timp. Întotdeauna trebuie să cedezi ceva pentru a obține altceva.
Tot referindu-ne la autorii studiului UNFPA, aflăm că principalii beneficiari ai transferurilor private din veniturile bărbaților sunt femeile și copiii. În plus, la nașterea unui copil, bărbații depun mai mult efort, respectiv, obțin un salariu mai mare (iar la femei tendința e inversă). În același timp, datorită speranței de viață mai reduse a populației masculine, anume femeile beneficiază de pensii de pe urma transferurile mai mari ale bărbaților în fondul social. Așadar, în acest caz există o “relație compensatorie”.
Politici sociale îndreptate spre atingerea unei “egalități de gen” implică niște costuri – atât pentru bugetul de stat, cât și pentru mediul de afaceri, iată de ce astfel de aventuri reprezintă mai curând un capriciu al statelor care au atins un nivel înalt de bunăstare (un rezultate al “inegalității” din trecut), precum țările nordice. În astfel de țări politicile de gen nu se dirijează de rațiuni economice, ci strict ideologice. În cazul Republicii Moldova astfel de politici ar reprezenta un lux nesustenabil, respectiv, nu poate produce bunăstare reală. Aici ar fi relevant invocăm din nou exemplul Germaniei și Moldovei la capitolul de discrepanță salarială pe criterii de gen (19,2 și, respectiv, 14,1).
Nu ideologia, care ne propune să împărțim totul (chiar dacă nu avem ce împărți), este răspunsul la probleme legate de bunăstare, ci măsurile de stimulare a economiei la general.
Domenii în care femeile câștigă mai mult decât bărbații
Cu toate acesta, există și unele domenii în care femeile sunt avantajate în raport cu bărbații. În primul rând, e vorba de sectorul asociativ, unde salariu mediu al femeilor este de 9 143,5 de lei, iar a bărbaților de 8 314.
Această „deviație de la normă” ar merita un studiu aparte, pentru a verifica dacă teza cu privire la discriminare de gen și nivel de implicare în problemele casnice au un rol determinativ asupra nivelului de salarizare. E puțin probabil ca femeile și bărbații din aceste domenii să fie mult pre diferiți decât în celelalte.
Problema este una economică, nu de gen
Desigur, există anumite domenii în care favorizarea unui gen este determinat mai curând cultural (cum ar fi secretarele sau femeile de servici), decât obiectiv.
O muncitoare de la fabrica de pufulețe “Cristinuța” nu suferă din cauza “publicității sexiste”, “sculpturilor sexiste”, bancuri despre blonde sau din cauza predării în școală a baladei “Meșterul Manole”, romanelor “Ion” și „Baltagul”, ci din cauza salariului mic. Salariul este mic din cauza unei dinamici economice scăzute, iar mobilitatea este redusă nu din cauza unor pretinse “prejudecăți”, ci din cauza unei lipse obiective de oportunități pe piața muncii. Chiar și în cazul unei ipotetice eradicări a tuturor formelor de “discriminare”, piața moldovenească nu va fi în stare să ofere tuturor poziții favorabile. Mai mult, tocmai dorința din ultima perioadă de a impune o “corectitudine politică” mediului de afaceri (care abia se ține pe linie de plutire), prin diverse demersuri, acuzații, ostracizări și penalizări, legate de niște crime abstracte, lovește inclusiv în bunăstarea angajatelor-femei. Culmea - sunt sancționate până și anunțurile în care antreprenorul își exprimă dorința de a angaja femei.
Introducerea cotelor de gen, un obiectiv de vis pentru fiecare feministă (ceea ce recomandă și studiul citat), poate avea drept consecință diminuarea productivității, micșorarea salariilor bărbaților și reducerea transferurilor private către femei și copii, iar în consecință - a contribuțiilor la fondul de pensii. Egalizarea artificială a salariilor (inclusiv prin cote de gen) nu presupune o majorare a veniturilor femeilor, ci reducerea veniturilor bărbaților. În consecință, rezultatul final nu este nicidecum “independența economică”, ci falimentul gospodăriilor casnice.
Independența economică totală, la care se face referință în studiul UNFPA, nici nu este aplicabilă în raport cu relațiile familiale, atunci când vorbim de o proprietate în devălmășie, iar legislația prevede o dependență reciprocă între soț și soție în luarea deciziilor legate de bunăstarea economică – fie e vorba de imobilul aflat în proprietate, afaceri deținute, credite etc. Bunăstarea unei gospodării reprezintă cumulul veniturilor tuturor membrilor, nu veniturile fiecărui membru în parte.
Familia nu este o relație contractuală și relațiile din interiorul ei (inclusiv, așa-numita “relațiile de putere”) nu sunt determinate de salariul obținut, ci de un ansamblu de factori, în special, cele psihoemoționale, precum temperamentul, sexualitatea, nivelul de cultură etc. Adică, e vorba de niște aspecte sensibile care nu pot fi cuantificate și analizate prin metode matematice, mai ales când vorbim despre dragoste.
NOTĂ: Opinia autorului ar putea să nu corespundă cu cea a redacției Sputnik Moldova.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova