Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu, responsabilă de creșterea prețurilor la carburanți

© Sputnik / Mihai CarausПротест в Кишиневе 6 декабря
Протест в Кишиневе 6 декабря - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
După ce săptămâna trecută petroliștii au majorat prețurile la pompă cu 40-60 de bani la litru de benzină și motorină, iată că aceștia le-au mai majorat și miercuri deja cu tocmai 50-60 de bani la litru.

Nu am nicio îndoială că principala cauza care i-a "incitat" pe petroliști să majoreze prețurile la pompă este faptul că acum Republica Moldova nu este administrată, nu este guvernată de nimeni, nimănui nu-i revine responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în țară.

gaz benzină pompă  - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Creșterea prețurilor la carburanți - Până unde vor ajunge acestea
Și fiecare face ce vrea. Iată acum de acest lucru au profitat petroliștii, care și așa, fără această majorare, înregistrează supraprofituri în timp ce alții intră în faliment.

Dar Republica Moldova a ajuns neadministrată de nimeni, cu un guvern interimar, care se teme și de propria umbră, din cauza crizei politice și instituționale, a blocajului creat în Guvern și Parlament, pe care le-a provocată nimeni altul decât președintele Maia Sandu în încercarea ei lipsită de judecată de a determina dizolvarea Legislativului și de a declanșa alegeri parlamentare anticipate cu orice preț.

Dacă astăzi în Republica Moldova ar fi fost o entitate politică responsabilă de actul guvernării, eu vă asigur că petroliștii nu și-ar fi permis să aducă un asemenea afront autorităților și consumatorilor, în definitiv, tuturor cetățenilor, pentru că majorarea prețurilor la carburanți va determina majorarea în lanț a tuturor prețurilor și ne va afecta pe toți. Și dacă și-ar fi permis, atunci instituțiile statului responsabile, cum ar fi ANRE, anticoncurența, protecția consumatorului și altele, ar fi reacționat, fie și sub presiunea politicului. Așa însă acum plătesc toți, împlând buzunarele largi ale unei categorii de comercianți.  

Здание парламента - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Republica Moldova
Reforma APL: Moldova rămâne fără primării

Gestul proprietarilor de benzinării arată încă un lucru, care după mine este unul grav: Maia Sandu nu se bucură de autoritate în cercurile oamenilor de afaceri. Nici măcar de autoritatea de care se bucura Igor Dodon. Respectiv este un președinte mult mai slab, un  președinte care aruncă ocări și amenințări la stânga și la dreapta, dar nimeni nu-l ia în serios. Businessul nu-l ia în serios. Și nici alte instituții ale statului. Și cum ar face-o dacă acest președinte a provocat o ditamai criză în stat pentru a-și satisface o ambiție personală.  

P.S. Așa cum am spus, creșterea prețurilor la carburanți îi vizează pe toți, dar cei mai afectați vor fi transportatorii. Aceștia sunt în prag de faliment deja. Potrivit statisticilor, în 2020, transportul de pasageri a scăzut de 2,5 ori față de 2019. Și asta din cauza atât a restricțiilor de deplasare impuse de autorități pe timp de pandemie, când și din cauza crizei economice din toate sectoarele. Iată de ce aceștia și-au anunțat deja prima acțiune de protest și prima grevă din acest an, care înseamnă sistarea transportului de pasageri timp de o zi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0