Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Poate exista deja o tulpină "moldovenească" de coronavirus

© AP Photo / Mu Yu/XinhuaКитайский медработник с пробирками в лаборатории
Китайский медработник с пробирками в лаборатории - Sputnik Moldova, 1920, 02.03.2021
Abonare
Vaccinarea cu anumite preparate împotriva coronavirusului începe să-și dovedească eficiența în anumite țări. Cu toate acestea, nu putem să vorbim încă despre o victorie iminentă asupra pandemiei COVID-19.

CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Din 1 martie, pentru cel puțin două săptămâni, măsurile de siguranță epidemiologică din Moldova au fost înăsprite din cauza creșterii cazurilor de infecție cu coronavirus.

Шприц и ампула на фоне логотипа AstraZeneca. - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2021
Societate
Pentru cine poate fi periculos vaccinul AstraZeneca, administrat în Moldova
Expertului în sănătate publică Ala Tocarciuc, care a comentat situația în emisie directă la Radio Sputnik Moldova, chiar și aceste măsuri i se par a fi "înjumătățite" și sunt luate, potrivit ei, pentru a nu opri, pur și simplu, economia moldovenească, astfel încât oamenii să poată lucra.

"Dacă vorbim în termeni matematici și presupunem că, fără nicio măsură, probabilitatea de infectare este de 100%, atunci transferul școlilor la educația online reduce această probabilitate, să zicem, cu 10%, carantina de weekend – cu 15%... Va exista o anumită scădere a ratei de infectare, dar, desigur, nu ar trebui să ne așteptăm la o eficiență de 100% a acestor măsuri", afirmă Tocarciuc.

Daniela Demișcan - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2021
COVID-19: Situația din Moldova, la un an de pandemie
În opinia ei, o anumită scădere a numărului de infectați, care a fost observată în ultimele două luni, nu s-a datorat atât măsurilor restrictive, cât unui număr mare de zile libere, de vacanțe școlare, de concedii de Anul Nou și de Crăciun.

Cu toate acestea, Tocarciuc consideră că cea mai mare îngrijorare este acum cauzată de noile tulpini COVID-19.

Potrivit acesteia, vaccinul AstraZeneca (care este primul care a ajuns în Moldova) a demonstrat o eficiență de doar 50% împotriva tulpinii sud-africane, în timp ce este destul de eficient împotriva tulpinii britanice.

"Este foarte important să înțelegem exact cu ce tulpini avem de-a face astăzi în Moldova. Avem așteptări foarte mari de la vaccinare, dar încă nu citim genomii și nu știm ce mutații ale coronavirusului sunt active în Moldova. Poate că republica are deja propria sa tulpină "moldovenească", și mai periculoasă, dar nu știm despre asta... ", spune experta.

Пресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020 - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2021
Politică
Membrii Guvernului interimar, convocați în ședință: Iată motivul
În plus, Tocarciuc consideră că, având în vedere scepticismul și neîncrederea deschisă față de vaccinuri în rândul unei părți destul de mari a populației, problema imunizării ar trebui privită dintr-o perspectivă exclusiv rațională. Adică, de a compara riscurile – de la efectele secundare ale unui anumit vaccin până la riscul de a contracta forme severe de coronavirus în caz de refuz al vaccinului.

"Urmărind exemplul Israelului, unde vaccinarea are loc într-un ritm foarte rapid, vedem că imunizarea funcționează cu adevărat. Israelienii au analizat un grup de lucrători medicali care au fost primii vaccinați și au primit două doze de vaccin. Rezultatele indică faptul că rata de îmbolnăvire cu coronavirus în acest grup a scăzut cu peste 80%", a spus Tocarciuc.

Профессор Виктор Кожокару - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2021
Societate
Încă un medic renumit - în stare gravă după COVID-19
Cu toate acestea, ea consideră prognoza recent făcută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit căreia pandemia se va încheia la începutul anului 2022, nejustificat optimistă.

"Pandemia se va termina atunci când cel puțin 70% din populația lumii va fi vaccinată cu preparate eficiente. Dar 70% reprezintă mai mult de zece miliarde de doze de vaccin. Permiteți-mi să vă reamintesc că, începând cu 27 decembrie 2020, de la începutul vaccinării, până în prezent, doar 200 de milioane de persoane au fost vaccinate în lume", spune Tocarciuc.

Ea este convinsă că, pentru a respecta termenii declarați de OMS, este necesar să se producă un volum de vaccinuri de opt ori mai mare decât volumul lor actual de producție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0