Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

COVID-19: Situația din Moldova, la un an de pandemie

© Sputnik / Mihai CarausDaniela Demișcan
Daniela Demișcan - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2021
Abonare
Rata cazurilor noi de infectare cu COVID-19 rămâne înaltă, iar ultimele statistici nu sunt deloc îmbucurătoare. Despre situația epidemică din țară am aflat în cadrul emisiunii "ATITUDINI".
COVID-19: Situația din Moldova la un an de pandemie

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, șefa Direcției Politici în Domeniul Sănătății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Daniela Demișcan, a menționat că în prezent situația epidemică din țară este una critică. În ultimele 14 zile, cifrele arată o creștere esențială a numărului de noi infectări cu COVID-19.

"Incidența în ultimele 14 zile a constituit 439 de cazuri, nu am înregistrat un asemenea rezultat anterior. Dacă la începutul anului 2021, am avut 300-350 de cazuri la 100 de mii de populație, acum am depășit 400. Este o cifră foarte mare", a precizat  Daniela Demișcan.

Potrivit specialistului, mortalitatea în ultimele 14 zile este de 8 decese la 100 de mii de persoane. Formele grave constituie în jur de 10 procente – o cifră foarte mare, formele medii - 18, iar formele ușoare și asimptomatice sub 70 la sută.

Covid-19 februarie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2021
Raioanele cele mai afectate de COVID-19
"Doar în acest weekenend au pierdut lupta cu viața 50 persoane. Numărul de decese a crescut cu 30 la sută față de săptămâna trecută, iar numărul de cazuri cu 32,6 procente. Din păcate, înregistrăm foarte puțini vindecați. Avem cu 4 proente mai puține persoane vindicate. Suntem într-o situație extreme de nefavorabilă", a adăugat Daniela Demișcan.

Deși situația epidemică ar trebui să fie una mai favorabilă la aproape un an de pandemie, ultimele cifre demonstrează faptul că pe zi ce trece lucrurile nu par deloc să meargă într-o direcție avantajoasă. Potrivit Danielei Demișcan, motivul principal este nerespectarea normelor de sănătate publică impuse de către autorități.

Precizăm că Comisia Națională Excepțională de Sănătate Publică a instituit un regim special de activitate la nivel național, din cauza creșterii numărului persoanelor infectate cu COVID-19 și a deceselor provocate de infecție.

Ca urmare, în perioada 1-15 martie, elevii vor învăța online, iar instituțiile de stat și private vor organiza procesul de lucru de la distanță. Nici instituțiile culturale nu vor putea desfășura spectacole și concerte, iar transportul public în municipiul Chișinău va fi sistat în weekend.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0