Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pentru cine poate fi periculos vaccinul AstraZeneca, administrat în Moldova

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaШприц и ампула на фоне логотипа AstraZeneca.
Шприц и ампула на фоне логотипа AstraZeneca. - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2021
Abonare
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a explicat căror categorii de persoane este contraindicată administrarea vaccinului AstraZeneca.

CHIȘINĂU, 1 mart - Sputnik. Reprezentanții Ministerului au remarcat faptul că vaccinul AstraZeneca nu este contraindicat persoanelor care au suportat forme ușoare sau grav-medii de COVID. În schimb, poate fi periculos pentru cei care au suferit forme grave. În acest caz se recomandă o amânare a vaccinării pentru un interval de aproximativ 3 luni de zile. 

„Este o amânare la administrarea vaccinului la acele persoane care au suportat forme grave de COVID-19 și au primit transfuzie de plasmă. Această amânare poate fi la distanță de până la 90 de zile după însănătoșire. Sunt argumente bazate pe studii clinice mari. Acest vaccin a trecut absolut toate fazele de aprobare”, a declarat Ninel Revenco, reprezentant al Ministerului Sănătății. 

Reacții adverse pot apărea la persoanele alergice la componentele vaccinului. 

„O altă contraindicație este o reacție gravă la unul din componentele acestui vaccin. Practic la noi în țară nu există așa persoane care să aibă această reacție alergică, pentru că noi cu această substanță ne ciocnim practic în fiecare zi prin alte medicamente. (...) Pentru femeile însărcinate există precauție la administrarea vaccinului, dar nu este contraindicație pentru a doua injecție în caz că femeia a fost vaccinată la prima doză când nu știa că este însărcinată. Mai mult - este bine, pentru că femeia produce anticorpi și acești anticorpi pot fi transmiși fătului, în așa mod încât să avem deja o apărare naturală”, a mai spus Ninel Revenco.

Прибытие рейса с вакциной Sputnik V в Аргентину - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2021
Societate
Igor Dodon spune când ajunge în Moldova vaccinul rus „Sputnik V”

Nu este contraindicat vaccinul femeilor care alăptează, a subliniat specialistul. „Marea Britanie recomandă femeilor care alăptează să fie și vaccinate”, a declarat ea. 

Ea a subliniat că la administrarea celei de-a doua injecții persoanele pot resimți o durere locală, pot face febră până la 38 de grade și pot avea dureri musculare. 

„În caz că apar aceste simptome, obligatoriu ne adresăm către medicul de familie. Nu plecați din centrul de vaccinare mai devreme de 30 de minute după administrare. De obicei reacțiile foarte grave se manifestă în acest interval”, a mai spus reprezentantul Ministerului Sănătății. 

Dacă vor avea suficiente doze de vaccin, autoritățile estimează că prima etapă de vaccinare va dura 2 luni, cea de-a doua și cea de-a treia vor dura câte 6 luni. 

Fiecare persoană din Republica Moldova care va fi vaccinată împotriva noului tip de coronavirus va primi un certificat de vaccinare. Certificatul va fi eliberat numai după administrarea celei de-a doua doze de vaccin de către persoana imunizată. Precizarea a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de către șefa Direcției Politici în Domeniul Sănătății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Daniela Demișcan. 

Potrivit acesteia, acest certificat este deja aprobat prin ordinul nr.93 al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Șefa Direcției mai spune că acest certificat ar putea ajuta cetățenii moldoveni să poată călători liber, mai ales în statele care impun prezența acestui certificat. 

Vaccină Johnson & Johnson - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2021
Societate
Ministerul Sănătății: Este sau nu obligatoriu vaccinul AstraZeneca în Moldova?

Primele persoane care vor fi vaccinate împotriva COVID-19 vor fi angajații sistemului medical. Dar trebuie să știm că și în acest caz vor exista etape.

Mai întâi de toate vor fi imunizați cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. Ulterior va fi vaccinat întreg personalul medical din instituțiile spitalicești, precizează Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă. 
În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, celor care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.

Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape. 

Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0