Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce spune un epidimiolog moldovean despre vaccinul Sputnik V

© Sputnik / Rodion ProcaViorel Prisăcaru
Viorel Prisăcaru - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Abonare
În Republica Moldova, în scurt timp ar putea fi dat start Programului de imunizare a populației împotriva COVID-19. Un epidemiolog cu peste 50 de ani de experiență spune însă că Moldova nu ar fi suficient de pregătită pentru acest proces.

CHIȘINĂU, 18 feb – Sputnik. Prezența vaccinurilor împotriva coronavirusului în Republica Moldova este o bucurie și pentru medici. Aceștia nu pun la îndoială eficacitatea medicamentului, dar se întreabă cât de pregătită este țara noastră să asigure un proces sigur care să păstreze toate condițiile de transportare și păstrare a vaccinului. Doctorul habilitat în științe, șeful catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Viorel Prisăcaru, a declarat în cadrul emisiunii „Logica Puterii” din studioul Sputnik Moldova că orice vaccin confirmat de Organizația Mondială a Sănătății este binevenit și necesar.

Medicina - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2021
Societate
Moldova va primi mai puține doze de vaccin decât s-a anunțat anterior

„Preferința mea nu nu contează. Care vaccin va ajunge în Moldova, cu acela mă voi vaccina. Voi fi bucuros de prezența vaccinurilor în Republica Moldova - vaccinuri propuse și confirmate de Organizația Mondială a Sănătății”, a precizat epidemiologul.

Cât privește vaccinul rusesc Sputnik V, epidemiologul este de părere că acesta este unul cu o eficiență dovedită, iar discuțiile în jurul acestui medicament ar fi de ordin politic. Prisăcaru spune că Ucraina, de exemplu, nu procură vaccinul rusesc din motive pur politice și nu din cauza eficacității.

„S-a dovedit că Sputnik V este unul dintre cele mai eficiente vaccinuri împotriva COVOD-19. Să nu uităm că până nu demult populația Republicii Moldova a fost vaccinată doar cu vaccinuri din Federația Rusă. Ei au centre performante și o experiență foarte mare de obținere și fabricare a vaccinurilor. Nu pot să nu cred în eficacitatea lor”, mai spune medicul.

Acesta menționează că abia după jumătate de an sau chiar un an de la începerea procesului de vaccinare vom putea analiza cu exactitate eficacitatea vaccinurilor care vor ajunge pe piața din Republica Moldova și care vor fi utilizate pentru imunizarea populației împotriva COVID-19. Atunci se va analiza care din vaccinurile disponibile a fost cel mai puțin reactogen.

Ala Nemerenco - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2021
Societate
Nemerenco, despre „Sputnik V”: Nu văd o problemă să-l utilizăm după înregistrare

„Există reacții precum șocul anafilactic, care sunt indezirabile. Astfel de reacții sunt foarte rare, astfel nu pot câteva milioane de oameni să nu fie vaccinate pentru că o singură persoană ar avea reacții adverse de la vaccin”, a mai adăugat epidemiologul.  

Cât privește intenția unor agenți economici de a aduce în Republica Moldova unul dintre vaccinurile împotriva COVID-19, Viorel Prisăcaru spune că este una posibilă, dar care impune anumite condiții. În primul rând, trebuie să fie asigurată transportarea și păstrarea vaccinului în locuri special amenajate conforme specificului vaccinului.

„Vedem informații că pe rafturile farmaciilor au apărut vaccinuri anti-COVID. Cum e posibil să fie păstrat un vaccin în astfel de condiții, adică pe raftul farmaciei? Condițiile de păstrare a vaccinurilor presupune temperatura rece, foarte rece chiar. Drumul acestuia, de la producător până la persoana care urmează să fie vaccinată, va păstra lanțul rece, una din condițiile primordiale de transportare și păstrare”, a mai spus epidemiologul.

Первая в мире вакцина от коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Societate
Autorizarea vaccinului Sputnik V în Moldova: Agenția Medicamentului a recepționat dosarele

Acesta spune că există anumite îndoieli ce țin de păstrarea vaccinului Pfizer, care necesită condiții de -70 de grade Celsius. Republica Moldova dispune de un spațiu amenajat pentru acesta la Agenția Națională de Sănătate Publică, dar asigurarea lanțului frig de –80 sau –90 de grade Celsius ar fi imposibilă, spune specialistul. Asta chiar dacă zilele trecute Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informa că ANSP va asigura condițiile necesare în procesul de distribuție a vaccinului către punctele de vaccinare, cu respectarea lanțului frig. În cazul altor vaccinuri, Viorel Prisăcaru spune că impedimente nu ar fi deoarece în Republica Moldova sistemul de vaccinare este unul bine pus la punct. Potrivit specialistului, problema ar fi cu ce vaccinăm oamenii, nu unde.

Здание штаб-квартиры Всемирной организации здравоохранения в Женеве - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
OMS anunță diminuarea infectărilor la nivel global
„Pentru a putea utiliza cele 200 de mii de vaccin care vor ajunge în Republica Moldova este nevoie de cel puțin 200 de mii de seringi, dar și alte produse utilizate în proces. Țara noastră este pregătită cu tot necesarul pentru a începe programul de imunizare? Nu am auzit să primim vreo donație de seringi”, afirmă Viorel Prisăcaru, care a ținut să precizeze odată în plus de asigurarea condiției lanțul rece în procesul de distribuție a vaccinului la punctele de vaccinare.

Amintim, potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul. La prima etapă li se va administra vaccinul lucrătorilor din domeniul medical, precum și personalului din cadrul serviciilor de asistență socială. În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, celor care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar. Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0