Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nemerenco, despre „Sputnik V”: Nu văd o problemă să-l utilizăm după înregistrare

© Sputnik / Miroslav RotariAla Nemerenco
Ala Nemerenco - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2021
Abonare
Administrația președintelui Maia Sandu susține că nu va politiza campania de vaccinare a populației.

CHIȘINĂU, 15 feb - Sputnik. Consilierul președintelui Maia Sandu pe probleme de sănătate, Ala Nemerenco, a declarat la un post de televiziune că nu vede o problemă în utilizarea vaccinului rus „Sputnik V” în Moldova, imediat ce medicamentul va trece toate etapele de înregistrare.Potrivit acesteia, administrația prezidențială a țării consideră că problema asigurării populației cu vaccinuri nu ar trebui politizată.

Nemerenco a precizat că în prezent prin programul platformei COVAX Republica Moldova poate primi doar 20% din cantitatea necesară de vaccin pentru imunizarea completă a populației.

Deficitul de vaccinuri determină UE să se uite spre Sputnik V  - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2021
Video
Deficitul de vaccinuri determină UE să se uite spre Sputnik V

"Am primit asigurări că în cadrul programului platformei COVAX, Moldova va primi 20% din vaccinurile necesare pentru țară. 3% vor fi furnizate prin donații din România", a declarat consilierul Maiei Sandu.

Potrivit lui Nemerenco, vaccinurile promise de România vor fi primite de Moldova direct de la producători.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, companiile trebuie să se asigure că există condițiile necesare de depozitare și utilizare. Până în prezent, nici Moderna și nici Pfizer nu au aprobat furnizarea de vaccin.

„Prin urmare, nu poate fi semnat un acord suplimentar între Comisia Europeană și România privind alocarea a 200 de mii de doze Moldovei”, spune Nemerenco.

Fiind întrebată despre posibilele livrări ale vaccinului rusesc „Sputnik V” în Moldova, Nemerenco a răspuns că, de îndată ce vaccinul este înregistrat corespunzător, ea, ca medic, nu vede o problemă în utilizarea medicamentului.

„Nu contează cu adevărat în ce țară este produs vaccinul, atâta timp cât este eficient și a trecut toate testele preliminare. Personal, ca medic, nu văd nicio problemă. Nu vreau să politizez vaccinurile, vreau să mă concentrez pe calitate", a spus Nemerenco.

Consilierul prezidențial a menționat că vaccinul rus nu a primit încă o recomandare a OMS.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0