Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vizita lui Borrell, misiune de cercetare eșuată

© REUTERS / John Thys / PoolВерховный представитель Евросоюза по внешней политике и политике безопасности Жозеп Боррель во время выступления на конференции в Брюсселе
Верховный представитель Евросоюза по внешней политике и политике безопасности Жозеп Боррель во время выступления на конференции в Брюсселе  - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2021
Abonare
Un februarie ”fierbinte” pentru Europa. Bruxelles-ul nu poate nicidecum decide cum să trateze Rusia, la Berlin se discută ce este mai important pentru ei: mândria națională, gazul rusesc, fantoma lui Navalnîi sau o frumoasă "plecăciune" în fața președintelui american.

În acest context, vizita aparent obișnuită în Rusia a șefului diplomației europene Josep Borrell (nu cel mai important și nici cel mai popular oficial al UE) s-a lăsat cu o serie de scandaluri, scrie editorialistul RUA Novosti Pavel Danilin.

Josep Borrell, nuevo ministro de Asuntos Exteriores de España - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2021
Rusia
MAE rus a remarcat contrastul dintre vorbele lui Borrell la Moscova și la Bruxelles

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, care a întreprins o vizită la Moscova săptămâna trecută, a lansat o serie de declarații neplăcute la întoarcere. Astfel, el a promis că va iniția noi sancțiuni împotriva Rusiei și această problemă va fi ridicată de el deja la ședința Consiliului miniștrilor de Externe ai țărilor UE, din 22 februarie. Apoi, ținând un discurs în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, Borrell a declarat că Rusia "nu a fost la înălțimea așteptărilor" și "nu a devenit o democrație modernă". Principalul motiv al nemulțumirii birocratului european, după se poate constata din replicile sale pline de resentimente, este că nu i s-a permis să se întâlnească cu Alexei Navalnîi, condamnat pentru fraudă, și acesta din urmă nici nu a fost eliberat, așa cum a vrut bătrânul spaniol.

Kremlinul a reacționat la aceste declarații imediat și destul de dur. "Potrivit informațiilor pe care le avem, negocierile de la Moscova au fost mult mai substanțiale decât o singură temă, care a fost menționată", a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitrii Peskov, comentând spusele lui Borrell.

De ce Borrell a făcut astfel de declarații neprietenoase este clar. Vizita sa poate fi pe bună dreptate numită nereușită și chiar dezastruoasă. Încercarea de ”a-i juca pe nervi Moscovei”, folosind situația cu Navalnîi, a eșuat. Autoritățile ruse nu a încercat să le cânte în strună oficialilor europeni nici să dea impresia că nu ar exista probleme în relațiile dintre Rusia și UE. Totul a fost extrem de franc: ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a spus direct trimisului diplomației europene că UE este un partener nesigur. Drept răspuns, au început declarațiile rituale conform cărora UE "va sprijini echipa lui Navalnîi" și alte chestii similare.

Встреча глав МИД РФ и Иордании С. Лаврова и А. Сафади - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2021
Rusia
Lavrov: Rusia este gata să rupă relațiile cu UE, dacă va impune sancțiuni

Borrell a fost întâmpinat la întoarcere cu nemulțumiri din toate părțile. Pe de o parte, au fost nemulțumiți de el radicalii care i-au organizat șefului birocrației europene o obstrucție în Parlamentul European. Lor li s-a părut că reprezentantul UE a fost pe post de "covoraș pentru labele ursului moscovit". Pe de altă parte, și politicienii europeni serioși, obosiți de retorica de confruntare cu Rusia, au fost de asemenea nemulțumiți. Aici ar trebui să cităm ca exemple afirmațiile lipsite de ambiguitate ale lui Gerhard Schröder, Frank-Walter Steinmeier și Heiko Maas. Toți au declarat că ciudata dorință de a mânia Moscova ar putea duce la o catastrofă geopolitică.

Politica, după cum se știe, este o continuare a economiei. Anume în acest context ar trebui examinată vizita lui Borrell la Moscova. La fel ca și cazul Navalnîi, vizita oficialului european este esența continuării conflictului internațional din jurul "Nord Stream – 2".

Permiteți-mi să vă reamintesc pe scurt: "Nord Stream – 2" este o conductă de gaz magistrală, aflată în construcție, care începe din Rusia și continuă până în Germania, prin Marea Baltică. Are o lungime de 1234 km (2468 km de-a lungul celor două linii). Este o extensie a conductei de gaz "Nord Stream". Conducta trece prin zonele economice exclusive și apele teritoriale a cinci țări: Germania, Danemarca, Rusia, Finlanda și Suedia. Lungimea conductei pentru sectorul rusesc este de 118 kilometri, pentru cel finlandez – 374, pentru cel suedez – 510 kilometri, pentru danez – 147 kilometri, iar pentru sectorul german – de 85 kilometri.

Судно-трубоукладчик Solitaire и судно снабжения Fortitude стоят на якоре в Дании - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2021
Schroeder a explicat de ce Germania are nevoie de Nord Stream 2

Au încercat să împiedice realizarea proiectul în repetate rânduri, dar acum el a intrat în faza finală de realizare. Și celor de peste ocean nu le-a prea plăcut acest lucru. Într-atât de mult încât, în decembrie 2019, Comitetul pentru Forțele Armate al Senatului SUA a publicat un proiect de buget militar pentru anul 2020, care prevedea sancțiuni la adresa energiei rusești. Și principala țintă a devenit anume "Nord Stream – 2". De asemenea, au fost sancționate și navele străine care instalau o parte a gazoductului rusesc.

Poziția Statelor Unite nu a fost susținută pe scară largă în Europa. Mai ales de principala țară interesată de gazul rusesc – Germania. Deja pe 11 ianuarie 2020, imediat după impunerea sancțiunilor americane, la o conferință de presă comună la Moscova, în urma negocierilor cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că "Berlinul respinge sancțiunile împotriva "Nord Stream – 2" și consideră proiectul "comercial" și "corect". De asemenea, Merkel a declarat că proiectul "trebuie finalizat".

Germanii sunt perfect conștienți de faptul că presiunea din partea americanilor și cererea lor de a se alătura sancțiunilor antirusești împotriva "Nord Stream – 2" este doar o parte a luptei de concurență, purtată, totuși, prin mijloace non-economice. SUA nu ar fi împotrivă să scoată gazul rusesc de pe piața europeană și să-și furnizeze propriul gaz lichefiat acolo. Nimeni nu ascunde faptul că acesta va fi mai scump, dar în schimb, potrivit ideologilor acestei afaceri prea puțin ingenioase, Europa va fi scutită de "șantajul gazelor" din partea Kremlinului. În același timp, americanii vor acționa ca "apărători ai valorilor democratice" în Rusia însăși. Însă este complet de neînțeles despre ce fel de șantaj vorbesc Statele Unite, întrucât "Gazprom" își îndeplinește obligațiile față de partenerii săi occidentali ireproșabil: la timp, în conformitate cu toate legile și regulile economiei de piață.

Трубы для строительства газопровода Северный поток — 2 в порту Мукран, Германия - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2021
Rusia
O nouă etapă în disputele dintre Germania și Statele Unite cu privire la "Nord Stream-2"

În 2020, poziția părții germane nu a suferit schimbări semnificative, în pofida numeroaselor eforturi ale "partenerilor" de peste ocean de a exercita presiune asupra Berlinului. Înalții oficiali germani au subliniat în repetate rânduri că acest proiect comun privind gazele naturale este economic și că Europa nu intenționează să amestece aici politica. Dar, începând cu toamna anului 2020, atacurile asupra Rusiei au devenit mult mai violente. În afară de amenințarea cu sancțiuni, artileria grea a intrat în acțiune, unul dintre obuzele acestui război nedeclarat fiind cazul Navalnîi. Un alt obuz – vizita lui Borrel la Moscova.

Această vizită ar trebui privită în contextul general al eforturilor SUA de a limita capacitățile Rusiei și de a crea obstacole în calea dezvoltării acesteia. În Europa, există o parte destul de mare și destul de importantă a politicienilor care acționează ca lobbyiști pentru interesele americane. Printre aceștia există unii care sunt dispuși să "îndoaie" Rusia, să o oblige să facă concesii – prin orice metode. Povestea cu Alexei Navalnîi li s-a părut acestora un pretext convenabil pentru a exercita presiuni.

Zaharova: Uniunea Europeană nu a reușit să-i aranjeze Rusiei o "flagelare publică">>>

Răspunsul la o sondare a terenului atât de obraznică și deschisă a fost dat instantaneu și fără echivoc. Tot ce i se întâmplă lui Navalnîi este o afacere pur internă a Rusiei, iar presiunea în acest sens, Moscova o consideră inacceptabilă. Și, în general – ce legătură au contractele de gaze naturale cu acesta? De altfel, diplomații dumneavoastră au început să-și permită prea multe, domnule Borrell. Nu ați dori să aflați în timpul vizitei dumneavoastră că trei reprezentanți străini din Germania, Polonia și Suedia au fost declarați persona non grata? Deci: vom continua jocul sau totuși vom vorbi serios?

Oficialul european s-a dovedit a fi nepregătit pentru o conversație serioasă.

Totuși, vizita lui Borrell a confirmat validitatea zicalei "câinele latră, caravana merge". Recent, au devenit cunoscute termenele de finalizare a segmentului danez a conductei de gaz. Informațiile respective sunt incluse în notificarea adresată navigatorilor, publicată pe site-ul Autorității maritime daneze. Construcția conductei de gaz "Nord Stream – 2" în apele daneze, care a început în ianuarie, ar trebui să se încheie în luna aprilie a acestui an.

В цехе ЭТЕРНО ПАО Челябинский трубопрокатный завод - Sputnik Moldova, 1920, 15.01.2021
Politică
Ultima șansă: SUA s-au apucat iarăși de ”Nord Stream – 2”

Iar în Bundestag, ministrul german de Externe, Heiko Maas, le-a explicat unor deputați deosebit de zeloși că poți spune lucruri urâte despre Rusia cât vor, dar refuzul geostrategic de a construi conducta de gaz va fi un dezastru, de care vor profita concurenții Germaniei: "Există țări care cer de la noi să oprim construcția, în timp ce ele însele cresc importurile de petrol din Rusia", a subliniat el. Vicecancelarul german Olaf Scholz și cancelarul austriac Sebastian Kurz și-au exprimat încrederea că proiectul va fi implementat.

Astfel, vizita lui Borrell nu a declanșat un nou val de rusofobie în Uniunea Europeană. Dar nu există motive de relaxare – a fost doar o misiune de cercetare prin luptă. Se va încerca învinuirea Moscovei de toate păcatele deja la reuniunea miniștrilor de Externe ai UE din 22 februarie și apoi vor consolida acordurile la care au ajuns la summitul din martie. Și doar o poziție consecventă și rigidă a Kremlinului va permite "partenerilor" occidentali să ia în serios amenințarea pe deplin reală, despre care îi avertizează mai mulți politicieni germani: o degradare ulterioară a relațiilor dintre Est și Vest ar putea schimba peisajul geopolitic și ar putea afecta Europa în ansamblu. La urma urmei, relațiile Rusie cu țările europene nu au fost la un nivel atât de jos de mult timp. Mai sus decât înainte de Rapallo în 1922, dar mai jos decât după Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa din 1975.

”Nord Stream – 2”: SUA amenință companiile europene cu noi sancțiuni>>>

Substanțial, problema constă în faptul că nimeni nu poate anula economia și geografia, nici măcar oficialii de la Bruxelles. Rusia și Europa vor fi întotdeauna vecine și, prin urmare, contactele economice nu pot fi pur și simplu întrerupte – acest lucru nu s-a făcut nici măcar în anii celei mai dure confruntări dintre vecini în epoca Războiului Rece. Politica afectează legăturile economice, dar o politică infantilă bazată pe principiul "îmi fac probleme mie însumi prin încercarea de a pedepsi pe altcineva" de obicei nu este caracteristică statelor și politicienilor serioși. În ceea ce privește dorința de a "îndoi" Rusia în legătură cu subiectul misterioasei povești cu Navalnîi, cu siguranță nu vor reuși să "cumpere atât de ieftin" Rusia, ceea ce a și demonstrat Moscova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0