Schroeder a explicat de ce Germania are nevoie de Nord Stream 2

© Nord Stream 2 / Accesați arhiva multimediaСудно-трубоукладчик Solitaire и судно снабжения Fortitude стоят на якоре в Дании
Судно-трубоукладчик Solitaire и судно снабжения Fortitude стоят на якоре в Дании - Sputnik Moldova
Abonare
Germania are nevoie de Nord Stream 2 pentru a asigura securitatea energetică, a declarat Gerhard Schroeder, fostul cancelar german, președintele consiliului de administrație al Rosneft și șeful comitetului de acționari Nord Stream AG într-un interviu.

CHIȘINĂU, 30 ian - Sputnik. Gerhard Schroeder a declarat într-un interviu acordat Rheinische Post că Washingtonul nu poate dicta Berlinului ce gaz să cumpere. Potrivit acestuia, combustibilul american este inferior celui rusesc în ceea ce privește calitatea, prețul și influența asupra mediului.

"Dacă oprim construcția, atunci din punctul de vedere al politicii energetice vom tăia ramura de sub noi", a spus el.

Fostul cancelar a explicat că conducta de gaz aflată în construcție reprezintă o investiție în viitor, care asigură securitatea energetică a generațiilor viitoare.

Nord Stream 2 presupune construirea a două conducte de gaz cu o capacitate totală de 55 miliarde de metri cubi de gaz pe an de pe coasta Rusiei, prin Marea Baltică, până în Germania. Statele Unite se opun activ proiectului, promovându-și gazul natural lichefiat în UE, precum și Ucraina și Țările Baltice.

Pe data de 1 ianuarie, Senatul SUA a votat bugetul pentru apărare pentru anul 2021. Documentul, printre altele, prevede extinderea sancțiunilor împotriva proiectului "Nord Stream – 2", introduse cu un an mai devreme.

Трубы для строительства газопровода Северный поток — 2 в порту Мукран, Германия - Sputnik Moldova
Rusia
O nouă etapă în disputele dintre Germania și Statele Unite cu privire la "Nord Stream-2"

În decembrie, s-a finalizat construcția unei secțiuni de 2,6 kilometri a conductei de gaz în apele germane. Rămâne să se instaleze o secțiune în apele Danemarcei, iar potrivit estimărilor preliminare ale mass-media lungimea acesteia va fi de aproximativ 150 de kilometri.

Washingtonul a impus în mod repetat restricții asupra conductei. Sancțiunile împotriva Nord Stream 2 sunt incluse, printre altele, în bugetul de apărare al SUA, acum se aplică serviciilor de testare, inspecție și certificare, precum și modernizării navelor instalatoare. Din această cauză, compania norvegiană DNV GL, firma de consultanță daneză Rambøll și Swiss Zurich Insurance Group și-au anunțat retragerea din proiect. La mijlocul lunii ianuarie, nava Fortuna, care participă la finalizarea construcției Nord Stream 2, și compania KVT-Rus, care o deține, au intrat sub restricție. În decembrie, operatorul Nord Stream 2 AG, cu ajutorul Fortuna, a instalat una dintre cele două secțiuni neterminate ale conductei în apele germane.

Din lungimea totală a celor două linii de 2.460 de kilometri, rămân de așezat aproximativ 148 de kilometri de țevi pentru finalizarea proiectului: 120 de kilometri în apele daneze și 28 de kilometri în cele germane.

Partea rusă a subliniat în mod repetat că proiectul urmărește obiective pur economice și îndeplinește interesele țărilor europene.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0