Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu a vorbit despre soarta Parlamentului și alegerile anticipate

© Photo : Miroslav RotariЦеремония инаугурации президента Майи Санду
Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova
Abonare
Maia Sandu a vorbit despre modul în care vede soluționarea problemei transnistrene, despre schimbarea componenței Consiliului Suprem de Securitate, aspectele pe care le va discuta în timpul vizitei sale la Bruxelles.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Moldova are nevoie de alegeri parlamentare anticipate, a declarat președintele Maia Sandu la un post privat de televiziune din Chișinău.

Are Maia Sandu un candidat pentru funcția de prim-ministru? 

Întrebată dacă are un candidat potrivit pentru funcția de premier, Sandu a spus că știe „oameni care ar forma un guvern foarte bun”.

Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova
Politica moldovenească: Așteptări tactice la început de 2021 - comentator

„Problema este că nu există sprijin în Parlament. Chiar dacă ar vota pentru un astfel de guvern, nu ar exista o majoritate parlamentară care să-l susțină. Problema este în Parlament, dar nu că n-ar exista oameni pentru guvern. Fără Parlament, Cabinetul de Miniștri nu poate face multe”, a răspuns Maia Sandu.

Alegeri parlamentare anticipate

Maia Sandu a reamintit că, în timpul consultărilor cu reprezentanții tuturor partidelor parlamentare, toți au confirmat că nu fac parte din nicio majoritate și nu intenționează să creeze o coaliție de guvernare și, de asemenea, au declarat că pledează pentru alegeri anticipate.

„Acum pur și simplu trebuie să ajungem la alegeri anticipate. Reprezentanții PAS au apelat la Curtea Constituțională în privința  posibilității de autodizolvare a Parlamentului. Să vedem ce va spune instanța”, a adăugat Sandu.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Cum vede Maia Sandu relația Republica Moldova - SUA

În opinia ei, cea mai rapidă cale către alegerile parlamentare anticipate este autodizolvarea organului legislativ. Cu toate acestea, există o altă variantă: dacă partidele parlamentare sunt de acord și convin că nu vor adopta niciun proiect de lege timp de trei luni. 

Întrebată care vor fi acțiunile ei dacă Curtea Constituțională se pronunță împotriva autodizolvării Parlamentului, Sandu a spus că este prea devreme să vorbim despre aceasta.

Componența Consiliului Suprem de Securitate se va schimba

Maia Sandu a spus că intenționează să organizeze săptămâna viitoare o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) al țării, care va fi prima de la venirea ei în funcția de președinte.

Президент Молдовы Майя Санду и посол ЕС в республике Петер Михалко  - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu a anunțat prioritățile vizitei sale la Bruxelles

În același timp, ea a adăugat că componența Consiliului de Securitate se va schimba. Potrivit ei, nu numai miniștrii, procurorul general și șeful Băncii Naționale pot face parte din CSS, dar și alte persoane.

„Am elaborat un nou regulament, cel anterior era din 1997. Va exista o nouă componență. Există o lege care stabilește cine trebuie să fie neapărat în acest consiliu. Probabil, săptămâna viitoare voi anunța componența. Și va fi convocată prima ședință săptămâna viitoare, după ce revin de la Bruxelles”, a spus Maia Sandu.

Ea a menționat că consilierul prezidențial pe probleme de securitate va deveni secretarul CSS, dar că numele persoanei va fi anunțat mai târziu.

Priorități pentru vizita la Bruxelles

Maia Sandu a spus că la Bruxelles intenționează să abordeze problema construcției unei centrale hidroelectrice pe Nistru și, în special, a evaluării impactului acesteia asupra mediului de către specialiști europeni.

Здание Министерства иностранных дел РФ и  Большой Кремлевский дворец. - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu spune dacă va pleca în vizită la Moscova

În plus, șeful statului intenționează să discute și alte probleme de mediu, probleme sociale, economice, ale sectorului agricol.

De asemenea, ea va cere de la UE ajutor în obținerea unui vaccin împotriva coronavirusului. Va discuta și un proiect de dezvoltare regională, astfel încât administrațiile locale să primească finanțare direct, dar nu prin intermediul Guvernului.

Vaccinul împotriva COVID-19

Președintele a spus că, cel mai probabil, în Republica Moldova vor ajunge vaccinurile împotriva coronavirusului produse de  ”Moderna” și „Pfizer”.

La constatarea moderatorului TV că „se pare că pe malul drept al Nistrului este planificată utilizarea acestor două vaccinuri, iar pe cel stâng - „Sputnik V”, Sandu a răspuns că „oamenii vor avea de unde alege”.

Reglementarea problemei transnistrene

Șeful statului consideră că planul de soluționare a diferendului transnistrean „ar trebui să fie comun”.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Sandu: Formatul 5+2 rămâne platforma de bază pentru negocierile privind Transnistria

„Avem nevoie de un consens al societății, de un consens politic. Avem puncte de reper pentru găsirea acestei soluții. În primul rând, este vorba de o soluționare pe cale pașnică a conflictului, politică și diplomatică. În al doilea rând, este vorba de păstrarea suveranității și integrității teritoriale a Moldovei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. În al treilea rând, păstrarea funcționalității statului nostru”, a spus Maia Sandu.

Întrebată dacă intenționează să se întâlnească cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, Maia Sandu a spus că va decide pornind de la interesele cetățenilor, dar că acum „nu planifică”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0