Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum vede Maia Sandu relația Republica Moldova - SUA

© Photo : Facebook / Maia SanduMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova
Abonare
Maia Sandu a spus în mesajul său adresat corpului diplomatic că-și propune consolodarea parteneriatului cu SUA. Moldova poate contribui „la acest parteneriat cu ce poate, inclusiv cu solidaritate politică sau diplomatică”, a spus șeful statului.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Președintele Maia Sandu a adresat vineri, 15 ianuarie, un mesaj corpului diplomatic, în deschiderea căruia a spus că-și dorește „să începem o nouă pagină în istoria Republicii Moldova”. 

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu a vorbit iar despre relația cu Rusia: Declarații despre Transnistria

Șeful statului s-a referit la relațiile cu alte state, inclusiv la parteneriatul cu SUA.

„Cu Statele Unite ale Americii avem un parteneriat foarte bun, care, în toți acești ani ne-a ajutat să consolidăm independența și suveranitatea țării. Să dezvoltăm democrația, infrastructura, economia și instituțiile țării”, a spus Maia Sandu.

„Îmi propun să consolidăm acest parteneriat. Dar acest lucru presupune ca și noi, ca țară, să contribuim la acest parteneriat cu ce putem, inclusiv cu solidaritate politică sau diplomatică în acele subiecte de politică internațională în care interesele noastre coincid, iar SUA mizează pe sprijinul altor state partenere”, a adăugat președintele. 

Maia Sandu a apreciat că imaginea Republicii Moldova pe arena internațională a fost compromisă în ultimii ani și că-și propune îmbunătățirea ei. 

Igor Dodon, prezintă raportul de activitate a 100 de zile de la învestirea în funcție  - Sputnik Moldova
Politică
Dodon susține că Sandu este responsabilă de criza politică din țară

„Pe parcursul mai multor ani, ați fost nevoiți să reprezentați o țară despre care se vorbea, în mare parte, doar de rău – despre furtul miliardului, despre operațiuni de spălare de bani, despre deputați care se vând, despre corupție la cel mai înalt nivel, despre regim antidemocratic. Este extrem de dificil să-ți promovezi țara în asemenea condiții”, a menționat Maia Sandu. 

„Așadar, prioritatea mea cheie, ca președinte, dar și mandatul oferit explicit de cetățeni este să facem ordine la noi acasă. Ca să reușim cu toții acest lucru, vom avea nevoie de o sincronizare maximă între politica externă și cea internă. Aici sprijinul serviciului diplomatic va fi foarte important pentru a îmbunătăți situația în țară”, a adăugat președintele.   

Referindu-se la situația de pe arena internațională, Maia Sandu a spus că „aici, cel mai important obiectiv este să menținem un context internațional cât mai constructiv și pașnic în privința Republicii Moldova”.

De asemenea, președintele a spus că „trebuie să construim rapoarte cât mai pozitive cu toți partenerii”.

Fadei Nagacevschi  - Sputnik Moldova
Nagacevschi: Sandu riscă suspendarea din funcție

„Trăim într-o regiune complicată, vedem multe tensiuni, ostilități interstatale, chiar războaie deschise între statele lumii. Monitorizăm cu toții aceste evoluții, dar știm bine că suntem în același timp un stat neutru și este important să facem totul pentru a evita și minimiza riscurile de conflicte diplomatice, economice sau de altă natură pentru țara noastră. Trebuie să construim rapoarte cât mai pozitive cu toți partenerii”, le-a spus Maia Sandu diplomaților.

Șeful statului le-a adresat interlocutorilor felicitări cu prilejul Zilei profesionale a Diplomatului, marcată pe 17 ianuarie.

Discuția cu corpul diplomatic a fost, în opinia șefului statului, „o bună oportunitate să reflectăm asupra rolului nostru ca țară, să trecem în revistă starea politicii noastre externe, a serviciului diplomatic”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0