CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Ce lucruri relevante se întâmplă acum în politica internă, în Parlament, în Guvern, în relațiile acestora cu președintele Maia Sandu, la ce aspecte ar trebui să fie atenți observatorii și cetățenii?
„Asistăm, la început de an 2021, la așteptări tactice”, a fost răspunsul oferit pentru Sputnik Moldova de comentatorul politic Victor Nichituș.
El a sintetizat pe scurt evoluțiile recente din politica moldovenească, pentru a descrie etapa la care ne aflăm acum: de la demisia din funcția de prim-ministru a lui Ion Chicu au trecut mai bine de două săptămâni, iar președintele Maia Sandu l-a desemnat ca premier interimar pe ministrul de externe Aurel Ciocoi. Președintele moldovean a evitat să desemneze o persoană care să formeze un nou Cabinet de Miniștri, argumentând că desemnarea unui prim-ministru ar putea îndepărta declanșarea alegerilor anticipate.
„Maia Sandu se teme că Parlamentul poate vota un nou Guvern”
În opinia lui Victor Nichituș, acum „președintele Maia Sandu se teme că Parlamentul Republicii Moldova ar putea vota un nou Guvern”.
Și iată explicația comentatorului: „Dacă se va întâmpla asta, noul Cabinet de Miniștri, cu plusurile și minusurile lui, va fi perceput ca fiind al Maiei Sandu”.
„Doar că președintele se teme de minusurile care ar putea să apară în urma activității de administrare a treburilor statului. Acesta este motivul real al neînaintării de către șeful statului moldovean a unei persoane responsabile pentru formarea unui nou guvern”, a apreciat Victor Nichituș.
Constituția Republicii Moldova prevede, pentru cazul în care președintele nu înaintează candidatura unui prim-ministru, inițierea unei proceduri de destituire a acestuia, a relevat interlocutorul.
„Exercițiul este unul extrem de anevoios, iar în condițiile social-politice existente este greu de presupus că poate fi pus în aplicare”, a constatat analistul politic.
„Asistăm, la început de an 2021, la așteptări tactice. Pe de o parte, Maia Sandu așteaptă un răspuns de la Curtea Constituțională, care ar trebui să-i arate o modalitate rapidă de autodizolvare a Parlamentului. Pe de alta, judecătorii constituționali încearcă să nu depășească limitele legalității și să rămână cu obrazul curat în fața opiniei publice”, a apreciat Victor Nichituș.
El a adăugat că „toți judecătorii constituționali știu că legislatorii moldoveni nu pot fi sancționați pentru faptul că președintele nu a înaintat o persoană care să ceară Parlamentului un vot de încredere pentru un Cabinet de Miniștrii”.
„Este greu de presupus că judecătorii constituționali vor risca și vor pedepsi deputații pentru inacțiunea șefului statului”, a menționat Victor Nichituș.
Vor cu adevărat deputații dizolvarea Parlamentului?
„Chiar dacă mai toți parlamentarii moldoveni afirmă că sunt gata pentru alegeri parlamentare anticipate, nu cred că ei spun adevărul. Ion Chicu a afirmat că nicio fracțiune parlamentară nu a introdus în Bugetul de stat pentru anul 2021 resurse financiare pentru acoperirea costurilor necesare organizării alegerilor anticipate”, a subliniat Victor Nichituș.
În opinia sa, „soluția depășirii crizei politice, constituționale și guvernamentale în care se află statul moldovean ar putea veni de la Partidul Socialiștilor (PSRM).
Comentatorul politic a argumentat de ce vede anume astfel lucrurile.
„La sfârșit de an, Igor Dodon a fost reales în fruntea acestui partid, demonstrându-se tuturor că în interiorul acestei formațiuni politice există unitate și că zvonurile despre o presupusă disoluție a acestui partid au fost imaginare. Recent, Dodon a anunțat că va convoca Comitetul Executiv al formațiunii, unde vor discuta despre situația politică existentă. Nu este exclus ca în urma acestor discuții să fie luate responsabilități care ar putea să îl scoată din așteptarea tactică în care s-a plasat (și) Maia Sandu și să o forțeze la acțiune”, a comentat Victor Nichituș.
Un alt comentator politic, Corneliu Ciurea, a apreciat în studioul Sputnik Moldova că dorința deliberată a noului președinte al țării de a prelungi mandatul guvernului interimar este eronată, dar Parlamentul trebuie să-i indice în mod clar Maiei Sandu care a fost greșeala ei când a depus cererea la Curtea Constituțională.
În zilele următoare expiră termenul în care Maia Sandu este obligată să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova