CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Președintele Maia Sandu a reiterat că Moldova mizează pe o relație bună cu Federația Rusă.
„Sigur, vrem să aducem Moldova în Uniunea Europeană, dar este foarte important să păstrăm relații bune, cordiale, și cu alți parteneri ai țării noastre, inclusiv cu alte puteri globale și regionale și parteneri mai vechi sau mai noi ai țării noastre. În privința Rusiei, știți că avem o relație complexă, o relație în care avem multe domenii în care cooperăm, avem foarte mulți concetățeni care trăiesc în Rusia, avem legături comerciale tradiționale, dar și unele domenii în care avem și diferențe de opinii și interese. Dar aici vreau să reamintesc că ne dorim depășirea acestor probleme prin dialog, respect reciproc și o relație constructivă”, a declarat Maia Sandu.
În context, șeful statului s-a referit și la reglementarea diferendului transnistrean.
„O astfel de relație evident presupune și respectul pentru neutralitatea noastră, inclusiv prin depășirea situației în care ne aflăm atât în procesul de reglementare transnistreană, cât și prin cea legată de prezența trupelor ruse pe teritoriul țării noastre. Dar obținerea acestor obiective se poate face prin dialog și parteneriat. Eu personal voi depune toate eforturile ca să avem o relație bună cu Federație Rusă. Evident, realizarea acestui obiectiv depinde nu numai de Moldova, dar și de partenerii noștri. Obiectivul nostru este să construim o relație reciproc respectuoasă și avantajoasă cu Federația Rusă”, a mai spus Sandu.
Anterior, președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut retragerea forțelor ruse de menținere a păcii din regiunea transnistreană și transformarea operațiunii de menținere a păcii într-o misiune civilă sub egida OSCE.
În replică, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova pledează pentru retragerea trupelor ruse de menținere a păcii din Transnistria, însă acest lucru se va întâmpla doar atunci când situația va permite acest lucru.
La rândul său, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a atras atenția că anume pacificatorii ruși au pus capăt fazei „fierbinți” a conflictului din stânga Nistrului și de atunci asigură „înghețarea” conflictului, care nu amenință pacea în regiune.
„Acolo există și trupe rusești care asigură paza depozitelor de la Kolbasna în care se păstrează muniții. Aceste depozite se află într-o astfel de stare încât încetarea controlului poate declanșa incidente grave”, a menționat.
El a menționat, de asemenea, că ministrul rus al Apărării, Sergei Șoigu, și-a anunțat deschiderea de a utiliza munițiile pe loc.
"Acest lucru necesită cooperarea părților și, în primul rând, voința Chișinăului și Tiraspolul", a subliniat ministrul rus de externe.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova