Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Nagacevschi: Sandu riscă suspendarea din funcție

© Sputnik / OsmatescoFadei Nagacevschi
Fadei Nagacevschi  - Sputnik Moldova
Abonare
Discuțiile despre obligațiunea înaintării sau nu a unui candidat pentru funcția de premier de către președintele țării, după consultările cu fracțiunile parlamentare, sunt tot mai încinse.
Nagacevschi acuză făcând referire la Constituție: Sandu riscă cu suspendarea din funcție

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, declară că președintele țării, Maia Sandu, este obligată conform Constituției să înainteze un candidat la funcția de premier, în termeni rezonabili. Altfel, ea riscă să răspundă politic și juridic. Mai exact, ar fi vorba despre răspundere contravențională dar și suspendarea din funcție.

”Constituția Republicii Moldova prevede clar că, după consultarea fracțiunile parlamentare, președintele țării este obligat să înainteze un candidat la funcția de premier. Dacă nu, riscă să răspundă politic ori juridic pentru faptul că blochează activitatea Guvernului. Procedura de suspendare a președintelui țării însemnă răspunderea politică, dar în ceea ce ține de răspunderea juridică, asta ar însemna de la contravențional la penal”, declară Nagacevschi.  

Totodată, Nagacevschi s-a referit și la faptul că sesizarea PAS la CCM cu privire la autodizolvarea Parlamentului, cu votul a 2/3 din deputați, ar fi una eșuată din start. Întrucât, dacă nu există consens parlamentar, adică 51 de voturi pentru dizolvarea Parlamentului, chiar dacă va exista o decizie a Curții Constituționale în favoarea PAS, de unde se vor găsi 67 de voturi în actualul Legislativ, se întreabă ministrul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0