Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vaccinarea anti-COVID: panaceu sau iluzie

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaРабота мобильных пунктов вакцинации в Казани
Работа мобильных пунктов вакцинации в Казани - Sputnik Moldova
Abonare
Multă lume din Republica Moldova privesc vaccinul anti-COVID ca pe un panaceu și cred că acesta ne va izbăvi imediat de năpasta epidemiei cu coronavirus. Te înțepi și… ai scăpat, nu te mai ia COVID-ul!

Specialiștii spun însă că această speranță este, dacă nu absolut nejustificată, atunci cel puțin mult prea optimistă, mai ales în situația țării noastre.

"Vaccinarea în sine nu rezolvă problema", a declarat în studioul Sputnik Moldova șeful Secției Supraveghere Epidemiologică a Gripei și Infecțiilor Respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță.

Vaccinarea nu este o soluție în sine

Specialistul susține că soluția este luarea unor măsuri complexe de profilaxie. "Vaccinarea în sine nu rezolvă problema. Problema o rezolvă, în cazul infecțiilor transmise aerogen (din care face parte coronavirusul - n.n.), măsurile complexe de profilaxie, bine cunoscute. Vaccinarea doar face parte dintre aceste masuri complexe", a declarat Ștefan Gheorghiță.

El a mai spus ca vaccinarea să aibă efect, să se obțină efectul de turmă, trebuie să se imunizeze cam 70-80 la sută din populație.

Медсестра готовит дозу вакцины от коронавирусной болезни (COVID-19) - Sputnik Moldova
Medic grec, în terapie intensivă după ce a făcut vaccinul Pfizer
"Vreau să fiu înțeles corect... când am vorbit de vaccinare. Vorbesc în contextul măsurilor complexe care trebuie efectuate. Doar vaccinarea nu hotărăște problema. Ea va fi efectuata gradual, nu în timp scurt, la toată populația. Ca să obținem imunitate colectivă (efectul de turmă - n.n.), la orice maladie, inclusiv la cele transmise aerogen, inclusiv la COVID, e necesar de a imuniza o pătură mare a populației. Imunitatea colectivă se formează când este imunizată 70-80 la sută din populație, iar concomitent sunt respectate măsurile de profilaxie", a declarat șeful Secției Supraveghere Epidemiologică a Gripei și Infecțiilor Respiratorii din cadrul ANSP, Ștefan Gheorghiță.

Câți dintre moldoveni acceptă să se vaccineze?

Dacă vaccinarea împotriva COVID-19 poate avea efect doar în cazul în care se imunizeze cam 70-80 la sută din populație, atunci în Republica Moldova avem două probleme.

Neîncrederea populației în sistemul medical - prima problemă în calea vaccinării

Prima problemă este dacă vor dori tocmai 70-80 la sută din populație să se vaccineze, luând în considerație neîncrederea pe care o are majoritatea populației față de întreg sistemul medical.

Un médecin prépare une seringue avec un vaccin (archive photo) - Sputnik Moldova
Atenție! Sute de vaccinați s-au infectat - explicația
Faptul că astăzi mai marii țării, presați de pericolul pandemii, și-au adus aminte de sărmanii medici și i-au supranumit "eroi" nu înseamnă că de aceeași părere este și cetățeanul de rând care se confruntă cu realitățile din spitale care sunt dure și lipsite de orice eroism, dar pline de mercantilism.

Dar dacă medicii nu vor putea să-i convingă pe oameni să se vaccineze, atunci poate o vor face politicienii? Și mai puțin probabil, cred eu. Și asta pentru că, dacă medicii sunt priviți cu neîncredere de oamenii simpli, atunci politicienii - nu doar cu neîncredere, dar chiar cu antipatie nedisimulată, cu ură.

Iar vaccinarea poate fi doar benevolă. O altă soluție nu există. Dar dacă există, aceasta se numește "încă un motiv de polarizare a societății - în tabără "pro" și "anti-vaccin", cu toate consecințele ce rezultă de aici. Dar niciuna dintre aceste consecințe nu prezintă o soluție la problema epidemiei cu coronavirus.    

Cea de-a doua problemă: Ne vaccinăm, dar nu prea avem cu ce

Dar chiar să admitem că toți moldovenii sau măcar 80 la sută ar accepta să se imunizeze, oricum vaccinarea nu este o soluție pentru noi pentru că Moldova nu are nicio doză de vaccin.

Женщина получает вакцину от COVID-19 - Sputnik Moldova
Asistentă testată pozitiv pentru Covid după ce a primit vaccinul Pfizer
Noi suntem ruda săracă a Europei care uneori se învrednicește de pomana partenerilor strategici dacă cumva această pomană este în exces la ei. Dar nu e cazul vaccinului împotriva coronavirusului, care, cel puțin acum, este unul deficitar. Mai există vaccinul rusesc, dar nu știm dacă noile autorități din Republica Moldova sunt gata să-l solicite, cel puțin Maia Sandu nu a spus nici ba, nici ba.  

Când se vor vaccina moldovenii

Vreau să vă amintesc că la sfârșitul anului trecut, în data de 27 decembrie 2020, În Uniunea Europeană a început campania de vaccinare anti-COVID. Spre exemplu, în acea zi, în România prima persoană care a fost vaccinată împotriva COVID-19 a fost o asistentă medicală de la Institutul National de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, pe nume Mihaela Anghel. Și asta pentru că Mihaela Anghel a fost membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie 2020, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Вакцина Гам-КОВИД-Вак - Sputnik Moldova
Ungaria a primit șase mii de doze ale vaccinului rusesc

Atunci (27 decembrie 2020), cu acest prilej (demararea campaniei de vaccinare în Europa) șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a Primăriei municipiului Chișinău, Boris Gîlca, anunță pe pagina sa de Facebook când ar putea ajunge vaccinul anti-COVID în țara noastră.

El a spus că primele doze de vaccin anti COVID-19 ar putea ajunge în Republica Moldova în maximum trei luni. Potrivit lui Boris Gîlca, din toamna 2021 am putea demara un program național accesibil de vaccinare. Specialistul în sănătate mai spune că vaccinările sunt necesare pentru toată populația, inclusiv pentru cei care au fost infectați cu COVID-19.

„Pentru imunitate colectivă ar trebui să vaccinăm cel puțin 70% din populație, asta înseamnă la modul ideal o necesitate de cca 1,5 milioane de doze”, a scris Boris Gîlca pe pagina sa de Facebook.

Dacă mai ținem cont și de faptul că efectele vaccinului nu se produc imediat, ci peste o perioadă, în funcție de vaccinul folosit, atunci am putea admite că o eventuală vaccinare a populației Republicii Moldova ar putea da efecte, de sperat - benefice, abia peste un an, nu mai devreme.

Maia Sandu: Moldova nu este pregătită pentru procesul de vaccinare

Mai amintim aici că la câteva zile după inaugurarea în funcția de președintele al țării, Maia Sandu a declarat, chiar în ultima zi a anului trecut că Republica Moldova nu este pregătită pentru procesul de vaccinare.

„Din păcate, la minister nu s-a întreprins absolut nimic pentru ca să se pregătească acest proces de vaccinare. Noi, am fi putut avea vaccin în țară, dacă ministerul era pregătit.  E nevoie de cadrul normativ, trebuie să fie stabilite categoriile de persoane care vor fi vaccinate”, a declarat Maia Sandu la un post privat de televiziune.

„Noi am încercat să înțelegem unde este ministerul cu pregătirile. Ministerul este nicăieri. A fost creată o comisie, dar s-a întrunit doar o singură dată. Va trebui… în regim de urgență și contez că oamenii se vor apuca de lucru. Acest lucru trebuie să se întâmple în zile, nu în luni. Cu cât mai repede suntem gata, cu atât mai repede vine vaccinul. Avem nevoie de acest de vaccin foarte repede”, a mai declarat președintele Republicii Moldova.

Ruxanda Glavan - Sputnik Moldova
Societate
Glavan: Moldova este pregătită pentru vaccinarea anti-COVID
Mai adăugăm aici că, potrivit Ministerului Sănătății, Moldova, la fel ca și alte state, va putea primi vaccinuri împotriva COVID-19 începând cu al doilea trimestru al anului 2021. Planul de livrare a medicamentelor urmează să fie aprobat pe 15 ianuarie. Cererea de includere a țării noastre pe lista de destinatari ai vaccinului COVID-19 a fost trimisă la biroul COVAX încă pe 7 decembrie 2020. În același timp, Moldova a solicitat participarea la programul de partajare a costurilor, care va permite țării să achiziționeze vaccinuri împotriva COVID-19 la prețuri competitive dacă se depășește cota gratuită.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0